начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

как да се справя, без да нарушавам закона?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да се справя, без да нарушавам закона?

Мнениеот ivavel » 19 Апр 2006, 11:20

Здравейте!
Чета дискусиите тук с интерес, много често имам въпроси на които именно тук откривам точните отговори, за което благодаря на участниците :)
Сега искам да задам въпрос, за когото не открих достатъчна информация: Разведена съм от ноември 2005, дъщеря ми от този брак е на 6г. и е присъдена на мен. Със бившият съпруг имаме споразумение да упражнява правото си на личен контакт с нея всяка първа и трета седмица от месеца с преспиване. по отношение чл. 182 ал.2 от НК съм наясно,той защитава правото на другия родител...а има ли някаква правна норма ако той не се възползва от това свое право в дните определени за това? Бившият ми съпруг се появява по различно време от седмицата, настоява за контакти от порядъка на час-два...в последствие пропуска дните определени за това в споразумението... В последните случаи когато взема детето с преспиване в дома си я оставя на майка си и по този начин "отбива номера"...най-лошото е че бабата започнала да заявява на едно 6 годишно дете че не е желано там, че не я иска по празниците...детето се прибира разстроено и не желае повече да стъпва там.
Всъщност, оказва се че той "прехвърля" това свое право на майка си, тя естествено не е длъжна и травмира детето. Мога ли по някакъв начин да спра това?
ivavel
Младши потребител

Мнениеот maria01 » 19 Апр 2006, 14:05

Можете да заведете дело за промяна в режима на лични отношения, като същият да е без преспиване. Странно е за що сте се споразумели така, понеже обичайната практика е да се определя режим за свиждане в един от почивните дни от 9 до 18 часа примерно без преспиване. Освен това няма да нарушите закона, ако не му позволите да вземе детето щом като не се е явил в ден и час съгласно съдебното решение, а в друго време. Длъжна сте да му дадете детето само в часа и деня, посочени в съдебното решение, а не и в друго време. Освен това след приемането на закона за закрила на детето нещата много се промениха и на това основание жалби по чл.182 ал.2 НК приключват с отказ от образуване. Имам вече два такива случая, в които самото дете не желае да отиде при баща си. В този случай се отчитат интересите на детето с предимство и вече не се практикува насилствено предаване на деца с полиция.
maria01
Потребител

Назад към Семейни казуси