- Дата и час: 19 Дек 2024, 18:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
бащинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
бащинство
имам нужда от съвет,
имам дащеря на 2,6 год родих я в България в процес на развод с сапруга ми който не е Българин.И тъй като детето е родено през брака ми в савета регистрираха дъщеря ми с името на екс съпруга ми.Кк мога да запиша дащеря ми с името на истинския баща?Екс сапруга ми се отказа от нея пред нотариус но в съвета отказват да го признаят за документ с който може да се вземе бащинството му?Какво трябва да нправя?Каква е процедурата?
имам дащеря на 2,6 год родих я в България в процес на развод с сапруга ми който не е Българин.И тъй като детето е родено през брака ми в савета регистрираха дъщеря ми с името на екс съпруга ми.Кк мога да запиша дащеря ми с името на истинския баща?Екс сапруга ми се отказа от нея пред нотариус но в съвета отказват да го признаят за документ с който може да се вземе бащинството му?Какво трябва да нправя?Каква е процедурата?
- nonickname
- Нов потребител
Процедурата е да водите дело за оспорване на бащинство. Ако успеете по съдебен ред да докажете че бившия ви съпруг не е баща на детето, тогава детето може да бъде припознато от бащата за който твърдите че е истински или пак по съдебен ред да се докаже че друг е баща на детето. Но по трудната част е иска за оспорване на бащинство.Без него детето нито може да бъде припознато нито пък може (по съдебен ред да се води иск за установяване на бащинство). Във вашия случай допълнителен проблем е това че детето вече е на 2,6 години. Срока за оспорване на бащинство е едногодишен. Дело за оспорване на бащинство могат да заведат майката и батата на детето.Но бащата който е вписан в акта за раждане, а не този който Вие наричате че е баща. За майката едногодишния срок тече от момента на раждането на детето.Т.s. за вас е изтекъл срока. За бащата срока изтича от момнта на узнаване на раждането. Така че Вие не можете да оспорвате бащинството, но бившия Ви съпруг може да го направи стига да не е изминала 1 година откакто е узнал че има дъщеря. Иначе това нещо с нотариус не става. С нотариус единствено може детето да бъде припознато.
- neznaiko
- Потребител
Ако бившият Ви съпруг няма нищо против, завежда дело за оспорване на бащинство и призовава Вас и биологичния баща като ответници. Обещавате му , че ще поемете разноските по делото, защото мъжете много се плашат от сметки.
Няма пречка в едно дело, да се оспори бащинството и да се припознае детето, стига страните да го желаят.
Няма пречка в едно дело, да се оспори бащинството и да се припознае детето, стига страните да го желаят.
- radini
- Младши потребител
Ne sam mnogo saglasen s poslednoto izre4enie. V smisal 4e pripoznavaneto ne e isk i niama kak da bade saedineno s iska za osporvane na bashtinstvo.Drug e vaprosa dali iska za osporvane na bashtinstvo moje da se saedini s iska za ustanoviavane na bashtistvo. No tova ne ozna4ava 4e pripoznavaneto moje da se saedini s osporvaneto.
Shto se otnasia do tvardenieto 4e majete ne sme obi4ali da plashtame- zvu4i mi absurdno.Tova koi obi4a i koi ne da si plashta smetkite-ne zavisi ot pola na 4oveka a e vapros na vaspitanie i vazmojnosti.
Shto se otnasia do tvardenieto 4e majete ne sme obi4ali da plashtame- zvu4i mi absurdno.Tova koi obi4a i koi ne da si plashta smetkite-ne zavisi ot pola na 4oveka a e vapros na vaspitanie i vazmojnosti.
- neznaiko
- Потребител
Незнайко, стига, аз само се пошегувах. Тук в друга подобна тема, някой беше написал, че жените трябва да плащат разноските, защото те са "оплели конците", а разноските се присъждат на ответниците, които най-често са мъже.
Да, добре - "установяване на бащинство", но със сигурност такава практика има.
Да, добре - "установяване на бащинство", но със сигурност такава практика има.
- radini
- Младши потребител
Да помня и другата тема когато колегите повдигнаха въпроса за това, че иска за оспорване на бащинство, ако бъде предявен от майката и бъде уважен, бащата ще бъде осъден и да плати разноските по делото. На мен също ми се струва ненормално. Въпроса е принципен и наистина не е нормално бащата да заплаща разноските по дело по което се доказва, че не е баща на детето. Не му стига неудобството на човека от факта че жена му го е правила на маймуна-ами и трябва да си плаща за срама. Това е сбърканото.
- neznaiko
- Потребител
За това, което бях написала, посочих и текст в ГПК, който ми се струва достатъчно подходящ:
Или искате да кажете, че само защото не се е усетил достатъчно бързо той да предяви иска, бездействието му следва да се разбира като даване на повод за завеждане на делото?
65. ...
(2) Ако ответникът с поведението си не е дал повод за завеждане на делото и ако признае иска, разноските се възлагат върху ищеца.
Или искате да кажете, че само защото не се е усетил достатъчно бързо той да предяви иска, бездействието му следва да се разбира като даване на повод за завеждане на делото?
-
portokal - Старши потребител
Да точно така. Презумтивния баща ответник по делото за оспорване на бащинство с поведението си не е допринесъл ... и считам че не следва да заплаща разноските по делото.
Но представете си, че се извърши по искане на ищцата ДНК експертиза. Ищцата внася депозита определен от съда. Какво трябва да е поведението според вас на бащата.То каквото и да е поведението накрая най вероятно, ако уважат иска разноските пак ще са за негова сметка.
Но представете си, че се извърши по искане на ищцата ДНК експертиза. Ищцата внася депозита определен от съда. Какво трябва да е поведението според вас на бащата.То каквото и да е поведението накрая най вероятно, ако уважат иска разноските пак ще са за негова сметка.
- neznaiko
- Потребител
Drug e vaprosa dali iska za osporvane na bashtinstvo moje da se saedini s iska za ustanoviavane na bashtistvo.
Сещам се, че когато бях на стаж в Пловдивския окръжен съд през 1999 - 2000 г., чух становище, че иск за оспорване на бащинство не е допустим, ако не е съединен с иск за установяване, защото... детето нямало интерес да остава без баща.
Да не си помисли някой, че и моето мнение е такова.
-
Protokal prez 2000 godina i az biah na staj v edin okrajen sad i biah v zalata kogato prekratiha edno delo samo zashtoto v iskovata molba za osporvane na bashtinstvo ne bilo poso4eno koi e istinskia bashta na deteto. Spored sadiata ako se osporva bashtinstvo to zadaljitelno vav sashtoto proizvodstvo triabva da se i ustanovi koi e bashtata. Slava bogu 4e tova be mnenieto samo na edin sadia a ostanalite si gledaha delata kakto si e reda.no po tova delo prisastvah na takav panair v zalata 4e tsial jivot shte go pomnia.
Navsi4koto otgore sled sadebnoto zasedanie si pozvolih sred kolegi stajanti da izkaja mnenieto si 4e iska za osporvane na bashtinstvo si e samostoiatelen isk i izobshto ne e neobhodimo v iskovata molba da se poso4va koi e bashtata. Kolejka stajantka mi razvivashe teoriata 4e shtom bashtata tvardi 4e ne e bashta na deteto toi triabvalo i da poso4i koi e bashtata. Bezumieto mi se stori tolkova goliamo 4e nakraia i zadadoh vaprosa a otkade sapruga na maikata da znae s kogo e spala jena mu? Na sledvashtia den si grabnah ot vkashti u4ebnika na liliana Nenova i go zanesoh v sada. Pokazah go na kolejkata koiato mi razvivashe niakakvi bezumni teorii i tia kato pro4ete mi kaza 4e tazi sadia vsi4ki podobni dela gi prekratiava ako v molbata ne e poso4en koi e bashtata.
Taka 4e iavno kam 2000 godina taz iteoria e bila na moda:)
Navsi4koto otgore sled sadebnoto zasedanie si pozvolih sred kolegi stajanti da izkaja mnenieto si 4e iska za osporvane na bashtinstvo si e samostoiatelen isk i izobshto ne e neobhodimo v iskovata molba da se poso4va koi e bashtata. Kolejka stajantka mi razvivashe teoriata 4e shtom bashtata tvardi 4e ne e bashta na deteto toi triabvalo i da poso4i koi e bashtata. Bezumieto mi se stori tolkova goliamo 4e nakraia i zadadoh vaprosa a otkade sapruga na maikata da znae s kogo e spala jena mu? Na sledvashtia den si grabnah ot vkashti u4ebnika na liliana Nenova i go zanesoh v sada. Pokazah go na kolejkata koiato mi razvivashe niakakvi bezumni teorii i tia kato pro4ete mi kaza 4e tazi sadia vsi4ki podobni dela gi prekratiava ako v molbata ne e poso4en koi e bashtata.
Taka 4e iavno kam 2000 godina taz iteoria e bila na moda:)
- neznaiko
- Потребител
Аз имах предвид иск, предявен от майката. Това пропуснах да го кажа.
Това за съпруга на майката, който трябва да посочи биологичния баща, е още по-безумно, ако някой го е твърдял, пък било то и заек стажант.
Това за съпруга на майката, който трябва да посочи биологичния баща, е още по-безумно, ако някой го е твърдял, пък било то и заек стажант.
-
4e stajanta go tvardeshe go tvardeshe. No tsial okraje nsadia go tvardeshe. Pri koeto v zala stana takav "kupon"... Advokata na ishtetsa se opita da iznegoduva ... i poznai kakvo mu se slu4i. Sadiata mu isipa takav BEREKET... Nakraia mu obezdvijiha iskovata molba dadoha mu 7 dneven srok za otstraniavane na neredovnostite (deredovnostite biaha 4e ne e poso4en koi e bashtata) i go pratiha v 9-ta gluha
- neznaiko
- Потребител
Знани ако разбрах добре делото трябва да баде заведено от бившия ми сапруг които да поясни че не е знаел за саществуването на дъщетя ми.Тои разбирасе е сагласен на всичко само и само да не се наложи да плаща детски на дете което знае че не е негово.Докато течеше делото за развода в българия никаде не споменахме че имам дъщеря.Според мен тогава ще е лесно да не се успорва трардението че не е знаел.Но от друга страна могат ли да ме подведат под отговорност за сажесвитетелство?И сащо мога ли да не споменавам биологичния баща?Не бих искала да го водя по садилища и всичките тия циркове.Важно ли е това.Няма ли начин да си спести тези неща.Това за припознаването не е ли проблем които се оправя при нотариус?Вече маи прекалих с вапросите но за мен това е важно.
Благодаря ви за оказаното садействие
Благодаря ви за оказаното садействие
- nonickname
- Нов потребител
Точно така.
Бившият ти съпруг завежда дело за оспорване на бащинство. Достатъчно да не е знаел, че детето не е негово, а не че съществува.
За да си сигурна, че ще направи точно това, обещай му, че ще платиш и разноските по делото, .
Ако истинският баща желае да бъде вписан в акта на раждане, като такъв, най-добре би било и той да бъде призован като ответник в същото дело. Въобще няма да му причиниш никакво неудобство и притеснение. Единият ще твърди, че не е баща, другият ще твърди че е баща. Така, недоразумението, което се е случило между Вас ще бъде оправено в едно дело, без ДНК експертизи, и пр. и детето ще има баща и име. С решението ще си получиш нов акт за раждане на детето.
Бившият ти съпруг завежда дело за оспорване на бащинство. Достатъчно да не е знаел, че детето не е негово, а не че съществува.
За да си сигурна, че ще направи точно това, обещай му, че ще платиш и разноските по делото, .
Ако истинският баща желае да бъде вписан в акта на раждане, като такъв, най-добре би било и той да бъде призован като ответник в същото дело. Въобще няма да му причиниш никакво неудобство и притеснение. Единият ще твърди, че не е баща, другият ще твърди че е баща. Така, недоразумението, което се е случило между Вас ще бъде оправено в едно дело, без ДНК експертизи, и пр. и детето ще има баща и име. С решението ще си получиш нов акт за раждане на детето.
- radini
- Младши потребител
Имам малко по различно мнение от колежката. На първо масто според мен не е необходимо да разкарвате човека който е биологичен баща по съдилища. Бившият Ви съпруг следва да заведе делото. Не съм съгласен че не трябва да се докаже кога е узнал за раждането на детето - защото ако е изтекъл едногодишният срок (от момента на узнаване на раждането на детето) то тогава иска ще е недопустим и съда изобщо няма да разглежда делото по същество. Вярно е че можете да минете и без ДНК експертиза но със сигурност ще ви трябва поне кръвногрупова експертиза. Според мен обаче най -добре е да направите ДНК експертиза-макар че е малко по-скъпа.
Ако по съдебен ред оборите бащинството на бившия си съпруг - тогава няма пречка детето да бъде припознато от истинския баща. Това наистина става пред нутариус. Но ако искате можете и да заведете дело срещу истинския баща и да докажете, че именно той е баща на детето.
Това е моете мнение.
Ако по съдебен ред оборите бащинството на бившия си съпруг - тогава няма пречка детето да бъде припознато от истинския баща. Това наистина става пред нутариус. Но ако искате можете и да заведете дело срещу истинския баща и да докажете, че именно той е баща на детето.
Това е моете мнение.
- neznaiko
- Потребител
забравих да кажа.
Според мен няма да получите нов акт за раждане (ако трябва да сме точни Вие и стар не сте получавали). Акта за раждане си е същия но като баща на детето ще бъде вписан (в графа забележки на акта за раждане ще бъде отразено влязлото в сила решение за оспорване на бащинството и припознаването) припозналият като баща. Просто в удостоверението за раждане което ще се издаде въз основа на акта за рждане като баща на детето ще бъде вписан припозналия.
Според мен няма да получите нов акт за раждане (ако трябва да сме точни Вие и стар не сте получавали). Акта за раждане си е същия но като баща на детето ще бъде вписан (в графа забележки на акта за раждане ще бъде отразено влязлото в сила решение за оспорване на бащинството и припознаването) припозналият като баща. Просто в удостоверението за раждане което ще се издаде въз основа на акта за рждане като баща на детето ще бъде вписан припозналия.
- neznaiko
- Потребител
Незнайко, ти постоянно искаш да усложняваш нещата.
1.Жената твърди, че с бившия си съпруг са единодушни по отношение на бащинството. Той не е баща, вярва й и не иска да бъде. Има друг баща, който по-всяка вероятност си иска детето.
Защо да неможе в едно дело да се оспори бащинството и да се установи истинския баща без, скъпи, бавни, неприятни за детето медицински експертизи? Достатъчно страните да се явят в съда и да отстояват позициите. Въобще не става въпрос за разкарване по съдилища, а за едно единствено явяване.
2.В решението, ако се установи бащинството, ще бъдат записани новите имена на детето. Майката, с решението, ще може да получи нов акт за раждане на детето.
3.Моето мнение, че е от "момента на узнаване на факта, че не е баща на детето, а не от факта на раждане на детето". В противен случай, на всеки който му се роди дете, ще бърза да пуска ДНК експертизи в едногодишен срок, за да не му се наложи после да плаща издръжки на дете, което не е негово.
4.Защо да не са получавали акт за раждане?.
1.Жената твърди, че с бившия си съпруг са единодушни по отношение на бащинството. Той не е баща, вярва й и не иска да бъде. Има друг баща, който по-всяка вероятност си иска детето.
Защо да неможе в едно дело да се оспори бащинството и да се установи истинския баща без, скъпи, бавни, неприятни за детето медицински експертизи? Достатъчно страните да се явят в съда и да отстояват позициите. Въобще не става въпрос за разкарване по съдилища, а за едно единствено явяване.
2.В решението, ако се установи бащинството, ще бъдат записани новите имена на детето. Майката, с решението, ще може да получи нов акт за раждане на детето.
3.Моето мнение, че е от "момента на узнаване на факта, че не е баща на детето, а не от факта на раждане на детето". В противен случай, на всеки който му се роди дете, ще бърза да пуска ДНК експертизи в едногодишен срок, за да не му се наложи после да плаща издръжки на дете, което не е негово.
4.Защо да не са получавали акт за раждане?.
- radini
- Младши потребител
Чудесно е че имаш мнение.То обаче не е над закона. Разпоредбата на чл. 33, ал.1 изр. второ от СК изрично посочва че иска за оспорване на бащинство може да бъде предявен от бащата до изтичане на една годи от узнаване на раждането. Така че без да ограничавам правото Ви на мнение не мога да се съглася, че едногодишния срок започва от узнаването на това че не е баща на детето.
Освен това госпожата сама написа, че не й се ще да разкарва биологичния баща на детето по съдилища. А процедурата по припознаване не се извършва пред съдилища а пред длъжностното лице по гражданско състояние или пред нотариус.
И най сетне незнам каква е практиката по другите окръжни съдилища, но според мен наистина е необходима експертиза дори и да не е ДНК. Не за друго а защото иначе няма как по безспорен начин да се докаже че съпруга на майката не е баща на детето.
Освен това госпожата сама написа, че не й се ще да разкарва биологичния баща на детето по съдилища. А процедурата по припознаване не се извършва пред съдилища а пред длъжностното лице по гражданско състояние или пред нотариус.
И най сетне незнам каква е практиката по другите окръжни съдилища, но според мен наистина е необходима експертиза дори и да не е ДНК. Не за друго а защото иначе няма как по безспорен начин да се докаже че съпруга на майката не е баща на детето.
- neznaiko
- Потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|