начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Адвокатска или съдебна грешка.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвокатска или съдебна грешка.

Мнениеот vladopld » 12 Юли 2011, 15:38

Здравейте,
имам нужда от съвет как да постъпя.

С бившата ми жена не се разбираме и решихме да се разделим и разведем имаме дете на 3год.
аз исках всичко да мине бързо и лесно и без да си създаваме проблеми и каквото и да правим малкия да не страда от нашите грешки.
Отидохме двамата при първата табела "адвокат" която видяхме - случаен адвокат, който веднага каза, че ще ни вземе 300лв и ще ни разведе по взаимно съгласие.
Подписахме споразумението материално се разбрахме че за нея остава всичко аз искам да виждам само малкия както си е страндартно - уикендите през седмица и лятото и зимата да го вземам при мен за повече от един уикенд.

Адвоката явно не беше много наясно с тези дела защото докато писахме споразумението той се съветваше с някой по телефона какво се пише стандартно, определихме издръжката - писахме, че аз поемам разходите по делото и че ще мога да вземам малкия всяка първа и трета събота и неделя, както и 25 дни годишно във различно от отпуската на майката време.
Заедно с бившата ми жена прочетохме споразумението и го подписахме след това в съда ни разведоха за 2 мин. казахме само по едно "да", че сме съгласни със написаното споразумение.

Тази седмица взех излязлото вече решение на съда и онемях вътре е упоменато че мога да вземам детето всяка първа и трета седмица от месеца за събота и неделя но никъде не пише тези 25 дни годишно.
Веднага звъннах на адвоката той ми каза че сигурно е станала някаква грешка и ще провери какво пише в споразумението, на другия ден ми каза, че и в споразумението не пишело за 25 дни годишно и че не знаел как е станало така защото ние бяхме заедно докато го пишехме и подписвахме това споразумение.

В момента отношенията ни с бившата ми жена се влошават и тя не иска да ми дава детето - искала повече да не ме вижда и да ме забравело защото всеки път като го връщам от уикендите прекарани с мен малкия не иска да остава там иска да е с мен и не ме пуска и се разстройва. А докато е с мен си изкарва страхотно аз не му говоря нищо за да не се настройва нито против мен нито против майка му но като ме пита защо не сме заедно се опитвам да му обясня макар че е малък че с мама не се разбираме и за това живеем разделение но и двамата много го обичаме.
Но ми се струва че започват да му говорят и настройват против мен. Макар че родителските права са нейни аз ходя всяка сутрин и го карам на детска градина защото искам да го виждам колкото може повече.

Извинявам се за дългото обяснение но искам да се добие реална представа как стоят нещата от моята гледна точка.
Притесненията ми за тази грешка която е станала са, че на решението най-накрая пише че "не подлежи на обжалване", а това е недопустимо за мен да виждам малкия само за 2 пъти месечно за по 2 дни. Аз искам да прекарвам повече време с него и да ходим на море, планина и т.н.
Как да си потърся правата ?
В споразумението, което аз подписах със сигурност бяха включени думите за тези 25 дни годишно, а нямам никаква представа как са изчезнали - при преписване в съда или адвоката ако е объркал нещо след това не знам, но той няма и да си признае че е негова грешка ако е така наистина.

Моля помогнете ми със съвет как да постъпя.
В момента запчовам консултации и с друг адвокат надявам се той да е по-вещ в този тип дела и проблеми.
vladopld
Младши потребител

Re: Адвокатска или съдебна грешка.

Мнениеот da345 » 12 Юли 2011, 16:15

а в споразумението Ви отбелязани ли са тези 25 дни?
da345
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юли 2011, 16:49

Грешката е Ваша-нито на адвокат, нито на съда. Съдията Ви прочете споразумението нали, а преди това сте го чели при колегата. После сте го подписали при съдията. Ако не е отбелязано в споразумението,може след време да искате промяна , а ако го има там, но не и в решението , адвокатът Ви знае какво да прави.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vladopld » 12 Юли 2011, 16:50

da345 написа:а в споразумението Ви отбелязани ли са тези 25 дни?

в споразумението, което подписах бяха отбелязани със сигурност - и двамата с бившата ми жена го четохме цялото преди да го подпишем
vladopld
Младши потребител

Мнениеот vladopld » 12 Юли 2011, 16:51

sunrise написа:Грешката е Ваша-нито на адвокат, нито на съда. Съдията Ви прочете споразумението нали, а преди това сте го чели при колегата. После сте го подписали при съдията. Ако не е отбелязано в споразумението,може след време да искате промяна , а ако го има там, но не и в решението , адвокатът Ви знае какво да прави.

Съдията не е чел споразумението - пита ни дали сме съгласни с него и ние казахме "да"
в съда в рамките на 10 минути време по бързата процедура съдията разведе отоколо 15 двойки по взаимно съгласие и не е чел споразумения. Пита само дали доброволно сме го написали споразумението и дали сме съгласни с него и аз и бившата ми жена казахме "да"
а самото споразумение го подписахме в кантората на Адвоката - не при Съдията
Адвоката ми каза че незнаел защо се е случило така че и той помни че в споразумението ги е имало тези 25 дни.
Имам едно предположение дано не се окаже вярно, че Адвоката (понеже е доста разсеян човек) може да го е изгубил някъде и да си е разпечатал някое друго и да го е внесъл в съда. Дано не е това защото тогава ще трябва да се доказва че там подписа не е мой.
Адвоката ми каза, че утре ще подаде молба за коригиране на споразумението, която пак трябва да подпишем двамата с бившата ми жена, но не знам дали тя ще се съгласи да подпише такава защото тя не иска да ми дава детето. За сега бившата ми жена не знае че решението е излязло така - даже ми каза кога ще е отпуск за да мога аз да взема малкия след отпуската и при мен.
Последна промяна vladopld на 12 Юли 2011, 16:59, променена общо 1 път
vladopld
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 12 Юли 2011, 16:56

Е ,малко търсите под вола теле. Идете и вийте споразумението:колегата е представил това, което е подписано.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот vladopld » 12 Юли 2011, 17:05

sunrise написа:Е ,малко търсите под вола теле. Идете и вийте споразумението:колегата е представил това, което е подписано.

Утре ще отида да го видя и искрено се надявам да е представил това, което сме подписали,
защото и той беше много учуден, че в споразумението ги няма тези 25 дни, при положение, че обсъждахме и как да ги пишем за да са във време различно от отпуската на майката.
vladopld
Младши потребител

Мнениеот Pause » 12 Юли 2011, 17:29

Като насока можете да обжалвате неправилността на СР пред окръжен съд в двуседмичен срок от влизане на СР в сила ,след като установите действителното положение.В жалбата да обосновете например грешката на съда.Пиша ви го понеже срокът е преклузивен.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vladopld » 12 Юли 2011, 17:35

Pause написа:Като насока можете да обжалвате неправилността на СР пред окръжен съд в двуседмичен срок от влизане на СР в сила ,след като установите действителното положение.В жалбата да обосновете например грешката на съда.Пиша ви го понеже срокът е преклузивен.

датата на делото ми беше на 13-ти Май (Петък 13-ти макар и да не съм фаталист) :(
решението е влязло в сила от 19.05.2011г, а от съда казаха че Решението ще излезе един месец след датата на делото т.е. 13-ти Юни. Адвоката ми го донесе едва тази седмица. Аз съм на такава работа, че ми е трудно да излизам и всеки ден да ходя да проверявам дали е излязло и затова ползвах услугите на адвокат за да може той да свърши всичко срещу съответното заплащане.
за да взема Решението платих още някаква такса от 82лв +4лв за препис миналата седмица, а той ми го донесе едва тази седмица след около 30 позвънявания от моя страна да му давам зор
минали са почти 2 месеца от датата на делото
vladopld
Младши потребител

Мнениеот Pause » 12 Юли 2011, 18:22

Най- добре се посъветвайте с адвоката си ,каква възможност имате/имате ли за защита на правата си.Иначе така проблема си е латентен.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2011, 19:05

Pause написа:Като насока можете да обжалвате неправилността на СР пред окръжен съд в двуседмичен срок от влизане на СР в сила ,след като установите действителното положение.В жалбата да обосновете например грешката на съда.Пиша ви го понеже срокът е преклузивен.

И каква е грешката на съда, според теб?
И защо СР да е неправилно? според теб?

И защо СР да е обжалваемо, изобщо!, еле пък в двуседмичен срок, според теб?
Каква преклузия... :roll: 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Юли 2011, 19:39

Спомних си, че в една от темите Pause направи следното самопризнание.
Pause написа:.......................Тук съм повечето пъти от скука. :D

Та, разглеждайки участието му на тази плоскост, може би е уместно да му се напомни за препоръчителен "родителски" контрол.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Pause » 12 Юли 2011, 19:56

Ами първо съдът има за задача да реши спора,а не да издирва действителното положение между страните въпрки че съдейства за това.Например неправилно е възпроизвел споразумението в СР.Което е основание преди да влезе в сила като явна фактическа грешка 247 ГПК.Докато влезлите в сила СР подлежат на отмяна поради порочност пред възивен съд 259 ГПК.Според фактите неправилност на СР,но до момента си е валиден акт на съда с който страните трябва да се съобразят СПН.Процесуалните срокове са по правило преклузивни за тях съдът следи служебно.

Разбира се това е според моите констатации. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот vladopld » 13 Юли 2011, 10:00

Преди малко видях споразумението - оказа се, че в него наистина липсват тези 25 дни годишно и подписа си е мой. Явно там в бързината и корекциите които правихме е останало това споразумение подписано от мен :( :( :( :cry:

Възможно ли е да се направи коригиращо споразумение, в което да включим тези 25 дни годишно , разбира се с подписите и на майката и моя ?
Чувствам се много "прецакан" от цялата тази ситуация , а се сещам че ги и коментирахме тези дни и аз и майката и адвоката но явно той е пропуснал в последния момент да ги впише в споразумението и аз в бързината съм го подписал така :(

Моля помогнете - какви са опциите за коригиране и как да направя така, че законно да имам право да виждам детето повече от 2 съботи и недели в месеца при тази ситуация ако майката не пожелае да подпише това коригиращо ново споразумение ???

може ли да е моя ползва това, че споразумението не е подписано в съда или това че съда не е прочел споразумението в съдебното заседание а само е попитал дали доброволно сме го написали и дали сме съгласни с него без да се прочете ?
Последна промяна vladopld на 13 Юли 2011, 10:09, променена общо 1 път
vladopld
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2011, 10:09

Ново дело и нов адвокат.
Сегашното е вече в историята.

п.п. ама не, нещо размислих- сегашния е забъркал това- да го оправи.
От друга страна... като чета как ви е развел 8)
Последна промяна poli_g на 13 Юли 2011, 10:13, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vladopld » 13 Юли 2011, 10:11

poli_g написа:Ново дело и нов адвокат.

Нов адвокат на 100%, а ново дело за какво ? за промяна на споразумение ? за родителски права ?
в България такова дело почти е невъзможно да се спечели от баща :(
vladopld
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2011, 10:15

vladopld написа:

Нов адвокат на 100%, а ново дело за какво ? за промяна на споразумение ? за родителски права ?

Това, което ще направите- промяна в режима на лични контакти, не е от невъзможните неща. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vladopld » 13 Юли 2011, 10:20

poli_g написа:
vladopld написа:

Това, което ще направите- промяна в режима на лични контакти, не е от невъзможните неща. :)

Благодаря ! Ще се консултирам с нов адвокат как става това и какви са ми шансовете за успех, защото за мен това е най-важното да мога да виждам малкия често, а точно там съм се издънил с подписа си на тъпото споразумение без да се усетя :(
vladopld
Младши потребител

Мнениеот da345 » 13 Юли 2011, 10:53

Съдебните решения, с малки изключения не са в състояние да регулират личните отношения. Още едно дело според мен само ще влоши нещата. Бихте могли да решите проблема и в лични разговори без съд.
da345
Младши потребител

Мнениеот vladopld » 13 Юли 2011, 12:00

da345 написа:Съдебните решения, с малки изключения не са в състояние да регулират личните отношения. Още едно дело според мен само ще влоши нещата. Бихте могли да решите проблема и в лични разговори без съд.

Започнах да действам и в тази насока днес, с обещания за повече пари разбира се и смекчаване на тона от моя страна и разговори... В момента съм зависим от нейното настроение така че няма начин - ще трябва да свеждам глава и да имам голямо търпение.

Но трябва да имам подписано такова споразумение защото дори и сега да ми даде малкия да го заведа на море знам ли как ще е след пет години ..... трябва да го имам написано черно на бяло за да не разчитам на нейното устно разрешение всяка година.
Ако подпишем едно допълнително споразумение пред нотариус би ли имало тежест за напред в личните отношения между мен и сина ми за да мога да го вземам всяка година за повече време - поне две седмици лятото, една седмица по коледни празници и една седмица по великденски празници.
vladopld
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси