начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Справка на собственост върху имот

Казуси за недвижими имоти

Справка на собственост върху имот

Мнениеот dimitarmatev » 29 Юни 2014, 18:23

Здравейте,

Моля за съвет как да установя дали все още съм наследник. Не съм юрист. Случаят е следният: единствено осиновено дете съм. В момента живея в чужбина. Баща ми е с психическо заболяване и за него се грижи племенницата му. Как да направя справка дали съм единствен наследник или с други думи има ли прехвърляне на имот на баща ми на това на племенницата му. Имам копие от нотариалния акт на имота.
Предварително благодаря.
dimitarmatev
Нов потребител

Re: Справка на собственост върху имот

Мнениеот sunrise » 29 Юни 2014, 18:55

Прехвърлянето на имот не Ви лишава от качеството на наследник. Като дете имате право на запазена част. Иначе, справка за конкретен имот може да направите в Службата по вписванията към съответния районен съд, където се намира имота.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dimitarmatev » 29 Юни 2014, 21:38

Благодаря. Надявах се да има възможност и за интернет справки, тъй като съм извън страната... В службата по вписванията може ли да се направи справка дали има движения по нотариалния акт, например завещание? Интересува ме чия собственост е той в момента.
dimitarmatev
Нов потребител

Мнениеот momnev » 05 Юли 2014, 19:25

В имотния регистър ще бъде отчетено само ако баща Ви извърши сделка приживе. Казах те, че баща ви има заболяване, това може да е основание за оспорване както транслативна сделка докато е жив, така и едно бъдещо завещание.

Завещание може да има и да не е вписано, тоест да е саморъчно и той да си го пази вкъщи и до неговата смърт да не разберете, че той прехвърля имущество на племенницата. Но както се каза вече, вие като наследник първи ред имате запазена част. 1/2 от наследството му.
momnev
Младши потребител

Мнениеот dimitarmatev » 07 Юли 2014, 00:25

Благодаря за отговорите!
dimitarmatev
Нов потребител

Назад към Имотни казуси