начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка

Мнениеот paparak » 11 Юли 2011, 11:56

Здравейте
Няма да Ви занимавам с предисторията на моя случай, защото предполага сте виждали какви ли не ситуации, но да споделя за да добиете представа: разведен съм, имам две прекрасни деца, за които мога спокойно да твърдя че полагам достатъчно грижи според времето което ми е предоставено да прекарвам с тях, две съботи и недели в месеца и издръжка в размер на 350лв за двамата.
Та въпроса ми е може ли бившата ми съпруга заради това че съм с добра заплата която търпи промени, да завежда дела за увеличаване на издръжката когато и скимне, защото според нея тази сума е малка, при положение че децата не посещават някакви по специални заведения или образователни курсове, оставен и е и апартамента, курсовете които "уж" посещават са по нейно желание. Няма доказателствен материал че тези деца се нуждаят от по-голяма издръжка, докато е налице такъв че майка им има, защото спестявала за къща. Като това което аз купувам за тях (храна, дрехи) никой не го приема. Изплащам издръжката редовно.
И моралният момент тук е че тяхното психическо здраве не се гледа, а дотук за мен всичко опира само до пари. Но не виждам смисъл да навлизам в подробности. И до Закрила на детето се е стигало, само това ще кажа.

Ще Ви бъда благодарен ако ми отговорите на въпроса, тя се позовава на това че издръжката се определя въз основа 1/4 от мин. работна заплата, а аз вземам еди колко си пъти над тази заплата и заради това трябва и издръжката да е много над тези 350лв.

Само да уточня че така зададен въпроса ми е публикуван и в друг сайт, уточнявам някой ако реши че си правя шеги, искам ако може някой компетентен да ми отговори на така зададения ми въпрос.
paparak
Младши потребител

Re: Издръжка

Мнениеот boiko_62 » 11 Юли 2011, 12:15

тя може да подава молби за увеличаване на издръжка всеки месец, но трябва да докаже че и тя има възможност да дава на децата си тази сума която иска от вас, тъй като издръжката се дължи от двамата съпрузи, а не само от единия
boiko_62
Потребител

Мнениеот paparak » 11 Юли 2011, 16:23

Благодаря за отговора.
paparak
Младши потребител

Мнениеот mama_na_princesi » 11 Юли 2011, 16:56

Съвсем на скоро минах по този път,но от другата страна, аз завеждах делото.
Защо решихте, че курсовете са по желание на бившата Ви съпруга. Тя бута децата да ходят на сила, а те се дърпат ли ? Оплакали ли са се? И да -не всичко е пари, но тези деца се гледат именно с това. От 2 години голямата ми дъщеря ходи на езиков курс, рисуване и плуване+ математика, за които баща и не е дал нито един лев. Защо да дава като може майка и да плаща. След като сме се развели означава ли, че детето вече трябва да бъде лишено от всякакви курсове, спорт,екскурзии само защото някой е решил да прави на пук на другия. Но че по средата има деца, какво от това. Давате парите на децата си, не на майка им. Споразумейте се с нея тя да плаща единия, Вие другия ако не искате да давате пари в брой. Разберете се да вземате децата по-често, давайте им джобни . Я ми обяснете колко пари за храна давате за 4 дни в месеца, че го изтъквате като разход? Всеки път когато ми се налага да оставя децата при баща им за по-дълго ми дава списък с храната, която да купя, защото му излизало скъпо да ги храни. А на мен не ми ли е скъпо ? Мога съвсем честно да Ви кажа, че месечно за храна давам м/у 400- 500 лв, като се старая да храня децата си здравословно, но това не е всичко. Седнете сам и си направете сметка колко ще са Ви разходите ако децата живеят при Вас, но бъдете честен.
mama_na_princesi
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 12 Юли 2011, 00:44

Мама на принцеси, /сладък ник, да са Ви живи и здрави! :P /,
крайна сте и в крайността си - необективна. Гледате от собствената си камбанария /човешко!... и нормално за човек, който не е юрист/. Но палачниката има две страни, не е задължително по-изпържената винаги да е за мама... или винаги за татко...
Няма такава нормативна зависимост, каквато се опитва да се внуши в случая - издържка 1/4 от размера на дохода на родителя. Критериите за определяне на размера й, както и обстоятелствата, обусляващи промяна в него, на питащия ще разясни адвоката му.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот paparak » 12 Юли 2011, 09:32

Както съм написал по горе няма да изпадам в подробности за ситуацията около развода си, защото това все пак са семейни отношения, ако Ви разкажа за какво става въпрос няма да сте с такова мнение. И да ги виждам при развода съм искал, но от съда ми казаха че ако ние не можем да се разберм те НИЩО не могат да направят и храна съм носил, която в последствие съм разбирал че се изхвърля и дрехи купувам. Да ГРОЗНО е да се прави напук и децата да страдат. Като казвам курсове имам предвид че те не се водят редовно,а от това съдя че всичко е за доказване че имат разходи и е по нейно усмотрение. Никога не бих отказал децата ми да се развиват в каквото искат, но само да ми вадиш бележки за пред съда ........ И на друго място го казах това и тук ще го кажа НЕ ИСКАМ И НЯМА ДА ДОПУСНА ДА БЪДА КВАЛИФИЦИРАН КАТО ЧИЧКОТО С ПАРИТЕ. Това че имам деца не означава че трябва да издържам майка им. И като се замисля дори и да трябва тя да доказва също доходи, кой ще знае тя какво дава за тези деца.
Ясно е че всеки съди според ситуацията в която се намира, но аз имам конкретен въпрос и нямам нужда от лични коментари.
paparak
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Юли 2011, 10:17

СК предвижда минимум на присъдената издръжка - 1 /4 от минималната работна заплата, но не и максимум, така че всичко е въпрос на доказване в хода на производството за определяне на първоначален размер на издръжка, съответно в делото за увеличаване на издръжката. Именно затова хората се нуждаят от адвокатска помощ.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2011, 10:32

Като казвам курсове имам предвид че те не се водят редовно,а от това съдя че всичко е за доказване че имат разходи и е по нейно усмотрение. Никога не бих отказал децата ми да се развиват в каквото искат, но само да ми вадиш бележки за пред съда .......

Това е преодолимо!

boiko_62 написа:тя може да подава молби за увеличаване на издръжка всеки месец, но трябва да докаже че и тя има възможност да дава на децата си тази сума която иска от вас, тъй като издръжката се дължи от двамата съпрузи, а не само от единия

Това е манипулативно твърдение- няма толкова луд колега( макар да се замислям вече относно годността на някои) да инициира дело ежемесечно. И между има право и уважаване на иска- разлика от небето до земята.
Отделно има си задължителна уредба по въпроса, какво означава "трайно" увеличение на нуждите.

Към питащия- поставяте принципни въпроси и искате "личен отговор"- няма как да се получи. За да плащате 350лв. издръжка приемам, че децата са ви над 8-10г., а доходите прилични.

Те, тези дела, казват не са с фактическа и правна сложност, но съм виждала ситуации, в които и опитен колега се поти. Ако не си ангажирате колега вероятно ще продължават да ви оприличават на "чичото с парите".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот paparak » 12 Юли 2011, 11:42

Децата са на 4 и 8, не са над тази възраст, луди колеги (ваши) има след като има кой да плаща, без да се обиждате, тя загуби делтото за увеличаване на издръжката в града където живеем и го заведе месец по-късно в съседния. Адвокат имам, но се убедих че законите се тълкуват на кой както му дойде, и нещата могат да се обръщат в различни посоки. И все още не мога да разбера защо жената при един развод трябва да е жертвата и само тя с права, при положение че аз съм искал да си виждам децата по често и да се грижа за тях, а не само пари да давам. Не знаех че те имат нужда само от това.
paparak
Младши потребител

Мнениеот paparak » 12 Юли 2011, 12:36

И най-жалкото в че вместо тези пари да ги давам на и за децата си се налагада ги давам по адвокати ( пак казвам не искам никого да обида ) и съдилища.
paparak
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2011, 13:08

:roll: Не ме обиждате, така щото не адресирате правилно негодуванието си.За да има мир и любов са нужни двама, но когато липсва диалог между тях, фактът че са намесили трети лица в ситуацията не е вина на третите лица. Ситуацията, която описвате, е съща, като да ходите гол и бос в студено време и като се разболеете, след съответна визита при доктор с преглед и назначение, да мрънкате, че ви взел потребителска такса. :)

Всъщност, след като имате адвокат, не разбирам целта на темата ви?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот paparak » 12 Юли 2011, 15:12

За мен няма нищо общо с визита при доктора или да се ходи гол и бос, а до това дали имам права или всеки може да си прави каквото иска. Пиша тук защото искам да чуя още мнения по въпроса, за което се предполага е създаден и този форум, а не да си търся адвокат който да ме представлява. Кометара ми не е бил пресонален и да изразявам негодувание, защото питам нещо за мен конкретно, а се сдобивам само с ненужна информация, която не ме засяга. Не знам с какво сте се сблъскали , но мир и любов между разведени двойки има само по филмите (поне аз стигнах до този извод прочитайки повечето теми във форума). Аз се интересувам докъде не морално, а юридически може да стигне някой в завеждането на искове и дали причината поради която е заведено е основателна.
paparak
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Юли 2011, 15:30

Издръжката покрива само обикновените разходи на детето. Например при нормални условия се присъждат 130- 150 лева.

Издръжката не може да създава луксозни условия на живот - ако преди развода детето е живяло в лукс и при задоволяване на нуждите след това издържащият не е длъжен да осигурява предишният стандарт.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот paparak » 12 Юли 2011, 15:50

Благодаря.
paparak
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 12 Юли 2011, 15:56

Не е длъжен да ги осигурява само, ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител /по арг. от чл.59 ал.5 /
nikol52100
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2011, 16:55

paparak написа:За мен няма нищо общо с визита при доктора или да се ходи гол и бос, а до това дали имам права или всеки може да си прави каквото иска. Пиша тук защото искам да чуя още мнения по въпроса, за което се предполага е създаден и този форум, а не да си търся адвокат който да ме представлява. Кометара ми не е бил пресонален и да изразявам негодувание, защото питам нещо за мен конкретно, а се сдобивам само с ненужна информация, която не ме засяга. Не знам с какво сте се сблъскали , но мир и любов между разведени двойки има само по филмите (поне аз стигнах до този извод прочитайки повечето теми във форума). Аз се интересувам докъде не морално, а юридически може да стигне някой в завеждането на искове и дали причината поради която е заведено е основателна.

Абсолютно идентична е ситуацията, това, че някой не я съзира е проблем на зрящия.
Като Диоген да разпръсна светлина: двама родители, вече бивши, които не могат да намерят общ език, когато решават проблеми, свързани с общите им деца неминуемо ще стигат до съд. Дали някой от двамата ще плаща на адвокат си е негов личен избор, но ако и когато плати няма основание да негодува, че е заплатил за услуга, която сам е потърсил.
Отделно- никой тук не се натиска да ви става адвокат, вметката ми бе по повод въпросът ви- до кога? защото на този въпрос и вашият адвокат, който твърдите, че имате, може и трябва да ви отговори.
Въпреки това на въпросът ви е дадено неведнъж отговор- може, когато си поиска, ако иска и всеки месец може да инициира бившата дело с такъв предмет. Друг е въпросът дали ще и уважат искането.

Съвсем в страни- напоследък не замесвам съда в такива дела, именно заради ДТ, но при моите доверители има чуваемост и диалог( вижте абзац първи, изр. второ от постът ми), ерго твърдението ви за художествени измислици издиша.

Аз се интересувам докъде не морално, а юридически може да стигне някой в завеждането на искове и дали причината поради която е заведено е основателна

Както вече споменах- по отношение първата част на питането е даден нееднократно отговор- колкото пъти иска.
А по въпроса досежно новия довод за основателност, само съдът може да прецени с оглед доказателствата, едва при постановяване на решението.
Търсите норма, която да казва, че ако не се увеличи издръжката с оглед постановено предходно СР, то в определен период родителят губи право да инициира дело- ама няма. Въпреки това, макар вече да съжалявам, съм ви посочила пътеката- има задължителни указания, които определят понятието " трайно" изменение на нуждите и възможностите.
Нещо, което вашият адвокат, разбира се, знае.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот paparak » 13 Юли 2011, 13:24

Благодаря.
paparak
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 17 Юли 2011, 14:21

Мммм. Да. Обикновената ситуация."Децата се нуждаят от 85лв- месецчно, а не от това което е реално"
Колко е жалко когато един родител изчислява собстените си деца на определена сума и претендира срещу повишаването и. Явно такива родители струват и се санооценяват точно толкова колкото предендират да не дават по висок размер на издръжка. Мммм. даааа. Вълка козината си мени, но нрава си никога.
sisi19
Потребител

Мнениеот paparak » 18 Юли 2011, 14:34

МММм да нито ми знаете нрава, нито възможностите, нито коеото и да било друго нещо. Така че изказвания от типа на изстрадалата жертва, която пък много знае пишете някъде другаде. Мога да Ви кажа че ситуацията не е обикновена, нямаше да се стига до форуми и до излишни писания, ако беше обикновена. Когато претенциите за дадено нещо са реални, всеки човек с или без възможности би се раздал, но когато бившите стават алчни и не намират къде е границата да за огромно съжаление не този които иска е за коментиране, а този който трябва да дава става лош, защото си търси правата.ММММ да ..................права сте в такива ситуации човек разбира какъв човек е имал до себе си.
paparak
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 18 Юли 2011, 17:46

Мммм, да. но тук виждам, че пишеш за издръжка на детето си, а не на съпругата си. Две коренно различни неща.
И още нещо. Ако имам доказателства, че си с голм доход, не 130 и 150лв. ще ти искам, а три пъти по толкова за всяко едно поотфелно + надбавките. :lol:
sisi19
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси