Със съпругата ми сме настойник и зам.настойник на лице поставено под пълно запрещение(с удостоверение от органа по настойничество и попечителство).Лицето поставено под запрещение е настанено в специализирана институция(дом за лица с деменция).Не сме никакви роднини на лицето,но тъй като най-близките му роднини(двама племенници)не проявяват никакви грижи за него,а аз бягах и действах за настаняването му в дома за лица с деменция,за настойник бях назначен аз.Лицето няма имущество,влогове в банка и т.н.
Въпросът ми е-мога ли да се откажа от това настойничество и по какъв начин трябва да стане това,тъй като преди няколко дни получих писмо от дома,където пише ,че поради приетото от Министерски съвет Постановление №155(26.06.2006г)за изменение и допълнение на Тарифата за таксите за социални услуги,финансирани от републиканския бюджет има промяна относно начина за определяне размера на месечната такса ,и тъй като пенсията на лицето е малка ,аз като негов настойник трябва да доплащам разликата(която никак не е малка)
Лицето попада в новосъздадената ал.5 т.3 от по-гореспоменатото постановление тъй като преди 4г.и 10 месеца преди обнародване на това постановление е продало апартамента си срещу заплащане.
Моля Ви ,дайте ми съвет как да процедирам!
- Дата и час: 19 Дек 2024, 17:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от настойничество на лице под пълно запрещение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
настойничеството ви е за определен срок - 1 година. С изтичането му трябва да дадетне съгласие да бъдете назначена за настойник - не го давайте. А през тази година - вероятно с молба да органа, който Ви е назначил като посочите уважителни причини за това.
- peip
- Потребител
Защо за една година? Няма срокове.
Освен да поискате от общината да назначи друг настойник...
Но не е редно да Ви искат пари. Вие сте длъжен да се грижите за интересите на поднастойния, но не му дължите издръжка.
Освен да поискате от общината да назначи друг настойник...
Но не е редно да Ви искат пари. Вие сте длъжен да се грижите за интересите на поднастойния, но не му дължите издръжка.
-
portokal - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|