начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

предстоящ развод-как да запазя имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предстоящ развод-как да запазя имот

Мнениеот veselaki » 30 Апр 2006, 11:53

Здравейте,
Препоръките и съветите които видях във форума ми помогнаха да стигна до няколко извода, но все пак са няколко и молбата ми е ако можете да дадете съвет. Бих бил благодарен.

КАЗУСА е : Женен от 6 г. по време на брака моите родители чрез покупко-продажба ми "продадоха" имот, чийто нови вече собственици са моята сестра и аз по 50 %. Назря момента за развод, но как мога да защитя имота продаден ми от родителите ми да остане моя собственост и да не бъде обект на претенциа от съпругата.
veselaki
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 30 Апр 2006, 12:09

Ако наистина сте прочели подобни теми, би следало да си направите категоричен извод. В случая изглежда, че не сте чели нищо. Ако потърсите наистина може да намерите отговорът на въпроса си.
От друга страна, ако потърсите услугите на адвокат - всичко ще Ви бъде разяснено точно и професионално и няма да Ви струва скъпо.
Разбира се, хубаво е да опитате първо тук, понеже ще получите безплатен съвет.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: предстоящ развод-как да запазя имот

Мнениеот ocean » 01 Май 2006, 00:35

veselaki написа:Здравейте,
Препоръките и съветите които видях във форума ми помогнаха да стигна до няколко извода, но все пак са няколко и молбата ми е ако можете да дадете съвет. Бих бил благодарен.

КАЗУСА е : Женен от 6 г. по време на брака моите родители чрез покупко-продажба ми "продадоха" имот, чийто нови вече собственици са моята сестра и аз по 50 %. Назря момента за развод, но как мога да защитя имота продаден ми от родителите ми да остане моя собственост и да не бъде обект на претенциа от съпругата.

Абстрахирам се от сестра Ви, за да не усложнявам обяснението.
Приемам, че слагането в кавички на "продаден" означава, че реално не сте заплащали никакви пари на родителите си.
Можете да изготвите т.нар. "обратно писмо", което да изхожда от родителите Ви и Вас, в което да заявите, че истинската сделка, сключена между страните, не е покупко-продажба, а дарение, и че родителите Ви не са получили от Вас никакви суми за заплащане на продажна цена. Обратното писмо може да бъде изготвено както в деня на изповядване на сделката, така и по-късно.
Така договорът за продажба ще се счита за привиден и ще бъде нищожен. Ще се прилагат правилата за прикритата сделка-дарението. А при дарение имотът не става съпружеска имущствена обност, т.е. остава лично Ваш.
Правата си ще се наложи да доказвате в съдебен спор (исковете могат да бъдат различни-според обстоятелствата). Но поне е нещо, за което ще можете да се хванете.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Семейни казуси