начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

права на припознато извънбрачно дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

права на припознато извънбрачно дете

Мнениеот morbin » 09 Дек 2009, 12:54

Здравейте, живея със съпруга сr в брак от 25 годиниq имаме прекрасна дъщеря, която е пълнолетна. Съпруга ми неотдавна ми заяви, че има син от друга жена и го е припознал, дал е името и фамилията си. Въпроса ми е това дете става ли автоматично наследник на всичко наше придобито по време на брака и ако е така има ли начин да оставим всичките си движими и недвижими вещи придобити до този момент на детето родено от брака, а което той постигне в бъдеще да се наследява от припознатото дете. Моля за вашия отговор, за което предварително благодаря. Отговора може да ми изпратите и на email morbin@abv.bg
morbin
Нов потребител

Re: права на припознато извънбрачно дете

Мнениеот portokal » 09 Дек 2009, 13:02

Това дете на съпруга Ви, което за разлика от дъщеря Ви явно не е прекрасно, наследява наравно със сестра си всичко, което съпругът Ви е придобил, независимо дали по време на брака си с Вас, или не. Вас, естествено, не Ви наследява.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 09 Дек 2009, 14:14

Освен ако съпругът ви не ви надживее. В този случай, след смъртта на баща си детето от извънбрачната му връзка, също като дъщеря ви ще го онаследят, с част от останалото след смъртта ви имущество. Това е също вероятност. Нищо лошо не ви желая.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот morbin » 10 Дек 2009, 16:03

Здравейте отново. Попитах за съвет как може да остане в наследство на дъщеря ни това което е придобито до момента от брака. За в бъдеще нямам нищо против да дава на сина си всичко което е придобил.
morbin
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 10 Дек 2009, 17:57

morbin написа:Здравейте отново. Попитах за съвет как може да остане в наследство на дъщеря ни това което е придобито до момента от брака. За в бъдеще нямам нио против да дава на сина си всичко което е придобил.

Препишете всичко на нейно име(дарение, покупко продажба или по друг начин). За целта съпруга Ви също е необходимо да бъде съгласен.
sisi19
Потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 23:18

Точно тъй ... преписвайте, преписвайте, всичко препишете ... накрая само да не ви хванат, че ще ви изгонят ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот morbin » 11 Дек 2009, 10:38

Здравейте, искам да попипам закона позволява ли да се направи завещание от бащата приживе в което да заяви, че дарява частта от имотите си придобити по време на брака до този момент на дъщеря си. Същото да направи и майката и след тяхната смърт тя да се разполага единствено с тези имоти. Благодаря.
morbin
Нов потребител

Мнениеот 778899 » 11 Дек 2009, 13:05

ами, здравейте :D !

доколкото знам-завещанието, все приживе се прави! :wink:
по втория въпрос-може да завещае част от имуществото си...
НО...след смъртта ви... /колкото и грозно да звучи/-дъщеря ви ще ви наследи, а ако разбирам правилно, искате да я ограничите само и единствено до придобитото по време на брака ви!

та...ей, такива ми ти работи... :D
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Дек 2009, 13:22

:D Нищо не си разбрала, 778899 :wink:

Прочети тук:
morbin написа:Съпруга ми неотдавна ми заяви, че има син от друга жена и го е припознал, дал е името и фамилията си.

Питащата се опитва да заформи сериал, втората част от който Е "Кой ми взе сиренцето" :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот laridii » 11 Дек 2009, 13:58

morbin написа:Здравейте, искам да попипам закона позволява ли да се направи завещание от бащата приживе в което да заяви, че дарява частта от имотите си придобити по време на брака до този момент на дъщеря си. Същото да направи и майката и след тяхната смърт тя да се разполага единствено с тези имоти. Благодаря.

Госпожо,
Всичко са свежда до това, кой ще умре пръв, а това е си е Божа работа, ако съпругът Ви почине пръв го наследявате Вие, дъщеря Ви и припознатото дете. Ако Вие сте първа при Свети Петър наследници са съпругът Ви и дъщеря Ви. Завещание няма да помогне, защото припознатото дете, ако реши винаги може да го оспори и да получи своята запазена част от наследството на бащата. Това е негово право, а именно да получи част от имуществото на баща си, без значение кога и как е придобито това имущество. Детето няма вина, че татко не е женен за мама и че има друга жена(която се изприщва от страх, че не всичко ще остане за нейното чедо) и дете. Престанете да ровите и просто приемете фактите. Ако не искате в случай на Вашата смърт съпругът Ви да Ви наследява просто се разведете с него и си поделете имотите в споразумението за развода.
laridii
Потребител

Мнениеот 778899 » 11 Дек 2009, 14:27

хихи, да бе, вЕрно...понеже много набързо прочетох, та реших, че това е втора питаща, която просто си поставя въпроса в темата, Мелка :D !

ами, какво да се прави...жУвот! :D

освен да пожелая да са му живи и здрави децата на човека-друго не се сещам :D !

П.П. ...и понеже, колкото и да не ми личи, съм си лирична душа...та, наближават Коледните празници, които лично аз обожавам...нека се постараем, поне по това време на годината, а ако може и винаги, да бъдем по-добри, да дарим повече обич, да бъдем по-сплотени...и все в този ред на мисли, дребни, но ужасно важни неща...правещи ни ЧОВЕЦИ :) ! ...отплеснах се, простете :)
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 11 Дек 2009, 16:07

Morbin, оставете въпроса за наследството, което евентуално ще получат двете деца настрана, защото Вие и съпругът Ви сте живи и здрави, а дъщеря Ви е пълнолетна, а предполагам и работоспособна млада жена, която и сама може да постигне много неща в живота чрез труд. Оставете я да работи и не и давайте наготово още отсега материалните неща, които сте постигнали със съпруга Ви, а на старини, ако е благодарна и добра дъщеря тя може да Ви помага и да се грижи за Вас и без да и прехвърляте приживе каквото и да било имущество. Същото се отнася и за братчето и.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 11 Дек 2009, 21:02

Жената иска да спаси имотите си придобити по време на брак , които тя и съпруга и са постигнали с много труд и вложени стредства от нейна страна.Т.е иска това да остане в полза на тяхната законова дъщеря. И си е в пълното право.Аз я разбирам напълно. Естествено, че извънбрачното дете няма вина. Но не се знае, какви са били намеренията на другата жена (скритата приятелка).Може и чрез дарение да стане, може и чрез покупко -продажба. За покупко- продажбата побързайте докато не е влязал новия закон в сила от 01.01.2010г.
sisi19
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 12 Дек 2009, 15:38

sisi19 написа:Жената иска да спаси имотите си придобити по време на брак , които тя и съпруга и са постигнали с много труд и вложени стредства от нейна страна.Т.е иска това да остане в полза на тяхната законова дъщеря. И си е в пълното право.Аз я разбирам напълно. Естествено, че извънбрачното дете няма вина. Но не се знае, какви са били намеренията на другата жена (скритата приятелка).Може и чрез дарение да стане, може и чрез покупко -продажба. За покупко- продажбата побързайте докато не е влязал новия закон в сила от 01.01.2010г.

Тя няма от кого и от какво да "спасява" имотите си. Тези имоти ги е придобила съвместно с човек, който е пожелал за себе си нещо прекрасно, а именно да бъде баща и на друго дете/и това не е случайно/ и щом тя досега се е съобразявала с волята на съпруг като него, то така трябва да бъде и занапред /включително и при прехвърлителни сделки, ако се предприемат въобще такива/. Този съпруг има не само пари и имоти, но и чувства и е прекрасно, че е решил да си има и второ дете. А питащата, ако уважава съпруга си, то тя ще уважава и извънбрачното му дете/не е длъжна да го обича, но поне да го уважава, защото е съпруга на баща му/ и трябва да бъде благодарна, че дъщеря и си има братче, защото не е хубаво човек да е сам /съпрузите рано или късно идват и си отиват по различни обективни или субективни причини, а братът или сестрата винаги си остават близки/. Ако на питащата толкова много и пречеха постъпките на съпруга и, включително и създаването на друго дете от негова страна, то тя отдавна щеше да го е напуснала и да е разведена вече с него.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 12 Дек 2009, 17:08

katerinakuch-Оооо, ма моля ти се.Сига с това "да бе ама сега ще е така, защото не съм могъл да си сдържа оная работа в гащите).
Е как пък ще стане номера??? Ще влагам цял живот труд, нерви и пари за да изградя и създам удобства на детето си, ще правя ремонти, ще строя и на края
моите си пари вместо да ги наследи изцяло детето ми, ще трябва да ги дели с друго дето и очите му незнам, защото той не си опазил ципа затворен.
Няма такива филми, не се блъскам за да ги давам на чуждото.Другото не е виновно, но МОЕТО си ми е най-мило.
sisi19
Потребител

Мнениеот Melly » 12 Дек 2009, 17:55

sisi19 написа:katerinakuch-Оооо, ма моля ти се.Сига с това "да бе ама сега ще е така, защото не съм могъл да си сдържа оная работа в гащите).
Е как пък ще стане номера??? Ще влагам цял живот труд, нерви и пари за да изградя и създам удобства на детето си, ще правя ремонти, ще строя и на края
моите си пари вместо да ги наследи изцяло детето ми, ще трябва да ги дели с друго дето и очите му незнам, защото той не си опазил ципа затворен.
Няма такива филми, не се блъскам за да ги давам на чуждото.Другото не е виновно, но МОЕТО си ми е най-мило.

Сиси, има изход мила, но.... следва да се раделиш, разбирай - да се резведеш. Тогава, наистина ще си на 100% уверена и спокойна, че "блъскането ти" някой ден ще "отиде" при твоето си дете. Не, че ЗН не урежда и тази хипатеза на наследявне от еднокръвни братя и сестри. :evil:

Не ти предлагам да уредиш имущестените си отношения от тук нататък с договор, тъй като очите ти все ще гледат в общто канче и ще си мисиш, че общото ви дете е ощетено.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 12 Дек 2009, 19:18

Melly- да ти кажа чесно, в момента хич не ми се напряга да мисля. Винаги съм казвала, че този закон за наследството е необходимо да бъде напълно променен.Тезите които мога да изложа са много и те са съвкупни от няколко закона които по между си би трябвало да бъдат свързани, а не противоречащи се, вкл. и ЗН с други.
Но не съм на МУД в момента. Така, че моля за извинение. Иначе с удоволствие бих дискутирала тава.
sisi19
Потребител

Мнениеот morbin » 14 Дек 2009, 11:26

Здравейте, благодаря на всички които откликнахте на моето питане. Обърнах се и към адвокат, но исках този въпрос да бъде дискутиран в нета, тъй като може да е от полза и за други с подобна съдба. Виждам, че за някои аз съм хленчещата, злобната и егоистичната жена, но те трябва да знаят, че аз съм майка и бих направила всичко за детето си. Всички вие които ме обвинявате имате право, защото не сте в течение как са придобити тези имоти и какъв е моя принос, още повече, че дъщеря ми си е имала еднокръвно братче от нейните мама и татко, но поради нещастен случай то загина на 4 години. Затова ще ме извините, ако съм притеснила някого с нещо, просто исках да споделя проблема с някого и да получа, ако е възможно съвет, а аз съм зряла, образована жена и ще преценя. Уверявам ви, аз не мога да мразя това малко същество, защото то с нищо не е виновно. Тук няма виновни, ако има виновни, има кой да ги съди, не съм аз човека, но искам да дам това което се полага заслужено на моето дете. Бъдете живи и здрави. Не искам да създавам никакъв сапунен сериал, така че спирам питанията и разкритията. Пожелавам ви Весели празници и Щастлива, Здрава, Плодородна да е Новата 2010 година.
morbin
Нов потребител

Мнениеот portokal » 14 Дек 2009, 11:32

Тя няма от кого и от какво да "спасява" имотите си. Тези имоти ги е придобила съвместно с човек, който е пожелал за себе си нещо прекрасно, а именно да бъде баща и на друго дете/и това не е случайно/ и щом тя досега се е съобразявала с волята на съпруг като него, то така трябва да бъде и занапред /включително и при прехвърлителни сделки, ако се предприемат въобще такива/.

Аз също не одобрявам идеята другото дете да бъде лишено от част от бъдещото наследство от баща си, ама... да нараниш по този начин жена си верно е прекрасно. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 14 Дек 2009, 11:35

sisi19 написа:Винаги съм казвала, че този закон за наследството е необходимо да бъде напълно променен.Тезите които мога да изложа са много и те са съвкупни от няколко закона които по между си би трябвало да бъдат свързани, а не противоречащи се, вкл. и ЗН с други. Но не съм на МУД в момента.

Сиси, с НЕТЪРПЕНИЕ чакам да чуя идеите ти, когато се окажеш на муд. Говоря сериозно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси