начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

таткото се появи

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

таткото се появи

Мнениеот shenijaz100 » 19 Юли 2005, 14:56

Имам дете на 1 г. и 7 м.което не е припознато от баща си. Бях бременна когато се разделихме, но той изобщо не го потърси след раждането. След година и половина чакане реших да заведа дело за бащинство, като исках да се премине направо на ДНКтест, без да губя време. След получаване на призовката таткото се появи - каза че може да ме влачи с години с това дело.Казах му че имам търпение и ще се боря. Понеже него много го притесняваше това ,че губещият трябва да поеме всички разходи по делото, поиска да си даде името долроволно и препира да оттегля иска. Мен много ме притеснява това, че ако оттегля иска доброволно той ще има пълни права над детето. Но в същото време пък той е моряк по професия и го няма в България с по 5-6 месеца, което би означавало че не може да упражнява род.си задължения. Аз искам всичко да е по законен ред, да му наложат свиждане и т.н. Пък и имам чувството че нещо му се мъти в главата, което не е в мой интерес-консултирал се е с адвокати и на всяка цена иска да не се стига до дело. Защо ли?Как да постъпя?
shenijaz100
Нов потребител

Мнениеот Гост » 19 Юли 2005, 20:52

позволете му да припознае детето,след което заведете иск за предоставяне на розителски права и издръжка.В иска опишете това,което споделяте и с нас ,а именно ,че едва година и половина след раждането на детето ,бащата е проявил някакъв интерес, както и че през това време изцяло грижите за детето са били поети от вас и искате това да продължи така.Посочете издръжка ,според нуждите на детето и според възможностите на бащата но не повече от 80 лв ,освен ако не дай Боже детенцето не се нуждае от специални грижи и средства.Така или иначе ,дори и съдът да се произнесе по иска за бащинство ,че той е бащата ,ако този иск не е съединен с иск за род права и издръжка,то пак ще трябва да правите и такива искания.
Гост

Мнениеот shenijaz100 » 20 Юли 2005, 10:38

Anonymous написа:позволете му да припознае детето,след което заведете иск за предоставяне на розителски права и издръжка.В иска опишете това,което споделяте и с нас ,а именно ,че едва година и половина след раждането на детето ,бащата е проявил някакъв интерес, както и че през това време изцяло грижите за детето са били поети от вас и искате това да продължи така.Посочете издръжка ,според нуждите на детето и според възможностите на бащата но не повече от 80 лв ,освен ако не дай Боже детенцето не се нуждае от специални грижи и средства.Така или иначе ,дори и съдът да се произнесе по иска за бащинство ,че той е бащата ,ако този иск не е съединен с иск за род права и издръжка,то пак ще трябва да правите и такива искания.

Благодаря ви за отговора. Пропуснала съм да напиша ,че иска за бащинство е съидинен с иска за издръжка, но не и за род.права/но не съм много сигурна/Ако е така, правилно ли да разбирам, че трябва сега отделно да заведа иск за род.права?
shenijaz100
Нов потребител

Мнениеот Гост » 20 Юли 2005, 12:43

ще се опитам да ви обясня:когато двамата родители са свързани с брак ,при евентуален развод м/у тях ,съдът автоматично решава спора и за родителските права.Не така стои въпросът обаче ,когато родителите нямат брак.Няма точна законова разпоредба,която да решава въпроса с тези деца.Има един член ,72 от СК ,който е озаглавен УПРАЖНЯВАНЕ НА РОД. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ,по този член се разглеждат споровете за род. права при несемейни двойки.Т.е без съда да е сезиран да се произнесе по определен спор ,то той няма как да го стори.С иска за определяне на бащинство ,без да е съединен и с иск за определяне на род. права ,вие давате на този мъж не само задължението да плаща издръжка ,но и правата ,които има всеки баща спрямо своето дете,включително и право на режим на свиждане.Именно това е необходимо да искате от съда и не е късно да го сторите.Имате право да променяте и допълвате иска си,дори и ако не се откажете от иска за бащинство ,можете просто да го допълните.Но каквото и да сторите е добре решението да е общо и то да обхваща всичко ,което засяга детето и вашите интереси.Мога да си оставя моб.тел. в случай ,че тук не ви става напълно ясно и имате нужда от още информация ,но само ако ми оставите майл.
УСПЕХ!!!
Гост

Назад към Семейни казуси