начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Дискриминация ли е ако нямаш сключен брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дискриминация ли е ако нямаш сключен брак

Мнениеот svetlin128 » 09 Апр 2011, 13:32

Здравейте,
Нуждая се от помощ. Въпроса е следния. Работя в МО. Наскоро се завърнах от мисия и ми се полага безплатна почивка - за мен и членовете на семейството ми. Имам дете на 10 месеца и живея на семейни начала със майка му без да сме сключили брак. За всички мои колеги които имат сключен брак, почивката е безплатна, а за такива като мен, трябва да се плаща за майката на детето ми, което съм признал и за което се грижа.
Мога ли да си търся правата или щом има заповед от МО, безплатните почивки да са само за семейства на вопеннослужещи, нищо не може да се направи.
Прочетох член 4, ал.1,2 и 3 от закона, но не мога да го разтълкувам.
ако съм дискриминиран как мога да премахна тая несправедливост.
Благодаря за помоща.
svetlin128
Нов потребител

Re: Дискриминация ли е ако нямаш сключен брак

Мнениеот Pause » 10 Апр 2011, 17:44

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.
(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими

Здравейте,прочетох въпроса ви, но ми се струвате размекнал.. (шегувам се ) :D

Тълкуването ,си е сложна познавателна дейност по дефиниция и конкретно на питането не сте пострадал според мен от дискриминация понеже , както се позовахте по закон се иска да имате сключен граждански брак.А не за лица който фактически обитават едно домакинство и прочие.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rts » 11 Апр 2011, 12:08

До момента имате ли отказ именно поради това, че нямате сключен брак, а живеете на семейни начала с майката на детето си и детето ?
Мисля, че трябва да подадете молба за ползване заедно със семейството си на тази безплатна почивка, като запишете, че живеете на семейни начала с майката на детето си: .............. /трите имена, ЕГН/ и заедно с общото Ви дете: .............. /трите имена, ЕГН/. Приложете декларация от жената, с която живеете, че живее с Вас на семейни начала и заедно с общото Ви дете, както и копие от удостоверението за раждане на детето.
rts
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 11 Апр 2011, 16:01

Според мен няма никаква дискриминация в случая!
Хората са си написали - семейство!
Майката на детето /с която нямате брак/ не е част от семейството! Не смесвайте родителството със съпружеството - това са две коренно различни неща /макар че в 99% от случаите са и тясно свързани на един, или друг етап/.

Щом се ползвате от привилегията да не сте женен, ще си носите и негативите от това /в случая за Вас - никакви, просто няма кой да се ползва от това, че почивката е семейна ;) /! Просто не намесвайте детето в случая - то няма нищо общо със ситуацията!

Вас никой не Ви дискриминира - нали Ви предлагат почивка! Почивката е безплатна и за съпругата - Вие имате ли такава? Тогава къде е дискриминацията?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот donna » 11 Апр 2011, 16:10

:? Според мен има дискриминация ,нима една хартия наречена ""удостоверение за скл. брак "издадена от общината въз основа на АКТ-а за БРАК прави двама души семеиство?
Последна промяна donna на 11 Апр 2011, 16:19, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 11 Апр 2011, 16:16

donna написа::? Според мен има дискриминация ,нима една хартия наречена ""удостоверение за скл. брак "издадена от общината въз основа на АКТ-а за БРАК прави двама души семество?

Ами според и пред закона - Да! Още не сме си сменили толкова законите, че като кажем 3 пъти пред 3-ма свидетели, че се развеждаме, да сме вече разведени ;) /и обратното с "вземането" ;) /

И кой е дискриминираният да попитам? Човекът не са го лишили от почивка - казват му, че ако иска да почива заедно с хора, които не са му от семейството, няма проблеми, ама те трябва да си платят!

Казват му - ела, почини си безплатно, вземи си и семейството ... Кое семейство? Ами законът казва кое - след като и почивката е "по устав" ;) !
inspectora
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Апр 2011, 16:22

Според мен, няма да има дискриминация, ако изискването за ползване на правото на тази почивка от съпругата и семейството на човека, се съдържа в законова разпоредба. Още повече, че по тази логика,всеки би могъл да се възползва от тази " промоция", като заяви, че живее на семейни начала с него. Ами, ако има пр. предходен брак и деца от бившата!? Излиза, че ще трябва да им поеме разходите на всички вкупом МО. Или ако имаше мъжът деца от две жени без брак - същата работа. Тези привилегии са предвидени за точно определени най - близки хора на служителя, още повече, че на редица места в законови и подзаконови актове се съдържа дефиницията на понятието "семейство".
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Pause » 11 Апр 2011, 16:36

Формулировката е неточна намира се ,в параграф 1 т1 на закона за семейните помощи за деца.Хубаво е да се позове разпоредбата или посочи ,щом се твърдят права. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Апр 2011, 16:38

А, не само там, един колега преди време в една друга тема беше ги изброил всичките разпоредби относно понятието семейство и съпрузи по - точно, ама сега не ми се търсят, честно, просто съм на друга вълна. :D
В тази връзка може да погледнете дефиницията на членове на семейство - пар.1 т.15 от ДР на ЗБЛД - това са съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца, е явно тук няма фактическо съжителство. Има и редица други аналогични разпоредби.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rts » 11 Апр 2011, 16:46

Ако на човека откажат безплатна почивка за жената, с която живее на семейни начала, и с която имат общо дете, това определено ще е дискриминация - надали законодателят е имал предвид да дели специално за този случай съпрузите на такива с брак и без.
Идеята си мисля, е да се компенсират/възнаградят най-близките хора на военослужещия: жената и децата му за риска да останат без неговата подкрепа и за стреса, който са изживели.
Колеги, не четете нормите както дявола-евангелието.
rts
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Апр 2011, 16:52

ЗЗД колега допуска редица изключения от общия принцип на дискриминация, примерно, когато даденото условие е предвидено в законова разпоредба и това се налага от законово оправдана цел. В настоящия случай смятам, че се касае именно за това. Да може да се ограничи възможността всеки във фактическо съжителство, или в предишен брак със служещия да се ползва от тази почивка.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 11 Апр 2011, 17:17

Хайде отговорете първо на въпроса: Кой е евентуално дискриминиран тук? /човекът, чиято почивка не подлежи на коментар, че му се полага безплатно, или някои хора около него ;) ... или пак той, че не му се позволява "да вземе" безплатно! някой друг, при все, че този друг най-вероятно не ще да е в кръга на "законово позволените" ;) И после се упражнявайте по темата! И дали човекът е дискриминиран на база семейното му положение, или не е? Това първо!
После, не се правете на много модерни и либерални на тема граждански брак - фактическо съжителство, защото явно все още преобладаващата част от обществото ни не е ... в този смисъл видяхме, е и политическата воля /идваща от народните избраници - т.е. от народа/. Т.е. съвсем не е дискриминация по един начин да се третира /и от закона, а и не само/ жената/мъжът, с който се живее на семейни начала /а знаете, че наличието на общо дете е без абсолютно никакво значение по темата/ и съпругът/съпругата /с който/с която е наличен граждански брак/ и в този смисъл и "третираният" човек ;)
Дискриминация в посочения казус ще имаме тогава, когато според законодателството ни ще е без значение /или поне няма да има толкова съществени разлики/ дали е налице само фактическо съжителство, или и сключен граждански брак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Pause » 11 Апр 2011, 17:30

Встрани от мнението си ,намерих една наредба но и питането беше блуждаещо.Най точно би се видяло в условията на офертата за почивка или заповедта. НАРЕДБА № Н-9 ОТ 18 МАРТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 11 Апр 2011, 18:21

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Членове на семейство" са съпрузите и децата, ако не са встъпили в брак. Със статут на членове на семейство по смисъла на тази наредба се ползват и лицата, живеещи при условията на съвместно съжителство с военнослужещия или цивилния служител, ако имат еднакъв постоянен адрес, което се удостоверява с личните им карти.

2. "Деца" са родените от брака или от съвместното съжителство на военнослужещия или цивилния служител до навършването на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат редовно - за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26 годишна възраст, което се удостоверява с акт за раждане на детето и удостоверение от висшето учебно заведение.

8)
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот daliq » 12 Апр 2011, 00:36

Да се вбесиш малко е , значи при изчисляване на дохода за детски надбавки може да има претенции държавата към заплатата на невстъпилия в брак мъж , и да я взима като база , а ако трябва да заведе същото това дете на почивка нямат нищо общо.
Айде уважаеми господа адвокати , дайте всичко от себе си и започнете да печелите дела по такива баламски въпроси
daliq
Младши потребител

Мнениеот rts » 12 Апр 2011, 12:44

Да обобщим, Колеги:
Непредоставянето на полагащата се безплатна почивка на жената, с която военослужещият живее на семейни начала не само, че е дискриминация, но си е пряко нарушение на цитираната от колегите Наредба.

Към Светлин: подайте си молбата за ползване на безплатна почивка от семейството Ви, както по-горе писах, като добавите, че на основание
§ 1 от ДР на НАРЕДБА № Н-9 ОТ 18 МАРТ 2011 Г. ЗА ВОЕННО-ПОЧИВНОТО ДЕЛО, издадена от МО, обн. ДВ. бр.29 от 8 Април 2011г., в сила от 08.04.2011 г., членове на семейството Ви са жената, с която живеете съвместно, на съпружески начала: ................. /трите имена и ЕГН/ и малолетното Ви дете, родено от съвместното Ви съжителство: ................. /трите имена и ЕГН/.
Декларирайте, че всички членове на семейството Ви живеете заедно и имате еднакъв постоянен адрес: .................................. /записвате адреса/
Обърнете внимание на необходимостта Вие и жената, с която живеете да имате еднакъв постоянен адрес, записан в личните Ви карти – ако това не е така, променете постоянния си адрес, така, че да е един и същ, и се снабдете с нови лични карти.
rts
Активен потребител

Мнениеот cuckoo » 13 Апр 2011, 19:38

Уважаеми rts, освен небеизвестните командировъчни за участие в мисии, за риска военнослужещия получава още 50% върху заплатата си (която си тече за целия срок на мисията). Съпругата му, ако е безработна, май че взима МРЗ за това време, децата в ученическа възраст също имат право на някаква стипендия. И не на последно място - дали пък участието в мисии не беше доброволно...
По логиката на питащия военнослужещите без еднаква адресна регистрация с гаджетата си, също са дискриминирани по отношение на почивките. Предполагам, че положението е същото във всякакви ведомствени бази - евтинията не е за всекиго, след като разходите се покриват от бюджета на съответната структура, който в случая е част от държавния. Който толкова се натиска за евтини почивки - едно подписче в ритуалната зала и хайде честито :)

Доколкото виждам, новата Наредба е в сила от 08.04.2011 г. и нищо чудно да важи само за участници в мисии след тази дата.
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот daliq » 17 Апр 2011, 17:49

Аз пак не мога да разбера , защо се взима дохода на невстъпилият в брак мъж , за база върху , която се изплащат детски надбавки , защо на база акт за раждане са необходими и двамата родители , не съпрузи , за да се запише детето в детска градина , защо има право да съдя този човек за издръжка пак на база акт за раждане , а не може той да ни заведе на почивка ,нека все пак благодарим на rts за внесената яснота по въпроса.
И не са само това предимствата на съпругата на един военнослужещ повярвайте ми , хората не се женят заради предимства обаче. Като гадже на военнослужещ ви го казвам. И ще ви кажа нещо преди да дойде това правителство и да внесе безумните си закони , военнослужещият имаше право да почива с още един човек , който ползва отстъпка 80 процента , без да са сключили брак , имаше право на ведомствено жилище на база нуждите си , вече няма това право.
А заплащането на мисия на база това което рискуваш т.е живота си е смешно .
daliq
Младши потребител

Мнениеот cuckoo » 18 Апр 2011, 13:54

daliq написа:А заплащането на мисия на база това което рискуваш т.е живота си е смешно .

Темата се измести, но не аз започнах. :mrgreen:
Моля ви, не споменавайте точно за ведомствени жилища и други соцблагини, тъй като точно заради тях хората никога не са обичали особено военните. Значи с парите от държавния бюджет военните трябва да си строят евтини жилища?
И както вече казах, което май не ви изнася - никого не са накарали насила да участва в мисия и да рискува живота си. Апропо, прословутата почивка е за възстановяване след връщане от мисия и според мен изобщо жени и деца не би трябвало да участват. Който иска да си почива сам - моля.
Щом не се жените заради предимства, няма какво да гледате в чуждата паничка. За сравнението между определянето на детските и воденето на почивка нямам думи...
cuckoo
Младши потребител

Мнениеот portokal » 18 Апр 2011, 14:13

Да се вбесиш малко е , значи при изчисляване на дохода за детски надбавки може да има претенции държавата към заплатата на невстъпилия в брак мъж , и да я взима като база , а ако трябва да заведе същото това дете на почивка нямат нищо общо.

Драга Далия, ако това наистина е така, значи съм пропуснала някоя прясна промяна. Защото точно при изчисляването на дохода "за детски" доходът на съжителстващия с майката мъж - баща на децата или не - не се взема предвид, а само нейният доход се разпределя според броя на децата. Докато доходът на съпруга на майката се взема - иначе казано, живеещите на съпружески начала обикновено са облагодетелствани.
И аз съм на мнението на тези колеги, според които няма никаква дискриминация в случая с почивката, стига сте ривали. :oops: Като искате да почивате евтино, оженете се. Щом не искате да се ожените, ще почивате при "дискриминационните" условия. Впрочем цивилните граждани също си плащаме курортите, не е страшно. :)
Нямам нищо против облекчения за военните, не ме разбирайте погрешно, но да се жалвате от дискриминация, е доста прекалено.

Колеги, а дискриминация ли е това, че само при сключен брак съпругът наследява? ;)

...за да се запише детето в детска градина , защо има право да съдя този човек за издръжка пак на база акт за раждане , а не може той да ни заведе на почивка

На детето този от акта за раждане му е баща. На жената, за която не е женен, какъв точно и се пада според закона?
"Имам право да съдя" е доста неточно, "съденето" е от името на детето. Ако то живее при бащата, той по същия начин ще има право да Ви съди.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси