начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ

Казуси за недвижими имоти

ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ

Мнениеот nikodim77 » 14 Фев 2010, 01:40

Здравейте,
Питането в предстоящата тема ще е свързано с отстояния - строеж - имот.
Тези дни при мой приятел, дошли от селската кооперация да го молят за подпис относно пристройка на магазина в селото му. Срещу същата той и майка му са роптали още докато е била в строеж, преди 20 години, но никой не им е обърнал внимание. И сега, когато е разбрал, че все още пристройката не е узаконена е решил да действа. Предвид което дойде за съвети. Отворих му ЗУТ. с думите: „Грамотен си, чети!”
Хубаво, зарадва се от факта, че пристройката е на по – малко от 3 метра (Чл. 31, ал.1, т.1) от границата на имота му, но и двмата се чудиме на това, че пристройката (магазин) всъщност не е жилищна сграда, четейки Чл. 31, ал.1, т.1 от ЗУТ където част от текста гласи: „ ... ниско жилищно застрояване...” А пристройката не се води жилищна сграда.
В общи линии какво би могъл да стори за оттърваване от тази пристройка?
В други норм. актове ли да търси или не е /сме/ догледал/и/ в ЗУТ.?
nikodim77
Активен потребител

Re: ОТНОВО ЗА ОТСТОЯНИЯ

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 11:12

nikodim77 написа:Отворих му ЗУТ. с думите: „Грамотен си, чети!”

Освен грамотност по четене, иска се доста повече........(т.н. професионално образование) :D
За да лепнем който и да е член и алинея от ЗУТ на сграда и имот, трябва да се разчете всичко по скицата на имота с нанесените на нея сгради (извадка от застроителния и регулационен план на населеното място към днешна дата).
nikodim77 написа:Чл. 31, ал.1, т.1

Това е за основно застрояване, но има и допълващо в друга глава на ЗУТ :idea:
Скицата :!:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 15 Фев 2010, 15:26

Привет, Благодаря на anserk, за включването по темата.
Ето и доп. Разяснения.
Става дума за селския магазин („хоремаг”) на, който както писх са му пристроили една не-малка част, която ако на мен не ми беше казано, че е пристройка по нищо нямаше да разбера.
Магазинът е собственост на една от кооперациите в района. Неговата северна стена е на по-малко от 2,5 м от границата на имота на Веско (приятелят ми). По време на строежа още майка му е правила постъпки за спирането му но гласът й е бил „глас в пустиня”
Та, той иска в общи линии да разбере, дали има смисъл да се бори, респективно да търси Адвокат (в района Адвокатите не са много). Защото се оказа, че постройката не е узаконена.
Отново Благодаря!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 19:51

nikodim77 написа:Та, той иска в общи линии да разбере, дали има смисъл да се бори, респективно да търси Адвокат

Съвет: ако адвокатите са малко в района- има други извън района за една консултация :wink:
Ако архитектите са кът в района, има други извън района (в НИКАКЪВ случай гл.архитект или който и да е от общината) :wink:
Никакъв подпис преди консултации с посочените специалисти! Трябва да се погледне тук - там и туй-онуй.
Това не означава, че няма да се подпишете, когато се убедите, че не са застрашени вашите права съгласно закона :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 15 Фев 2010, 21:39

Привет отново,
Именно, че приятелят ми няма идея и желание да подписва каквото и да било.
Искането му е, да се пребори за премахване на тази пристройка.
Упътих го към Адвокат на, когото все още не сме се обаждали, а аз поставих темата зада се изясни дали (както вече писах) има смисъл от цялата тази "занимавка". :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот anserk » 15 Фев 2010, 22:18

nikodim77 написа:Именно, че приятелят ми няма идея и желание да подписва каквото и да било.

Не може така :D
Ако кооперацията има проблем, то тя е в правото си да иска да го разреши, но без да засяга интересите на приятела ви. Ако им е нужен подпис, нищо не пречи да го дадете при положение, че за вас няма неудобство!
Ако не можете да помогнете, поне недейте да им пречите :wink: И затова е нужно адвокат и/или архитект да погледне известен брой документи и планове.
Няма узаконяване, но има търпимост и кой знае още какъв чалъм са измислили (нищо ново под слънцето) :D
Търсете консултация преди да кажете НЕ с аргументи :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Фев 2010, 11:53

anserk, я си помисли преди 20г за срока за който се говори имаше ли правен институт, наречен "допълващо застрояване"?
nikodim77 едно е сигурно! Пристройката - в случай, че се касае за незаконно строителство - днес не може да се узакони! въпросът е дали е дали не е в режим на търпимост посмисъла на §16 ал.1 от ДР на ЗУТ? За отговора на този въпрос обаче, са необходими повече данни - на първо време -кога точно е изградена пристройката и кога е одобрен действалият по време на изграждането и подробен устройствен план?
Последна промяна julyanvonemona на 16 Фев 2010, 12:01, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Фев 2010, 12:00

nikodim77 написа:Тези дни при мой приятел, дошли от селската кооперация да го молят за подпис относно пристройка на магазина в селото му.

Какво е съдържанието на документа, върху който се изисква подписът на приятеля?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 16 Фев 2010, 13:26

julyanvonemona написа:въпросът е дали е дали не е в режим на търпимост посмисъла на §16 ал.1 от ДР на ЗУТ?

Това е решението за кооперацията (да им имам юриста!), но това не е проблем на съседите, а на главния архитект на общината за градоустройствения статут на "хоремага" (барабар с пристройката -а трите махленски свидетелства :wink: ) по татово време и сега!
А magodeoz e прав/а да пита на какво ги карат да слагат подпис. Кой знае и кооперацията какви ненужни пируети върти и затова се опитвам да ги насоча към правист и/или архитект.
Иначе ще е гадаене и мъка :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Фев 2010, 13:48

Друго едно разсъждение (във връзка с 20-годишната давност). Ако пристройката е описана в някой АДС, си е законна отвсякъде, дори и да няма едно листо откъм строителни книжа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 16 Фев 2010, 14:23

magodeoz написа:Ако пристройката е описана в някой АДС, си е законна отвсякъде, дори и да няма едно листо откъм строителни книжа.

В АДС към магазините са описвани и разни заградени навеси за складове, които в последствие като ги приватизираха (кой как успя), ги видяхме като масивни постройки към магазина (парчельосаните хали в Надежда на N... бр.приватизатори). Наложи се да се изготвят допълнително строителни книжа и процедури, за да си изкарат НА.
Може би и тук да има нещо подобно :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 16 Фев 2010, 14:35

Това за АДС-тата и законността (за мое съжаление, щото все се падам откъм тия с АДС-тата) бая съдебни състави изобщо не го признават (горчив опит - СРС, СГС). Казват "дай книжа". А насрещната страна реве: "незаконни постройкииии"! :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 16 Фев 2010, 15:22

Здравейте на всички, :)
Благодаря за включването и отделеното време!
Накратко: „пристройката” си е масивно дострояване, което по нищо не личи да е пристройка. Както споменах в предния си пост, аз също не повярвах, че това се води пристройка.
Документът, който са го карали да подпише е неговото разрешение за тази пристройка предвид малкото – отстояние до имотната му граница. Това с цел, да могат да го узаконят.

ПП. Отново Благодаря на включилите се по темата!
Тази област на правото ми е по далечна а и не толкова интересна. Все пак не съм Юрист. :oops:
Но, с последното не искам да кажа, че е маловажна и не искам да обидя никого. Просто мен самия не ме влече. Може би по-скоро от не достиг на време за по-обстойно запознаване с материята.
А Веско (приятелят ми) го пращам в Понеделник в София при Адвокат да си се оправя.
Личното ми мнение по въпроса, е че сградата с нищо не му пречи, ами неговото е инат и вероятно, някакви странични помисли (химери). :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2010, 12:48

Друго едно разсъждение (във връзка с 20-годишната давност). Ако пристройката е описана в някой АДС, си е законна отвсякъде, дори и да няма едно листо откъм строителни книжа.

magodeoz, Вие сериозно ли...
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 27 Фев 2010, 19:19

Напълно - поне според МРРБ.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Фев 2010, 20:15

magodeoz, срам ме е да Ви кажа, че съм бивш кадър на това министерство.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 01 Мар 2010, 22:03

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:09, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Мар 2010, 23:11

probcho, к'ъф РУП, к'ви 5 лева, к'ви "показатели на застрояване". Тогава нямаше РУП, а КЗСП. А, я обмисли това което си написал в духа на чл.101 от отменения ППЗТСУ!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 02 Мар 2010, 20:17

.
Последна промяна probcho на 07 Ное 2010, 17:11, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Мар 2010, 00:44

"Любимата ми теза" е неприложима в случая, поради ограниченията, наложени от чл. 134 (4), т. 1. Тази правна норма винаги ми е била безкрайно интересна - как бдителният общинар, съсед или изобщо безделник с активна гражданска позиция ще докаже, че изменението на плана се прави именно с цел да се узакони незаконен строеж, а не, например, с цел да се легитимира бъдещо законно строителство (след премахване на незаконния строеж, разбира се).
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси