Здравейте,
Ще си позволя да задам един въпрос на който ми бяха дадени двусмислени отговори до момента.
Заедно с Въззивната жалба е подадена Молба за освобождаване от държавна такса. Молбата е отхвърлена от първоинстанционният съд с определение, потвърдено от по-горна инстанция. ВКС не допуска касационно обжалване и потвърждава Определенията.
Въпросът ми е: От кога започва да тече срокът за отстраняване на нередовността по въззивната жалба и заплащане на държавна такса? Следва ли въззивната страна и бъде съобщено за Определенията на Касационната инстанция и ВКС?
Благодаря Предварително на включилите се в дискусията.
Вярвам , че ще е полезна за много хора.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срокове по ГПК.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Срокове по ГПК.
Не се връчва определението на ВКС, защото не подлежи на обжалване. На второинстанционния съд, щом подлежи, се връчва. Струва ми се, че след влизането в сила на определението, с което се отказва освобождаване, първоинстанционният съд трябва да даде изрично срок за отстраняване на нередовностите - за внасяне на таксата по-точно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Хм...Тук е дилемата...
Съдията на първа инстанция директно връща Въззивната Жалба с доводи, че срокът от 7 дни е започнал да тече от датата на която се е произнесъл ВКС и е изтекъл преди делото да е върнато при него. Тоест, преди и той да разбере дали е потвърдено определението му...
Интересно ми е как Въззивникът ще Разбере за решението на ВКС дори преди съдията на първа инстанция, за да заплато навреме таксите и отстрани нередовността? Има ли тълкувателно решение по казуса... Ще се радвам да споделите практика..
Съдията на първа инстанция директно връща Въззивната Жалба с доводи, че срокът от 7 дни е започнал да тече от датата на която се е произнесъл ВКС и е изтекъл преди делото да е върнато при него. Тоест, преди и той да разбере дали е потвърдено определението му...
Интересно ми е как Въззивникът ще Разбере за решението на ВКС дори преди съдията на първа инстанция, за да заплато навреме таксите и отстрани нередовността? Има ли тълкувателно решение по казуса... Ще се радвам да споделите практика..
- tyxobg
- Младши потребител
Съгласен съм с колегата portokal, лично аз бих "спал" в сайта на ВКС, за да имам шанс да реагирам, когато видя определението за недопускане!
- miko_pk
- Потребител
За съжаление мисля, че практиката на ВКС е ясна в тази насока. Срока е определен още с обжалваното определение, което не е допуснато до касационно обжалване и влиза в сила веднага след вписването на определението на ВКС в срочните книги. Определението на ВКС е в закрито заседание насрочено без уведомяване, тоест за да бъдем 100% конкретни, човек трябва да спи в съда /или сайта на съда/, за да не си пропусне евентуално срокът. Достъпът до интернет не е гарантиран със закон, следователно като единствен официален способ за обявяване остава ежедневното посещение на съда.
Горното обаче ще е една доста интересна тема за ЕСПЧ и по-точно правото на справедлив процес. Нищо справедливо няма в това да си лишен от възможността да се информираш в процес защитаващ правата ти, още по-лошо ако си със статут на гражданин в неравностойно положение.
Горното обаче ще е една доста интересна тема за ЕСПЧ и по-точно правото на справедлив процес. Нищо справедливо няма в това да си лишен от възможността да се информираш в процес защитаващ правата ти, още по-лошо ако си със статут на гражданин в неравностойно положение.
- tyxobg
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|