начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как майката може да купи семейното жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как майката може да купи семейното жилище

Мнениеот asdwsx » 04 Юни 2014, 21:17

Здравейте,
Когато се развеждах адвокатката ми каза, че има закон според, който след развод майката може да поиска да купи семейното жилище, ако децата са при нея и нямат навършени 18 г. Може ли да ми кажете кой е този закон, чл., къде точно го пише. Четох семейният кодекс, но не го открих.

Уточнявам: жилището е предобито по време на брака и 1/2 е мое, искам да купя другата част от него.
asdwsx
Младши потребител

Re: Как майката може да купи семейното жилище

Мнениеот karanedeff » 04 Юни 2014, 21:32

asdwsx написа:Четох семейният кодекс, но не го открих.

ГПК - съдебна делба и каквото реши съдът, ако в хода на делото не се споразумеете :idea:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот portokal » 04 Юни 2014, 22:02

"Когато се развеждах адвокатката ми каза, че има закон според, който след развод майката може да поиска да купи семейното жилище, ако децата са при нея и нямат навършени 18 г."
Това на пазарна цена, или как? А кой ще я определи?
Вероятно сте се объркали с предоставянето на семейното жилище след развода за ползване срещу наем.
На публична продан след делба, както Ви е писал Каранедев, всеки от двамата може да купи дела на другия (вижте и чл. 349 от ГПК - всъщност може и него да е имала предвид адвокатката). Другият вариант, ако искате да минете без съд и делба, е да се разберете доброволно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот asdwsx » 04 Юни 2014, 23:44

Адвоката ми обясни, че експерт оценя имота, ако не сме съгласни има двойна екпертиза, за която плащаме и двамата, но не си спомням какво ми цитира като закон.
След определянето на цената трябва в 6-месечен срок да преведа парите. Разбира се било тромава и тежка процедура с много разходи и ако може най-добре е да се разберем.

Не го бъркам с ползване на жилището - това се определи още при развода. Ясно е кой ползва жилището.
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот asdwsx » 04 Юни 2014, 23:59

Май открих това, което ми трябва:

Чл. 349. (1) Ако неподеляемият имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият или бившият съпруг, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака, няма собствено жилище, съдът по негово искане може да го постави в дял, като уравнява дяловете на останалите съделители с други имоти или с пари

На основание този член, не е ли задължен бившият ми съпруг да го продаде на мен?
asdwsx
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 05 Юни 2014, 09:36

Това, което сте посочила, е част от съдебната делба. Както ви е ориентирал Каранедев и Портокал е потвърдила, това е съвсем отделно съдебно производство, към което в момента ви съветвам да не пристъпвате.
Ако има вариант да се разберете доброволно и извън съда с бившия да ви продаде своята 1/2 ид.ч. по цена, за която се споразумеете, ще избегнете съдебната делба, която само би ви натоварила с разноски (никак не малки), би ви отнела много време (поне година, година и нещо, зависи в кой съд сте) и в крайна сметка може да не се разберете и да изгубите имота при публична продан.
Разберете се с бившия си мъж.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот asdwsx » 10 Юни 2014, 22:10

Здравейте,
За съжаление няма как да се разберем. Бившият ми мъж за 42 квадрата жилище в краен софийски квартал казва че струва поне 45000 евро и очаква да му дам 1/2, т.е. 22500 евро.
Ако поиска съдебна делба - и оценителя го оцени не трябва ли първо аз да имам право на това жилище?

А за време имам достатъчно време да чакам - детето ми е на 3 години и до 18 г. имам право да живея в жилището.

може ли да ми кажете оринтеровъчно какви са таксите?
asdwsx
Младши потребител

Назад към Семейни казуси