начало

КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията

Oshte edin problem s pripoznavane

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Oshte edin problem s pripoznavane

Мнениеот neznaiko » 08 Авг 2006, 08:30

Kazusa e slednia. Imame edno dete s maika X i bashta neizvesten. Maikata umira.Niakolko dni sled smarta na maikata idva kandidat bashtata i predstavia notarialno zaverena deklaratsia za pripoznavane na deteto. I ot tuk problema. Kak dlajnostnoto litse po grajdansko sastoianie da da saobshti na drugia roditel pripoznavaneto.Takova e iziskvaneto na 36, al.2. Ne mojem da priemem 4e maikata e neizvestna tai kato tia e izvestna. Druge vaprosa 4e e po4inala i ne moje da ospori pripoznavanetoq tai kato e po4inala.No v sashtoto vreme 3 mese4nia srok za osporvane na pripoznavaneto zapo4va da te4e ot saobshteniteto za izvarshenoto pripoznavane. Prosto sroka ne moje da zapo4ne da te4e.
Vidiah kakvo pishe profesor Nenova koiato bezkraino uvajavam no tova mnogo ne mi pomoga shtoto ne dava otgovor na vaprosa otkga te4e sroka.
Ot druga strana aktivno legitimirani da zaveddat isk po 41 ot SK sa samo maikata i deteto. Bashtata moje da zavede isk za bashtinstvo samo ako pred itova maikata e imalo pripoznavane koeto e bilo osporeno
V tazi vrazka molia za mnenie moje li da bade izvarsheno pripoznavane ako maikata e po4inala.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2006, 10:00

Като няма жив друг родител, просто няма да му се съобщава. Припознаването ще си се извърши - не може възможността за припознаване да зависи от това, дали майката е жива. Ще могат да го оспорват само детето и лицата, които имат интерес.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 08 Авг 2006, 10:40

При което винаги може да се стигне до злоупотреба с право и заобкаляйки бавния и труден път на осиновяването да се използва припознаване.
Пример. Дете с рохител Х и баща неизвестен. Настането в ДМСГД(Дом майка и дете/институция). Майката умира. Лицето У припознава детето. Естественно нико не оспорва припознаването. Няма проучвания на кандидат осиновители, няма списъци на деца за пълно осиновяване и така нататк.Една декларациика и толкоз.
Проблема в моя случай е този, че в 36, е записано " припознаването се съобщава на другия родител, ако той е известен" .А в случая той е известен. Ника не пише , ако той е жив.
Разбирам логиката Ти Портокал, но но пък 37, ал. 1 разпорежда вписването да стане след изтичането на 3 месечния срок от съобщението и ако не бъде оспорено.
neznaiko
Потребител

Мнениеот bulgar » 08 Авг 2006, 11:41

neznaiko написа:Проблема в моя случай е този, че в 36, е записано " припознаването се съобщава на другия родител, ако той е известен" .А в случая той е известен. Ника не пише , ако той е жив.

Уфффффффффффффффф!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bulgar
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2006, 11:50

По съвсем същия начин, само че със съгласието на майката, може да се злоупотреби при жива майка и неизвестен баща.
Защо те притеснява 3-месечният срок? Чудиш се дали веднага да впишеш бащата в акта за раждане ли? Според мен по-добре изчакай. Струва ми се, че настойникът на детето би следвало да има право да оспори в 3-месечния срок от името на детето припознаването.
Също както - например - майката има право да предяви от името на детето (а не от свое) иск за установяване на бащинство, когато е изпуснала срока за своя иск.
Щом законен представител може да направи едното, защо не и другото.
-----------------
При данни за злоупотреба припознаването би трябвало да се оспори от Дирекция "Социално подпомагане" или прокурора (не че те на практика ще имат желание да се намесват).
Отделно от това лица с правен интерес да го оспорят според мен са роднините на майката. Е, при дете, настанено в ДМСГД, едва ли ще ги интересува.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси