начало

КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията

Застъпване на два отпуска по майчинство. Права?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Застъпване на два отпуска по майчинство. Права?

Мнениеот Stely » 22 Авг 2006, 16:43

Привет,
в момента съм в отпуск по майчинство с първото ми дете, който изтича м.май следващата година. Бременна съм и очаквам второто си дете през март месец следващата година.

1.Според последните поправки, които се приеха от Народното събрание, имам ли право на тези 90% от брутната ми заплата за период от 9 месеца за второто майчинство?

2.Трябва ли да имам някакъв трудов стаж между двете майчинства? Ако "да" и ме осигуряват на сума различна от тази преди първото ми майчинство, коя брутна заплата се взима в предвид?

Предварително благодаря за съдействието ви!!!
Stely
Нов потребител

Мнениеот nat » 22 Авг 2006, 18:14

В момента Вие сте в отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст по чл.164 КТ. Завремето на този отпуск Вие получаване обезщетение по чл49 КСО. този вид отпуск ще бъде прекъснат от отпуск за бременност и раждане по чл.163 КТ на база на представен болничен лист пред работодателя и тогава ще ползвате обезщетение поради бременност и раждане по КСО. Чак след като изтекат 135 дни на този отпуск ще имате право да ползвате отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст за второто дете.
размерът на обезщетенията за раждане и майчинство се определят в Бюджета на социалното осигуряване. До ДВ бр.67 от 18.08.2006 г. Закона за бюджета за соц осигуряване все още не е публикуван и следователно не е влязъл в сила. след публикуването му ще чоже да се уточни какъв ще е размера на новото обезщетение. Изменения в Кодекса за социалното осигуряване в тази насока също все още няма.
nat
Потребител

Назад към Семейни казуси