начало

Сарафов поиска имунитета на Лена Бориславова, но и на още петима от двете ДПС, „Възраждане“ и МЕЧ Сарафов поиска имунитета на Лена Бориславова, но и на още петима от двете ДПС, „Възраждане“ и МЕЧ

Отказ от настойничество на лице под пълно запрещение?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от настойничество на лице под пълно запрещение?

Мнениеот dido » 12 Авг 2006, 07:50

Със съпругата ми сме настойник и зам.настойник на лице поставено под пълно запрещение(с удостоверение от органа по настойничество и попечителство).Лицето поставено под запрещение е настанено в специализирана институция(дом за лица с деменция).Не сме никакви роднини на лицето,но тъй като най-близките му роднини(двама племенници)не проявяват никакви грижи за него,а аз бягах и действах за настаняването му в дома за лица с деменция,за настойник бях назначен аз.Лицето няма имущество,влогове в банка и т.н.
Въпросът ми е-мога ли да се откажа от това настойничество и по какъв начин трябва да стане това,тъй като преди няколко дни получих писмо от дома,където пише ,че поради приетото от Министерски съвет Постановление №155(26.06.2006г)за изменение и допълнение на Тарифата за таксите за социални услуги,финансирани от републиканския бюджет има промяна относно начина за определяне размера на месечната такса ,и тъй като пенсията на лицето е малка ,аз като негов настойник трябва да доплащам разликата(която никак не е малка)
Лицето попада в новосъздадената ал.5 т.3 от по-гореспоменатото постановление тъй като преди 4г.и 10 месеца преди обнародване на това постановление е продало апартамента си срещу заплащане.
Моля Ви ,дайте ми съвет как да процедирам!
dido
Нов потребител

Мнениеот peip » 15 Авг 2006, 16:17

настойничеството ви е за определен срок - 1 година. С изтичането му трябва да дадетне съгласие да бъдете назначена за настойник - не го давайте. А през тази година - вероятно с молба да органа, който Ви е назначил като посочите уважителни причини за това.
peip
Потребител

Мнениеот neznaiko » 15 Авг 2006, 16:19

Къде пише че е за една година?
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 15 Авг 2006, 16:28

Защо за една година? Няма срокове.
Освен да поискате от общината да назначи друг настойник...
Но не е редно да Ви искат пари. Вие сте длъжен да се грижите за интересите на поднастойния, но не му дължите издръжка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси