начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Отнемане на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на родителски права

Мнениеот kaspas » 22 Сеп 2009, 11:02

С извиненение към medelinka :? пускам нова тема.

Здравейте,

Имам развод от 2002 г. От тогава с изключение на първата година издръжка дъщеря ми не е получавала. Контакти между двамата няма никакви, нито той се интересува, нито тя. Доколкото разбрах е имал някаво произшествие от което е на легло и без да изпадам в подробности има и провинения и полицейско досие. Четох СК (20.07.2007), пишете че има и нов действащ, но все пак... Въз основа на тези факти и чл.74 (2) и 75 възможно ли е да подам молба за отнемане на род.права? Искам да отбележа и че дъщеря ми е почти на 14 години (попаднах и на инфо свързана с агенция за соц. подпомагане мисля, но там ви се видя доста по-сложно). Предполагам, че това е една дълга и трудна процедура и моля за координати на адвокат врящ и кипящ в подобни казуси :)

И не на последно място ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Нека успяваме да бъдем независими и силни и най-вече ХОРА !
kaspas
Младши потребител

Re: Отнемане на родителски права

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2009, 11:19

Имате право да сезирате съда с такъв иск, а негово право е да го отхвърли.
С оглед изложените факти ( някаво произшествие от което е на легло и без да изпадам в подробности има и провинения и полицейско досие) никой не може да ви даде смислен отговор.

Честит празник и на Вас.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот chandra » 22 Сеп 2009, 11:23

Можете да, но си обезпечете и доказателства! Трябват ви свидетели, за това че бащата на детето се е дезинтересирал от него, т.е. че не поддържат личен контакт и той не полага грижи за детето. Трябва да докажете и неплащането на издръжка, а това става като образувате изпълнително дело за неизплатената до момента издръжка. Съдебния изпълнител ще ви издаде служебна бележка, която ще ви е нужна.
chandra
Потребител

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2009, 11:30

Често питам доверителките си - Вие защо искате, всъщност, да му ограничите/отнемете родителските права?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kaspas » 22 Сеп 2009, 11:58

Благодаря Ви за отговорите.
Има няколко причини. Вече имаме ново семейство и още едно дете. Мъжът ми иска да я осинови, досега не сме се разправяли защото четем, че процедурата е трудна. Фамилиите са ни различни мойта, нейната и на тях двамата. За всяко нещо свързано с нея, трябва да се взима под внимание неговия подпис, разрешение или присъствие, което според мен в ситуацията е напълно излишно. Все едно един напълно непознат да трябва да разреши на дъщеря ми да отиде на екскурзия в чужбина или да учи в чужбина.
А и нещо друго, като толкова много хора държат да си запазят родителките ПРАВА и се водят ожесточени битки в съда, за да се докаже, че бившия (мъж/жена) очевидно не се грижи за децата, защо не се възползват от тях?
И последен въпрос има ли законово установен срок да мине подобна процедура, като приемем че сме събрали служебна бележка и нужните други документи?
kaspas
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 22 Сеп 2009, 14:54

Няма, или по-скоро докато са налице обстоятелствата за това.
Като Ви чета поста... по-добре е да замълча.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 22 Сеп 2009, 15:37

kaspas написа:[i]СДоколкото разбрах е имал някаво произшествие от което е на легло и без да изпадам в подробности има и провинения и полицейско досие.

Иска пада ,човека е в обективна невъзможност !
Пък туй за провиненията боже ...трябва да е изнасилвач и убиец и т.н. ай сега досие!

Номерът бил осиновяване е не се прави така!
donna
Старши потребител

Мнениеот kaspas » 23 Сеп 2009, 00:59

Ама на някой от Вас им е в кръвта да се заяждат явно. Нарочно не описвам подробности и определено няма "НОМЕР" в намеренията ми. А кой как ми разбира поста, наистина ми е все тая. И понеже винаги Вие адвокатите си мислите, че хората питат тук само и само да спестят 50 -100 лв. за консултация на място, затова учтиво Ви помолих за контакти на Ваш колега.
А досие има свързано с наркотици (може и да не се нарича досие, но май не това е най-важното.......).

Бъдете здрави!
kaspas
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2009, 01:26

Това с наркотиците, ако е истина, сериозно повиши шансовете ви. :)

Никой в тази тема не ви е упрекнал в спестовност( стойността на консултацията, където я взимат, не би трябвало да е такава сума), но и вие затаявате голяма част от фактите, които са съществени.

Факта, че биологичният не се вижда с детето, в началото бе индикация, че той се е дезинтересирал от него( както уместо се посочи), който факт сам по себе си е недостатъчен за положително СР. Но ако е на легло( неподвижен) простете, няма как да упражнява режимът си на лични контакти ( посоченото от Донна- обективна невъзможност, която не ви ползва в едно бъдещо съдебно дело). Освен ако вие не водите детето при него, но няма индикации и за това- твърдите, че липсват контакти, защото и двамата не правят нужното за да се срещнат. Не споменавате дали изплаща и постановеният размер на ежемесечна издържка, не давате информация да са налице изобщо обстоятелствата визирани в чл. 74 и 75 от СК... не може да ви се даде сериозен отговор, колкото и да искате/искаме. Всичко е въпрос на детайли във фактологията в съдебните дела и по-важното - на доказване в бъдещото производство.

Каквото и да решите- успех Ви пожелавам, заради детето.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 23 Сеп 2009, 07:37

kaspas написа:Ама на някой от Вас им е в кръвта да се заяждат явно. Нарочно не описвам подробности и определено няма "НОМЕР" в намеренията ми. А кой как ми разбира поста, наистина ми е все тая. И понеже винаги Вие адвокатите си мислите, че хората питат тук само и само да спестят 50 -100 лв. за консултация на място, затова учтиво Ви помолих за контакти на Ваш колега.
А досие има свързано с наркотици (може и да не се нарича досие, но май не това е най-важното.......).

Бъдете здрави!

Номерът госпожо в тоя случай се нарича осиновяване , по изнесените факти просто губите , на легло ли е има няма платена издръжка се тая , дори и да не беше в хода на делото ще ви я плати и пак губите , факта ,че имал досие не значи нищо щом не го прави опесан за детето , пък дори и да е било то и за наркотици ...то под наркотици мн. неща се разбират. Който ви обещае ,че ще спечелите това дело с тая аргументация ви е излъгал , колкото и да не ви харесва фактатите са си факти , нямаме право да ви препоръчаме адвокат така както сте го поискали предвид факта ,че закона за адвокатурата забранява!

И да ви кажа много сте нагла нямаше да ви отговоря ,ако отговора на казуса беше мисията невъзможна , кви са тия глупости бе жена ,ако ти имаше 100 лв наистина нямаше да си тука , щото тука не ти е концерт пожелание.
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 23 Сеп 2009, 08:49

donna възкликна:
... кви са тия глупости бе жена ,ако ти имаше 100 лв наистина нямаше да си тука , щото тука не ти е концерт пожелание.

Малиииии! То лошо, лошо та се не трае! Съвсем като в кръчмарска свада :shock:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2009, 10:09

Не!
Дамата ми писа на лични, снощи- има ги основанията. Просто е спестила голяма част от фактологията по етични причини.

п.п. Пенев, моля да спреш с квалификациите. Моля.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kaspas » 23 Сеп 2009, 11:19

Здравейте,

Благодаря на poli_g за разбирането и куража, който ми вдъхна :wink:

И последно...Няма да се оправдавам за това, че не тичам директно при адвокат, а все пак първо чета и питам и от никого не искам да ми спечели дело по интернет....и ще дам пример. Както Вие самите знаете тук в София не е като да няма избор от Ваши колеги. Възниква ми казус и казвам на мъжа ми, че ще отворя закона за да прочета, пък той да отиде при адвокат, за да го тълкуват. Понеже не смятам, че да си ПОПРИКАЗВАМ С АДВОКАТ (в повечето случаи такава е консултацията) ме прави сигурна в каквото и да било, предпочитам поне да съм се запознала със Закона (честно казано и без това правото ми е интересно, непрофесионално разбира се ;)) Днес казал, утре забравил :evil: Адвоката си записал въпросите по които мъжа ми е поискал консултация и казал че на другия ден ще даде отговор. На другия ден (след като е попрочел я закон, я форум и не ме разбирайте погрешно в случая, всеки човек има нужда от помощ в работата си) цитира само и единствено чл. и алинеята от закона, които аз вече си бях прочела разбира се. И му бяха платени 100 лв.
Смятам да кажа само какво мисля по въпроса, може и да не съм права. Редно е според мен адвокатите да са насочени и да бъдат адски добри, но само в една посока. И когато клиент ти зададе въпрос не от твоята компетенция да можеш да кажеш и законово и чисто човешки - в тази сфера не съм добър, препоръчвам Ви този и този, или препоръчвам Ви колега от един кое си право.
И още нещо към Вас donna, хубаво е човек да прям и директен, а още по-хубаво е да не си вади изводи, преди да знае що за човек стои срещу него. Аз зная, че във форума има и некоректни хора, но не сме всички такива нали ?? :D
Извинявам се на модераторите, че разводних и оспамих темата :)

Желая успех на всички :)
kaspas
Младши потребител

Назад към Семейни казуси