За другите ти твърдения - закон слънце - намери ми текстове, нещо по аналогия и др. Иначе само голословиш.
Ти си срам за ЮФ на СУ
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
|
|
elenakotzeva написа:Попадала съм на доста подобни случаи и успешно съм ги разрешавала. Искрено се надявам се вие да не попаднете реално на подобен казус, защото явно не сте запознати с неща, които се учат в 1 и 2 курс.
И накрая: надявам се, че "обягва" и "успеха" са технически грешки при писането, защото ако не са......
elenakotzeva написа:Енигма, няма да споря повече, защото явно е безсмислено.
Това, каето пишете е вярно, но то няма нищо общо с казуса.
Явно правото в главата ви е просто една каша - назубрили сте някакви неща - хипотези, членове от закони и т.н., на които държат преподавателите, но за съжаление не умеете да ги приложите към конкретен казус.
Прочетете правилника за вписванията - явно не сте чували за него, защото ге го споменавате въобще, а той има пряко отношение към случая - много по-голямо от ЗОС и съдебната практика относно неподеляемите жилища.
ivan2 написа:Изчетох цялата тема и всички постинги. Енигма, ти си човека, който ме разколебава да взема категорична позиция, защото съм срещал много от твоите коментари и смятам, че следва да бъдеш уважаван като юрист.
Все пак обаче ще се опра на себе си и моята логика, знания и познаване на закона. Смятам, че Елена Коцева е права. В интерес на истината за първи път чувам за отложено прехвърляне на собственост върху недвижим имот със сделка. Примерите с делбата и ЗДС нямат отношение, при тях просто има засилена защита на определен интерес.
Цитираната от нея разпоредба от ПВ, а ако щете и чл.112 б. "а)" от ЗС, са правните норми, от които следва, че могат да се вписват само нотариални актове, с които към момента на сключване на договора настъпва и прехвърлителния ефект. За смисъла на вписването няма да коментирам, но според мен точно той предполага незабавния прехвърлителен ефект.
И още нещо - още като студент смятах, а сега също смятам така, че редакцията на чл.113 ЗС не е най-удачната. Ако приложим правилото за прилагане по аргумент на противното, ще трябва да приемем, че след вписването вписаният акт може да бъде противопоставен на всички, т.е и на онзи, който по-рано е придобил от същия собственик и вписал вещни права, което е пълна глупост, защото противоречи на смисъла на вписването. Който е, че вписаният акт може да се противопостави само на онези актове, които са вписани след него, но не и на онези, които са вписани преди него.
enigma написа:Обаче ми беше забавно да гледам как Коцева е зазубрила нещо и го повтаря в несвяст.![]()
![]()
![]()
marianita написа:Казусът е следния: сключен е нотариален акт за покупко- продажба на недвижим имот срещу задължение на Купувача за изготвяне и одобряване на инвестиционен проект за строителство на сграда и снабдяване с разрешение за строеж. Срок не е уговорен , защото било трудно да се предвиди колко време е необходимо за изпълнение на задължението. Сега Продавачите решават, че процедурата се е проточила и изпращат нот. покана, с която определят едномесечен срок за изпълнение- на осн. чл.69, ал.1 ЗЗД и с предупреждение , че при неявяване с готовите документи в срок ще развалят договора, вписвайки констативния протокол на нотариуса в служба по вписванията. На мен не ми звучат логично две неща: Първо как ще се развали продажба в нотариална форма, дори и без прехвърлителен ефект с вписване на констативен протокол, който просто констатира даден факт, а не верността му и без да е дадено право на Купувача право да изложи причините за забавата му, които може и да са невиновни. И второто е- не би ли трябвало в случая да се приложи чл.69, ал.2- т.е. Срокът да се определи от Районен съд, т.като очевидно в случая продължителността на срока за изпълнение е предоставен на "волята и възможностите" на Купувача. Ще е изключително полезно за мен да прочета мненията ви. Има ли някой практически опит какъв срок би дал в случая/ориентировъчно/ Районният съд и за колко време се движи тази процедура пред съда.
7777 написа: По въпроса за прехвърлителния ефект на нотариалните актове, считам че той настъпва веднага с изповядването на сделката. Не мисля, че чл. 25 от ЗЗД е приложим за недвижимите имоти - за аргумент ми служи чл. 205 ЗЗД/отлагането на преминаванетто на собствеността е допустимо за движимите вещи/. Освен това чл. 112 от ЗС бук. "а" позволява вписване на "... актове, с които се прехвърля правото на собственост или...". Т.е. ако не е налице прехвърлителен ефект към момента на вписването, е немислимо да говорим за вписване. Не знам на кой би му послужил НА без вписване. По отношение същността на спора мисля,че е класически пример за неизпълнение и приложение на чл. 87 от ЗЗД.
mishi_83 написа:Ще Ви дам един прост пример - продажба на недвижим имот от несобственик! Сделката е сключена с нотариален акт и последният е вписан! Транслативният (прехвърлителен) ефект няма да настъпи и въпреки това сделката не е нищожна, а нотариалният акт е вписан! Ако впоследствие (тук става въпрос за отлагателно условие) отчуждителят придобие собствеността, тя ще премине автоматично при приобретателя и негов контрагемт. По пътя на логиката е допустимо запазване на собствеността до пълното заплащане на цената!
monteskio написа:mishi_83 написа:Ще Ви дам един прост пример - продажба на недвижим имот от несобственик! Сделката е сключена с нотариален акт и последният е вписан! Транслативният (прехвърлителен) ефект няма да настъпи и въпреки това сделката не е нищожна, а нотариалният акт е вписан! Ако впоследствие (тук става въпрос за отлагателно условие) отчуждителят придобие собствеността, тя ще премине автоматично при приобретателя и негов контрагемт. По пътя на логиката е допустимо запазване на собствеността до пълното заплащане на цената!
Вярно е, че продажбата от несобственик не е нищожна сделка, а такава , която няма вещнопрехвърлително действие. В правната доктрина има становище, че този договор между страните / подобно на нищожните договори/може се конверсира в предварителен договор за покупко-продажна на имота. Това се налага, с цел да не се разруши създалата се облигационна връзка между страните.
По нататък считам, че собствеността не преминава автоматично, ако ПРОДАВАЧЪТ придобие в последствие собствеността. Това е така, защото не може да се говори за отлагателно условие. Отлагателно условие относно действието на един договор, е налице само тогава, когато има волеизявление и на двете страни по договора за това/ чл.25, 21, 20, 8 ЗЗД /. Ето защо, дори и продавачът да придобие в последствие собствеността, не може да се приеме,че се е сбъднало отлагателно условие.
В горния случай, КУПУВАЧЪТ следва да развали договора по съдебен ред спазвайки законовите условия за това и да иска платената цена в едно с направените разходи.
Ако продавачът придобие собствеността по-късно, следва да се извърши нова сделка, с цел защита на интересите на купувача, а така също и във връзка с редът от вписването. Това се подкрепя и от принципът,че " не може приобретателят да има повече права от прехвърлителя " и от този, " че първи по ред е пръв по право ". Последваща продажба не заздравява първата.
УСПЕХ!
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 39 госта