начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дете,преместване в чужда държава

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дете,преместване в чужда държава

Мнениеот bulgaria77 » 18 Мар 2014, 13:42

Здравейте,
Изчетох доста теми,но точно моя казус не можах да намеря .
Ще бъда максимално кратък . Преди 2 години и половина се разделихме с бившата ми съпруга и след 3 месеца последва развод по взаимно съгласие ,без караници исках всичко да приключи по възможно най-гладкия начин и да не натоварвамен и детето с нашия неуспех след 7 години брак . Разбрахме се за издръжката и както си му е реда да виждам дъщеря ми 2 уикенда в месеца от 10:00 до 17:00 . Не че не е имало спънки след това от страна на майката,но съм се стремял да бъда винаги далеч от конфликти . Тя се ожени след няколко месеца и има вече дете на година и половина ( да бързо действа :? ) . Иначе дъщеря ми не спирам да се интересувам от нея ,обаждам и се всяка вечер за лека нощ и редовно се запознавам какво се случва с нея в училище контактувам с учителката и учим заедно когато е при мен и ми казва редовно Обичам те тате . Това е добре до този момент свикнах с раздялата както и детето което е на 8 години между другото . Издръжката я плащам редовно дори понякога и предварително 1-2 месеца . Както ще повторя спазвам си задълженията .
Това е кратката предистория ... но преди няколко дена получих интересно изказване от бившата че е подала документи да кандидатства за визи за чужда държава и щели да се изнасят АКО е станело цялото семейство ( новия и съпруг ,детето и дъщеря ми ) . Това бе като удар с мокър парцал за мен през лицето ...
Въпроса ми е какви са ми правата в тази ситуация след като аз няма как да се съглася да е толкова далеч от мен . Тя осмисля целия ми живот и я обичам толкова много а и на нея ще липсвам на 1000% .Има ли право въобще без да ме уведоми да излезе някъде извън България?
bulgaria77
Нов потребител

Re: Дете,преместване в чужда държава

Мнениеот stelli_777 » 19 Мар 2014, 21:57

Детето има ли задграничен паспорт ?Без вашето разрешение не може да излиза детето зад граница .
На мен ми дава пълномощно бащата на детето ми ако реша да го изведа на екскурзия в чужбина.
stelli_777
Младши потребител

Re: Дете,преместване в чужда държава

Мнениеот arizina » 01 Апр 2014, 20:30

Бившата Ви съпруга няма да може да изведе детето без Ваше съгласие, но вероятно (зависи от държавата в която желае да живее) това ще бъде само временно положение. В случай, че откажете да дадете декларация- съгласие за напускане на границата от детето, респективно съгласие за снабдяването му със задграничен паспорт, то тя ще предяви иск срещу Вас в компетентния за това съд, където ще доказва интереса на детето да напусне държавата. В повечето случаи съда дава заместващото съгласие на бащата и майката извежда детето. Това е най-честия случай, когато става въпрос за държава от Европейския съюз, тъй като се счита, че другия родител не е възпрепятстван да осъществява режима на лични отношения с детето там. Друг въпрос е, че там опираме до време и пари, но....за съда това е без значение.
arizina
Младши потребител

Назад към Семейни казуси