начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Увеличение на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Увеличение на издръжка

Мнениеот stelli_777 » 06 Авг 2011, 22:34

Бих помолила за съвет относно дело за увеличение на издръжка.Сега бащата плаща 60лв.,детето е на 4г.При положение че няма други деца ,има доход 450лв по документи ,има фирма , на колко увеличение е възможно да се промени?
Как влияе дохода на майката ,дали работи или не?
Благодаря предварително.
stelli_777
Младши потребител

Re: Увеличение на издръжка

Мнениеот doxa » 07 Авг 2011, 11:53

Здравейте,
Има много фактори, които влияят върху размер на издръжката, съответно нейното увеличаване. Първо, размерът на издръжката се определя според нуждите на детето, и възможностите на бащата. Второ, съдът ще прецени ред обстоятелствата, и накрая, идва неговата преценка-дали и колко да бъде увеличена издръжаката. Трето, Вие или адвокатът Ви, трябва да докажете съответната нужда от увеличаване на издръжката. Така, определянето на точния размер на издръжката е индивидуална преценка на съда, с оглед обстоятелствата по делото. Нормалното положение е минимум издръжка 80лв-120лв, а максимума .....
Успех 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Авг 2011, 13:33

stelli_777 написа:Бих помолила за съвет относно дело за увеличение на издръжка.Сега бащата плаща 60лв.,детето е на 4г.При положение че няма други деца ,има доход 450лв по документи ,има фирма , на колко увеличение е възможно да се промени?
Как влияе дохода на майката ,дали работи или не?
Благодаря предварително.

Първо- зависи кога и при какви обстоятелства е постановен този размер от 60лв., така щото изменението в обстоятелствата следва да са трайни.
Нуждите на детето са водещи- здраво/заболявания( статистиката сочи, че все по-често децата имат нужда от логопед, офталмолог...), талант, допълнителни разходи и прочее...
Издръжката се дължи от двамата родители. Принципът е по равно, но търпи отклонения :idea: ...
Отглеждането на детето има паричен еквивалент, и дори майката да не работи този еквивалент се взима предвид (топло, храна, облекло, обувки- физиологични потребности / спомнете си пирамидата на Маслоу и градацията на нуждите/...).

Дете на 4, без други усложняващи обстоятелства, и при изложените факти- бих претендирала 200, а съдът навярно ще редуцира до 130-150.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Авг 2011, 14:19

130 лева е издръжката на дете, по дело за издръжка.

Може да звучи неясно, но когато съдът отсъжда издръжка взема предвид родителя, дължащ издръжката, дали има трудова работоспособност.

Това е положението, 130 лева е една приемлива и за двете страни издръжка.

Аз съм претендирал за 250 лева, което е нереално, като номинален размер, ама детето има нужда от повече от 130 лева.

Това е положението - бащата ще плаща, малко библейски принципи трябва да се спазват.

Зависи си и от зодията, едни зодии плащат, други не плащат.

Едни работят, други не работят, еклектика от характери.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот stelli_777 » 07 Авг 2011, 17:28

Благодаря на всички за отговорите. Тази издръжка от 60лв. е след като се съгласих на споразумение от мое заведено дело за правата,издръжката,свиждания. Съгласих се на условията ,които беше написал в споразумението,в замяна ми обеща декларацията за пътуване в чужбина .Каза също ,че съда няма да ми даде повече от 80лв. и че обещава да дава на детето повече .Паспорт за детето имам от миналата година ,но не ми ли даде декларацията не мога да отида дори за седмица до сестра ми в чужбина .
Веднъж дава 100лв, друг път 60лв ,детето не е прието в държавна градина и аз давам парите за частна.
Възможно ли е при завеждане на дело за издръжка да премести делото по негов адрес? Аз съм от София ,а той от едно далечно село.
Има също така намерение да отиде да работи в чужбина ,дали мога да докажа в съда дохода му оттам?
stelli_777
Младши потребител

Мнениеот amonev » 09 Авг 2011, 11:23

Делото може да бъде гледано по постоянния адрес на детето /изборът е ваш/. Трудови доходи от чужбина трудно ще докажете, защото най-вероятно не са декларирани. Издръжката ще бъде изчислена на база нуждите на детето /съобразено най-вече с възрастта и след това всички други необходимости/, възможностите на този който дължи издръжката и тези на другия родител /който се предполага че се грижи за него/.

Пример за изчисление: ако детето да кажем има нужда от 200 лева на месец, всеки родител трябва да може да осигури по 100 лева. Ако родителските права са на майката, то се приема, че тя се грижи за него, съответно паричната равностойност на нейния труд преизчислява дяловете / в повечето случаи 20-30 лева месечно по-малко от нейна страна/, откъдето следва, че бащата трябва да заплаща 120-130 лева.

Горният пример е в сила, ако родителите имат възможността да заплащат издръжката. Ако не бъдат доказани доходи, увеличената издръжка вероятно ще бъде в границите на 80-100 лева.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Назад към Семейни казуси