- Дата и час: 12 Дек 2024, 06:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да си върна детето обратно при мен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Как да си върна детето обратно при мен
От миналата година сме разделени с бащата на детето ми(нямаме брак)но е припознал детето ми до преди месец я гледахме по-равно 2-3 дена при мен и 2-3 дена при него детето ми е на 8г.но от месец време си позволява да не ми я дава ходих в районото Мвр обадиха му се и той я върна но преди седмица трябваше пак да я върне но не искаше въпреки че имахме писмено споразумение че след периода ще я върне.Нямаме съдебна заповед защото не сме стигали до съд поради факта че искахме да се договорим без да се стига до процедурата с съда но не я изпълни, междувременно получавам изнудвания от негова страна че ако не донеса отпусното на детето си става на въпрос от новото училище което я записах в друг град няма да ми я даде да си я взема дори за ден при мен.Как се процедира от тук натам дайте ми някакъв съвет. Дадох жалба в прокоратурата и сигнал в закрила на дедето.Има ли нещо друго, което мога да направя за да си видя детето и да си я взема при мен освен съдебно решение.
- didi2500
- Нов потребител
Re: Как да си върна детето обратно при мен
Сама няма да се справите.
Обърнете се към адвокат, колкото и банално да Ви звучи.
Обърнете се към адвокат, колкото и банално да Ви звучи.
-
Melly - Старши потребител
Абе хора, това да е някаква вещ да си я размяняте както искате!!! След като сте стигнали до тази ситуация, следва да си уредите взаимоотношенията помежду си, поговорете как да осигурите бъдещето на това дете, вместо да гледате своя интерес. Искате правен съвет, но не си ангажирате адвокат, не искате и съдебни решения, варианта е: съберете се с бащата на детето и уредете нещата като разумни млади хора. Не позволявайте вашите грешки да се превърнат във вреда за детето Ви.
Тази добродетел, която един родител може да даде на детето си, не може да се сравни с никоя друга държавна такава...
Тази добродетел, която един родител може да даде на детето си, не може да се сравни с никоя друга държавна такава...
-
doxa - Потребител
Никога не съм смятала детето си като вещ, аз съм се грижила за нея с най-голямата си любов и винаги съм искала да бъде добре възпитано дете според моите възгледи за възпитание възмутена съм от ситуацията че няма такава асоцияция в която да мога да си взема детето обратно в прокуратура в закрила на детето изумена съм да не говорим за подкупната полицейска част нямам думи за това се допитах до този форум смятах че има и друга алтернатива но явно трябва за момента да се примиря с ситуацията която явно само в България има такова безумно нещо детето да бъде без майка си. Ако има някой който да може да ми помогне с конкретната ситуация ще бъда много благодарна.Искам да попитам и още нещо има ли възможност след като са изтеглени документите от училището на детето ми и е прехвърлено в друго училище да се върне в училището,което е учило преди това?Като все още не е официялно записано в новото училище а фигурират даните му само в новото училище.
- didi2500
- Нов потребител
Тук пък другата крайност...
Дете на 8г., ученичка, меткате си я напред-назад в различни къщи, в различни градове- смятате ли, че объркването в детската психика, което насаждате с това преселение, е най-доброто, което може да предложи един родител на собственото си дете?
В България нещата са така:- когато има спор между двамата родители, и те не могат да го решат извънсъдебно- то единствен компетентен е съда( не прокуратура, не МВР) който след обстойна преценка на събраните в делото доказателства ще отсъди- родителските права над детето на този, а другия ще плаща издръжка, но има право на режим на лични контакти.
Когато няма спор- отиват двамата заедно при някой нотариус и подписват едно споразумение за важните неща- род. права, местоживеене на детето, издръжка, режим на лични контакти, и го носите в съда, за да ви го одобри ( последното не е задължително).
До тогава родителските права над детето се упражняват от двамата родители по равно. Никой не ползва преференции, няма и закрилата на разни агенции.
Правя вметка, не по темата- двете хипотези и в ЕС пак по идентичен начин се разрешават.
п.п. С риск да сте ми дълбоко неблагодарна за написаното някога ще установите, че това е правното решение на ситуацията.
Дете на 8г., ученичка, меткате си я напред-назад в различни къщи, в различни градове- смятате ли, че объркването в детската психика, което насаждате с това преселение, е най-доброто, което може да предложи един родител на собственото си дете?
В България нещата са така:- когато има спор между двамата родители, и те не могат да го решат извънсъдебно- то единствен компетентен е съда( не прокуратура, не МВР) който след обстойна преценка на събраните в делото доказателства ще отсъди- родителските права над детето на този, а другия ще плаща издръжка, но има право на режим на лични контакти.
Когато няма спор- отиват двамата заедно при някой нотариус и подписват едно споразумение за важните неща- род. права, местоживеене на детето, издръжка, режим на лични контакти, и го носите в съда, за да ви го одобри ( последното не е задължително).
До тогава родителските права над детето се упражняват от двамата родители по равно. Никой не ползва преференции, няма и закрилата на разни агенции.
Правя вметка, не по темата- двете хипотези и в ЕС пак по идентичен начин се разрешават.
п.п. С риск да сте ми дълбоко неблагодарна за написаното някога ще установите, че това е правното решение на ситуацията.
- Гост.
- Старши потребител
“с бащата на детето ми(нямаме брак)но е припознал детето ми”
Чл. 123 СК (1) Родителските права и задължения се упражняват в интерес на детето от двамата родители заедно и поотделно. Когато родителят е действал сам, той е длъжен да уведоми другия родител.
(2) Упражняването на родителските права и задължения се извършва по общо съгласие на родителите. При разногласие те могат да се обърнат към медиатор или да предявят иск пред районния съд по настоящия адрес на детето, който решава спора след изслушване на родителите, а при необходимост - и на детето. Решението на съда може да се обжалва по общия ред.
“...но от месец време си позволява да не ми я дава ходих в районото Мвр обадиха му се и той я върна но преди седмица трябваше пак да я върне но не искаше въпреки че имахме писмено споразумение че след периода ще я върне.”
Чл. 127 СК (1) Когато родителите не живеят заедно, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му. Те могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да утвърди споразумението им. Споразумението има сила на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс.
(2) Ако родителите не постигнат споразумение по ал. 1, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му съгласно чл. 59, 142, 143 и 144. Решението може да се обжалва по общия ред.
(3) По искане на родителя съдът определя привременни мерки в интерес на детето, след като поиска становище от дирекция "Социално подпомагане". Определението не подлежи на обжалване, но може да се изменя от същия съд.
(4) Съдът може да приложи защитните мерки по чл. 59, ал. 8.
Чл. 123 СК (1) Родителските права и задължения се упражняват в интерес на детето от двамата родители заедно и поотделно. Когато родителят е действал сам, той е длъжен да уведоми другия родител.
(2) Упражняването на родителските права и задължения се извършва по общо съгласие на родителите. При разногласие те могат да се обърнат към медиатор или да предявят иск пред районния съд по настоящия адрес на детето, който решава спора след изслушване на родителите, а при необходимост - и на детето. Решението на съда може да се обжалва по общия ред.
“...но от месец време си позволява да не ми я дава ходих в районото Мвр обадиха му се и той я върна но преди седмица трябваше пак да я върне но не искаше въпреки че имахме писмено споразумение че след периода ще я върне.”
Чл. 127 СК (1) Когато родителите не живеят заедно, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му. Те могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да утвърди споразумението им. Споразумението има сила на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс.
(2) Ако родителите не постигнат споразумение по ал. 1, спорът се решава от районния съд по настоящия адрес на детето, който се произнася относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с детето и издръжката му съгласно чл. 59, 142, 143 и 144. Решението може да се обжалва по общия ред.
(3) По искане на родителя съдът определя привременни мерки в интерес на детето, след като поиска становище от дирекция "Социално подпомагане". Определението не подлежи на обжалване, но може да се изменя от същия съд.
(4) Съдът може да приложи защитните мерки по чл. 59, ал. 8.
- tixe
- Младши потребител
Уважаема диди, никой не иска да Ви обвинява или нагрубява с нещо. Но след като се допитвате до този форум значи очаквате адекватен отговор на вашия проблем, респ. допускате и някой да Ви нарочи за лош родител. Трябва първо да разберете какво искате, след това да се допитате до себе си: какво бих могла да направя за своето дете и готова ли съм на всичко за неговото добро бъдеще. Ако отговорът е ясен, просто действайте и се доверете на колега (ако не можете сама), който да се опита да уреди проблема. Никой не казва, че нямате правни възможности, просто бъдете готова да действате когато се наложи. И ще ви помоля да не ругаете така общо институциите, все пак те ще решават проблема Ви. А относно училището на детето, осъществете връзка с директора и ако се наложи изложете проблема и обстоятелствата около него. Успех Ви желая!
-
doxa - Потребител
Благодаря за мненията ви от голяма полза са ми.
- didi2500
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|