начало

КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията

много важен въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

много важен въпрос

Мнениеот vili1 » 02 Авг 2006, 07:32

Здравейте, надявам се да ми помогнете. След смъртта на съпруга ми детето ми получава (назнам точно как се води) пенсия. Въпросът ми е следния: до навършването на каква възраст ще получава детето ми тази пенсия и ако се омъжа повторно то ще продължи ли да я получава? И ако не то при какви условия може да продълже да я получава? Благодаря предварително.
vili1
Младши потребител

Мнениеот neznaiko » 02 Авг 2006, 08:23

Да госпожо, детето ви ще продължи да получава наследствена пенсия дори и Вие да се омъжите. Ще получава наследствена пенсия докато навърши пълнолетие (навърши 18 години, а вслучай че че продължи образованието си във ВУЗ до навършване на 26 годишна възраст при определени условия).
neznaiko
Потребител

Мнениеот vili1 » 02 Авг 2006, 08:33

ами ако детето се осинови - в този случай ще продължи ли да получава наследствена пенсия?
vili1
Младши потребител

Мнениеот vili1 » 02 Авг 2006, 08:37

защото ако аз се омъжа и детето ми не се осинови от съпруга ми, ми казаха , че то няма да се ползва със същите права както напимер ако имаме друго дете
vili1
Младши потребител

Мнениеот maradonata » 02 Авг 2006, 10:02

В КСО е записано:

Чл.82. (1) Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат - за срока на обучението, както и за времето, през което са на наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.

Чл.96. (1) Пенсията се прекратява, когато:
1. пенсионерът почине;
2. детето навърши възрастта, до която може да получава наследствена пенсия, или е осиновено;
3. преживелият съпруг, който получава наследствена пенсия, встъпи в брак;

Детето няма да е наследник на съпруга Ви, ако не е осиновено.
maradonata
Младши потребител

Назад към Семейни казуси