начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!

Казуси за недвижими имоти

Re: Закон за придобиване по давност???Просветете ме!!!

Мнениеот sunrise » 08 Юни 2009, 11:07

Мисля ,че ще Ви е много трудно да докажете ,че владеете само за себе си при съсобственост, трябва да сте го афиширали пред останалите съсобственици.
А защо искате да "прецакате" сестра си? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот djalma » 08 Юни 2009, 14:46

ЗАКОН за допълнение на Закона за собствеността

(ДВ, бр. 46 от 2006 г., в сила от 1.06.2006 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.)

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2011 г.
djalma
Потребител

Мнениеот sunrise » 08 Юни 2009, 14:50

djalma написа:ЗАКОН за допълнение на Закона за собствеността

(ДВ, бр. 46 от 2006 г., в сила от 1.06.2006 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.)

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2011 г.

Това нещо, не можах да схвана връзката с върпоса на гражданката , която чрез извършване на действия от нейна страна, без знанието на сестрата да я лиши от собственост , която се следва на същата по наследство. :lol: :evil:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kirile » 27 Юли 2009, 20:48

Много се извинявам , но може ли и аз да помоля за едно просвещение - може ли да се придобие недвижим имот по давност , ако е владян или ползван , не знам как да го формулирам , на базата на нищожен нотариален акт ? Тоест след като съда обяви нотариалният акт за нищожен , може ли да се противопостави възражение за придобивна давност ? Между другото имотът е наследствен и един от наследниците го владее или ползува с нотариален акт за собственост повече от 10 години , но едва сега се установи , че нотариалният му акт е нищожен. Съдебната такса ще бъде около 4000 лева и искам да знам какви са ми шансовете за успех. Благодаря предварително за съветите ви !
kirile
Потребител

Мнениеот tarboxx » 28 Юли 2009, 16:48

Как се "установи" че НА е нищожен. Само съда може да каже нищожен ли е или не. Освен това дори да е нищожен, имота се връща/ако е прехвърлителна сделка/ на предходния собственик. Вероятно той е починал и ако правилно съм разбрала един от наследниците му владее имота повече от 10 г. Ако го докаже отговора е - да може да го придобие по давност, дори и да докажете нищожността на предходния акт, т.е всичко е въпрос на доказване. Успех!
tarboxx
Потребител

Мнениеот kirile » 29 Юли 2009, 16:45

Благодаря Ви за отговора , но както казах завеждането на гражданско дело ще ми струва само съдебната такса 4% от стойността на иска поне 4000 лева , не са малко пари и затова се стремя да обезпеча максимално доказателствата по това бъдещо дело. Правилно сте разбрали , че имота се владее от един от наследниците повече от 10 години , това е безспорен факт , но нещата са доста по-сложни. Имота представлява апартамент и гараж , построени от ЖСК , като сградата е построена върху отчужден имот , върху който е отстъпено право на строеж на ЖСК от тогавашния Градски Народен Съвет с договор със задължението ЖСК да обезщети собствениците на отчуждения имот с апартаменти в бъдещата сграда , до размера на собствеността им в отчуждения имот. Имота е отчужден през 1975 година , а нотариалните актове са от 1981 година. Собственици на отчуждения имот по наследство са 3 лица , майка и двама сина , които правят доброволна делба (имам заверен препис от делото през 1975 година) като поделят имота по 1/2 на майката и на единия син , които да заплатят дела на втория син , с което той приключва имуществените си права по този имот , като взема дела си в пари. Съответно като член кооператори по право в ЖСК се включват майката и единия син , собственици на отчуждения имот , които трябва да бъдат обещетени с апартаменти , по един за всеки. Тъй като майката , член кооператор по право е възрастно и неграмотно лице , прави генерално пълномощно на втория си син , който да я представлява в ЖСК и да извършва всякакви действия по управлението и финансовите операции по нейния имот. През 1981 година се издават нотариалните актове на член кооператорите за жилище , построено от ЖСК с отстъпено право на строеж , като нотариалният акт за апартамента на майката се издава на името на втория син, неин пълномощник , въпреки че в окончателния разпределителен протокол , представен на нотариуса , за този апартамент фигурира името на майката , а и в останалия набор от документи , представени на нотариуса и описани в нотариалните актове , не фигурира името на втория син. Дори в издадените нотариални актове на останалите член кооператори , при описването на границите на имотите им , с просто око е видно , че там където е фигурирало името на майката , допълнително и очебийно е поправено с името на втория син. След тези констатации , подадох жалба до прокуратурата , която извърши предварителна проверка по случая и издаде постановление , че са извършени множество документни престъпления при издаването на нотариалните актове , но са изтекли давностни срокове и тези престъпления не могат да бъдат преследвани. По време на предварителната проверка вторият син в своя защита е представил - протокол от общо събрание от 1981 година с дата около 20 дни преди датата на издаване на нотариалните актове , на което е приета молбата на майката , че отстъпва правата и задълженията си в ЖСК на втория си син , неин пълномощник до момента , молбата на втория син за встъпване в членски права. Основното в случая е , че молбата на майката не е нотариално заверена , според изискването на закона за ЖСК , не е взето в 14 дневен срок одобрението на новия член кооператор от Градския Народен Съвет , както и промяната в членството не е вписана нито във фирменото дело , нито в Съвета , нито в банка ДСК. Накратко казано опорочена е цялата процедура по прехвърляне на членски права по закона за ЖСК , още повече че тази процедура е извършена не само при неспазване на закона , но и в изключително съмнителен момент - не преди акт 16 докогато се прехвърля право на строеж , а след акт 16 когато се прехвърля право на собственост върху недвижим имот , отделно че изобщо не е ясно дали изобщо подписа на майката в ненотариално заверената молба е положен от нея. Възоснова на всички тези доказателства , мисля че няма пречки съда да обяви този нотариален акт за нищожен. Спорният въпрос е придобива ли вторият син този имот по давност , след като е владял на базата на този нотариален акт ? Налице ли са условията за давностно владение , след като не е манифестирано , че този имот е наследствен и не са давани и до този момент никакви индикации , че останалите наследници имат някакви наследствени права върху този имот ? Относно наследствените права на останалите наследници върху този имот има и елемент на измама , въвеждане и държане в заблуда , с цел те да не си търсят наследствените права и с този имот да се облагодетелства само вторият син , а именно - направената доброволна делба през 1975 година се държи в тайна , вторият син твърди , че отчужденият имот е бил на майка му , която в различен момент дава 1/2 на единия си син и 1/2 на другия си син , сещате се че така разпределен отчужденият имот приживе от наследодателя , ако твърдението на втория син беше вярно , което твърдение всъщност е и заблудата в която държи дълги години останалите наследници , не може в последствие да породи някакви наследствени права на наследниците му. Дори в писмените си обяснения при предварителната проверка на прокуратурата , вторият син твърди , че майка му била формално член кооператор и че винаги той е бил истинският собственик на този апартамент , а за делба на имота през 1975 година изобщо няма спомен и идея си няма как е съставен съдебният протокол , който му е бил показан. Тоест според мен това си е направо продължавано престъпление измама и заблуда , тъй като и към днешна дата прави тези твърдения. Между другото майката е починала 1995 година , първият син е починал 1984 година , вторият син е жив , а аз съм наследник и на двамата починали. През 1984 година наследих апартамента на баща ми , а през 1995 година не наследих нищо от баба ми , тъй като тя нямаше никакви имоти , нито можех да претендирам за запазена част от нейния апартамент , поради заблудата която ви описах по-горе че тя е разпределила имота си приживе поравно между двамата си наследници и аз като наследник на единия от наследниците след нейната смърт нямам наследствени права върху дела на другия наследник , дори и нямам право на запазена част. Фактически наследството от баба ми не е открито и до ден днешен , като това трябва да направи съда с обявяването нищожност на нотариалния акт и установи , че към този момент този имот не е собственост на втория син , а собственост на наследниците на майката , като от този момент ще възникнат и моите наследствени права , а не от момента на смъртта на наследодателя , какъвто е общия случай , като смятам да не претендирам делба на установения вече от съда наследствен имот , а за придаване в моя собственост на целия имот във връзка със закона за наследството , който гласи , че наследник който укрива наследствено имущество от останалите наследници се лишава от неговия дял. При положение , че погасителната давност на наследствените ми права за този имот започва да тече от момента в който съда установи , че този имот е наследствен , тоест наследството се открива в момента , а не при смъртта на наследодателя , може ли преди този момент да е текла придобивна давност за другия наследник , който притежава нотариален акт за собственост , като доколкото знам началният момент за двете давности погасителна и придобивна тече от единисъщ момент , още повече че в ЗС пише че искът за делба не се погасява с давност и разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за делба на съсобствен имот , който в случая съдът трябва да определи като съсобствен , с тази разлика че при делбата аз ще претендирам за целия имот по закона за наследството , тоест може ли съда да приеме придобивна давност в този конкретен случай , при положение че до този момент имота не е бил съсобствен ? Казусът е сложен и няма съдебна практика за така добре изпипана измама с недвижим имот и то преди около 30 години , ама то и нотариуса умрял та не можем да го питаме как си е издавал нотариални актове по времето на баба ми в социалистически режим. Корупцията не е от сега е изводът ми. Кажете как да се преборя !
kirile
Потребител

Мнениеот tarboxx » 29 Юли 2009, 21:18

Каузата Ви е интересна, само помислете в какво качество ще искате нищожност на НА, т.е какъв ви е правния интерес да искате нищожност. Само страните по НА/договора/ могат да се позоват на нищожност, при Вашата ситуация имате КНА по документи, с признат собственик. Помислете на какво основание ще заведете делото, да не се окаже, че иска е недопустим относно таксата. Така както излагате нещата вероятно вече имате и яснота на какво основание ще заведете делото, напишете по какъв ред мислите да водите делото, защото не ми стана много ясно.
tarboxx
Потребител

Мнениеот kirile » 30 Юли 2009, 10:30

Още го мислим с адвоката , по-точно от 2 години го мислим и още не можем да го измислим , затова търся и други мнения по въпроса. В случая нямаме страни по нотариалния акт , нотариуса е издал КНА без да са представени необходимите документи , тоест констатацията му е незаконосъобразна. Не съм юрист , просто разсъждавам логично , на базата на събраните доказателства. Разкриването на историята на имота и предварителната проверка на прокуратурата ми костваше 2 години време и сега трябва да се реши под каква форма да се заведе делото , за да е успешно. Иска установителен или осъдителен да бъде , дори и това още не можем да решим. Всяка идея в момента ще ни бъде в помощ. В качеството си на наследник как трябва да се заведе делото , като претендирам че имота е наследствен и това доказва ли се с нищожността на КНА ? Да не забравяме че имота е обещетение по закон за отчужден имот , а в случая обещетението не е изпълнено. По закона за ЖСК новия член кооператор сдобил се с КНА дори не е платил сумите , които напусналия член кооператор е заплатил в касата за строежа на имота си , тоест си е направо грабеж на имот. Имота е построен от ЖСК а целия този закон е нарушен откъдето и да го хванеш. Изобщо случая е копмлексен и сложен. Забравих да ви кажа че преди около 2 години , когато бъдещия ответник разбра че проучвам документи и историята на имота веднага продаде имота на сина си , тоест една част от иска ще е Павлов доколкото разбрах.
kirile
Потребител

Мнениеот vitali355 » 14 Авг 2010, 01:55

здравейте, 1991г наех място под наем което ми служеше като производствена база. в съседство имаше овраг който аз запълних започнах да го използвам като депо за материали. в последствие направих доста подобрения. плащам данъците му последните 9 г. извадих скица за обстоятелствена проверка. частна собственост, няма данни. всички съседи са съгласни да свидетелстват че го стопанисвам от 19г . подадох молба декларация в общината от там ми беше отказано да се попълни молба декларацията. отговора от общината е изброени са номерата на 6 съседни имота и номерата на заповедите за отчуждаване от 1978г и че тези имоти са отчуждени за разширение на път и въпросния имот е идентичен. но за този имот няма посочени нито номер на имота нито на заповед за отчуждаване. в отговора също така пише че по новия план отпада разширението на пътя но никой от собствениците не е предприел действия по възстановяване на местото си. което не отговаря на истината и 6-те упоменати имота са възстановени в периода 1992-1993г. взел съм копия на решенията за възстановяване на всички съседни имоти. какво мога да предприема дайте съвет. благодаря предварително
vitali355
Нов потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси