начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Наследствен казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен казус

Мнениеот zineida » 03 Май 2011, 13:57

Здравейте. Много ми се насъбра и се надявам на Вашата помощ тук. Благодаря предварително на всички, които ще прочетат това и ще ми отоворят.
Баща ми почина скоро. Имам брат от първия му брак. Баща ми има финансови задължения, чиято застраховка не покрива сумата, тъй като била само при злополука,а не при смърт вследствие на заболяване.Открих брат ми, но той отказа да поеме каквото и да било от задължението на баща ни, но същевременно не се отказва и от наследство.Просто не иска да се занимава с негативите. Чакаме решение от НОИ- има няколко пенсии, които ще получим като наследници-тъкмо беше подал документи в НОИ за пенсиониране/.Заплашва ме с полиция-да не го притесняваме-не искал да се занимава, дейтствали сме подмолно и др.Започнах да погасявам каквото мога от кредити и др., но вече не знам какво да правя.Нямам много пари за адвокат, но и не знам какъв е смилъла от това.Дали въобще бих могла да спечеля, ако заведа дело? Не искам да дължа нищо на Държавата, разни банки и прочее, но искам да има справедливост-не може само да взимаш без да даваш.
Вторият ми въпрос е при положение, че апартамента ми е продаден чрез покупко-продажба 2001год. от леля на баща ми на мен, а той е бил само ползвател, може ли брат ми да има някакви претенции към него?
Много Ви благодаря за помощта!
zineida
Нов потребител

Re: Наследствен казус

Мнениеот Гост. » 03 Май 2011, 21:45

Вторият ми въпрос е при положение, че апартамента ми е продаден чрез покупко-продажба 2001год. от леля на баща ми на мен, а той е бил само ползвател, може ли брат ми да има някакви претенции към него?

Не.

По първата част на питането- ако се бяхте консултирала с адвокат, преди да започнете да погасявате задълженията на баща ви, вероятно щяхте да приемете наследството по опис и да си спестите излишното главоболене сега.
Все пак една консултация с колега не струва хиляди и ви препоръчвам да посетите такъв, за да ограничите щетите- до колкото е възможно ( не мога да правя изводи за случващото се с оглед оскъдицата във фактологията).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот p_dyan » 03 Май 2011, 22:10

По втория въпрос - брат ви (от първия брак на баща ви) не може да има претенции.
По първия - преценете активите, които е оставил баща ви надхвърлят ли задълженията му ? Редно е задълженията да се разпределят съобразно наследствения дял на всеки от сънаследниците, така че този брат не може да не поеме съответна част от пасивите (задълженията), не може да се "дърпа", още по-малко да ви плаши с полиция ?!?!?! (полицията, надявам се, не служи за сплашване на гражданите, които не нарушават закона).
1.вижте колко са задълженията и към кого ? (някои задължения може да са погасени по давност, не бързате с плащането)
2.требва да се направи диаграма на наследниците (братя, сестри, съпруги и прочие) и да се види кой какъв дял ще има
p_dyan
Потребител

Мнениеот zineida » 09 Май 2011, 11:42

Много Ви благодаря!Направих една консултация-сега чакам.Има едно решение от застраховател, което трябва да излезе.Посъветва ме да му пуснем покана за приемане или отказ от наследство.Ако се отакаже, ще взема тази част от пенсията и ще покрия задълженията му, ако не-да си погасява своята част.Но трябва да му намеря и адреса.
Поздрави:)
zineida
Нов потребител

Назад към Семейни казуси