начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ от наследство в полза на сестра ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от наследство в полза на сестра ми

Мнениеот van4eto_as » 03 Юли 2014, 12:58

Здравейте,
Преди четири години почина майка ми, а 3 години след това и нейният баща. В момента наследници на дядо ми са баба ми, вуйчо ми и аз и сестра ми (т.е. вместо починалата ни майка).
Част от наследените имоти е етаж от къща, който няма НИКАКВИ документи.
Искам да се откажа от собственост върху нея в полза на сестра ми и никой друг!
Разбрах, че подобно нещо е невъзможно сподер закона. Възможно ли е да даря на сестра си моята 1/6-та от къщата, която се наследява, при условие, че няма никакви документи за нея и данъци не са плащани последните 2 години? Не зная какви документи са нужни за да се осъществи дарение, възможно ли е процедурата да се осъществи без нотариален акт - няма дори разрешително за строеж!!! Бих се отказала и от цялото наследство в полза на сестра ми, ако това ще помогне да се отърва от къщата - желая да кандидатствам за общинско жилище и това наследство ми е спирачка.
Благодаря предварително!
van4eto_as
Младши потребител

Re: Отказ от наследство в полза на сестра ми

Мнениеот kdkrastev1234 » 03 Юли 2014, 14:50

Има много неща за уточняване и няма да се оправите бе адвокат.
1. Ако вече сте приели наследството /което може да е станало и без да знаете/, няма как да се откажете от него.
2. Отказът е за цялото наследство, а не за конкретен имот.
3. Не можете да се откажете в полза на конкретен човек.
4. За да дарите имота, първо трябва да се снабдите с документи за него. Обикновено това става с обстоятелствена проверка.
5. Не може да се направи дарение без нотариален акт.
6. Дарението на имот обикновено е пречка за различните социални придобивки.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Юли 2014, 14:59

Бих се отказала и от цялото наследство в полза на сестра ми, ако това ще помогне да се отърва от къщата - желая да кандидатствам за общинско жилище и това наследство ми е спирачка.

Ще се отървете, но също така ще се отървете и от цялото наследство. Иначе във Вашия случай наследниците са такива, че Вашият дял при отказ ще се придобие само от сестрата. Последното не зависи от Вашата воля, но в случая е така.
Не знам обаче какви са условията и пречките за общинско жилище, та си проверете дали ще помогне, или отказът от наследство или прехвърлянето на собственост в определен срок назад също може да бъде пречка. Доколкото знам, всяка община си издава наредба за условията, така че потърсете конкретно за вашата община.
С казаното от Кръстев, доколкото го прочетох, съм съгласна, по специално вижте за отказа от наследство т. 1 от неговия пост.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот van4eto_as » 03 Юли 2014, 15:10

"Иначе във Вашия случай наследниците са такива, че Вашият дял при отказ ще се придобие само от сестрата. "

Защо се получава така?

Вадила съм удостоверение за наследници след смъртта на дядо ми - това счита ли се за приемане на наследството?
van4eto_as
Младши потребител

Мнениеот zmeyan » 03 Юли 2014, 17:30

van4eto_as написа:"Иначе във Вашия случай наследниците са такива, че Вашият дял при отказ ще се придобие само от сестрата. "

Защо се получава така?

Получава се така, защото вие и сестра ви сте наследници на дела на майка ви, а пък нейният дял е от дядо ви.
Когато се откажете от наследство, реално се отказвате от полагащата ви се част от дела на майка ви, което ще облагодетелства останалите наследници на майка ви(нейн е делът), а не тези на дядо ви. Тъй като във вашия случай, ако вие се откажете от дела на майка си, сестра ви ще се яви единствен нейн наследник, затова и само тя ще получи вашият дял. Нямаше да е така, ако имахте още една (или повече) сестра/брат.
zmeyan
Потребител

Мнениеот votpuska » 03 Юли 2014, 18:21

Прощавайте, в коя община се намира къщата (евентуално района или ориентировъчен адрес)? Това има значение, не питам от любопитство, имам нещо предвид.
Поздрави.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот van4eto_as » 03 Юли 2014, 19:17

Къщата е в София,кв. Обеля (селото) - това е община Връбница. Аз отново да си питам - след като съм вадила удостоверение за наследници проблем ли ще е да се откажа от наследство и процедурата просто подаване на формуляр в съда ли е или се изисква намеса на адвокат? Безкрайно съм благодарна и на трима ви!!!
van4eto_as
Младши потребител

Мнениеот portokal » 03 Юли 2014, 21:16

Самото снабдяване с удостоверение не е приемане на наследството.
Адвокат не че се изисква, но не е лошо да се говори с такъв и евентуално той да изготви молбата за вписване на отказ. Процедурата е подаване на молба до съда, да.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот barakuda » 04 Юли 2014, 00:12

Отказът от наследство е най-простото нещо, повечето нотариуси ще ви напишат заявлението, нотариалната заверка на подписа ви е 6 лв. После си го носите сам/а в районния съд за вписване в регистъра за откази, оттам ще ви издадат удостоверение за вписания отказ. Това удостоверение ви е доказателството за извършения отказ и легитимира сестра ви като едиствен наследник на дядото от вашето коляно (на майка ви), а последицата, общо казано, е все едно не сте били наследник. Образец на заявление за отказ може лесно да се намери и с Гугъл. За такова нещо адвокат абсурд.
barakuda
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юли 2014, 08:18

Да бе, вЕрно не му трябва адвокат. Щото той нотариусът за шестте лева ще му го напише, ще му завери подписа и даже едно кафенце ще го черпи. Иначе съдията и той него чака, ще му го вземе от ръчичките, ще го впише и ще му рече:"Кога имаш време, върви да пийм по една ракия и да си прибереш документа" :lol:
Дали ще платите за това на адвокат или нотариус няма значение, но при всички случаи помощ ще Ви е необходима, а и да Ви разясни подробно поледствията, защото аз не съм толкова сигурна, че сте запознати с всички аспекти на това си действие.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот van4eto_as » 04 Юли 2014, 11:03

Благодаря на всички ви за бързите коментари, задължително ще проведа и жива среща с адвокат за да ми помогне с изготвянето на документа и отново да разясни последици и ползи. Това, което ме вълнуваше беше дали моя дял ще отиде единствено при сестра ми и отговора, който получих ме зарадва безкрайно! Това наследство не ме блазни от финансова гледна точка, предпочитам да се лиша от него в името на здравето, нервите и щастието си :D пък като продадат безкрайните прерии и гори сестра ми може да ме черпи един замък :D боклуците продадоха квото можаха и всичко замина за агнета и уискита - пък накрая къщата не успя да си я вземе в гроба... Без повече вулгарности от моя страна... Благодаря отново!!!
van4eto_as
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 05 Юли 2014, 23:32

Поздрави! Питах за адреса, т.к. постройката явно е незаконна и следва да бъде съборена. Ще проучим Вашия казус. Всичко добро Ви желая. :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Назад към Семейни казуси