начало

КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията КС ще направи нов опит да реши за непотвърдените, но и неотменени промени в Конституцията

Как да изведа сина си в чужбина?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да изведа сина си в чужбина?

Мнениеот zenia_gm » 02 Авг 2006, 12:08

Здравейте,въпросът ми е за това как мога да накарам бащата на сина ми да се съгласи да го изведа в чужбина.Детето е родено по време на съжителството ми без брак с бащата,припознато е,но от 8 години не живея с бащата(сина ми е на 9 години)детето не познава баща си,той не го търси,година след раздялата ни го осъдих за издръжка,но две години подред той не ми плащаше и се е налагало да ми изплаща издръжките накуп,но без лихви,след това го осъдих с изпълнително дело и сега си получавам издръжките със запор.Попитах бащата има ли нещо против да извадя паспорт на детето за да отидем на почивка в чужбина той категорично отказа.Има ли начин да получа съгласието му и какъв е той?Благодаря предварително.
zenia_gm
Нов потребител

Мнениеот zenia_gm » 03 Авг 2006, 09:26

Никой ли не може да даде съвет?
zenia_gm
Нов потребител

Мнениеот rama » 03 Авг 2006, 09:40

по ваша молба се образува гражданско дело пред районен съд.
решението на съда, ако уважи молбата ви, замества липсващото съгласие.
rama
Потребител

Мнениеот zenia_gm » 03 Авг 2006, 12:22

Благодаря ви много.
zenia_gm
Нов потребител

Мнениеот ilen1971 » 03 Авг 2006, 22:59

Скоро четох, че граничните власти също издавали такова разрешение.Попитай на митницатта.
ilen1971
Младши потребител

Мнениеот boiana » 06 Авг 2006, 15:30

Опитайте с молба до директора на ГД "Гранична пориция" - НСП. Разпоредбата на чл. 76 от ЗБДС, в която е регламентирана забраната за напускане на страната на непълнолетни/малолетни при липса на съгласие на отсъстващ родител е диспозитивна. Ако представите убедителни данни, че нямате контакт с бащата, че пътуването в чужбина е в интерес на детето, директорът може и да разреши.
В случая митиниците нямат нищо общо - те са само една от службите, осъществяващи граничен контрол, но по въпроса е компетентна друга служба - ГД"ГП".
boiana
Нов потребител

Мнениеот danni » 25 Авг 2006, 09:36

Първо без декларация от бащата, че е съгласен да бъде издаден задграничен паспорт на детето, няма да стане. Попитайте в отдел Задгранични паспорти в полицията и те ще ви кажат.

Второ, без декларация от бащата, че е съгласен детето да напусне страната, дори и детето да има вече паспорт, пак няма да стане напускането. В началото на август, когато напусках България с детето си, говорих със служителката на граничен контрол на аерогарата - при мен случаят накратко е такъв: аз и дъщеря ми живеем в чужбина, бащата, с който сме разведени също живее в чужбина, но в друга държава. В интернет страницата на Гранична полиция пише, че когато родителите и детето живеят в чужбина, не е необходима декларация от родителите, но служителката ми каза, че това е вътрешна разпоредба на Директора (но не разбрах дали на Гранична полиция на аерогарата или Директора на служба Гранична полиция към МВР) и се изисква декларация, не по- стара от 6 месеца. Предварително бях уведомена, че декларацията дори остава в граничния пункт. Аз понеже имах генерално пълномощно, не исках да го оставям на граничния пункт и си направих нотариално заверено копие на това пълномощно. Служителката ми взе него, но не защото е копие, а защото имаше по-нова дата на заверка от оригинала.

Единственият начин да получите разрешение, е да заведете дело в съда, който да разреши детето да напусне страната, но се съмнявам, че съдът ще разреши, особено за отиване на почивка. Ако пък искате да живеете в чужбина, тогава трябва да представите един куп документи, с които да докажете, че за детето е по-добре да живее в чужбина. Най-добре е, да се опитате да убедите бащата, но честно казано, не знам как ще го направите.

Не е честно, но е така. И аз преминавам през куп перипетии, но няма начин - това е съдбата на родителя, поел отговорностите да отглежда детето, което обаче и двамата родители са правили заедно!

Съжалявам, че не ви казах това, което искахте да чуете.
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 25 Авг 2006, 09:37

Първо без декларация от бащата, че е съгласен да бъде издаден задграничен паспорт на детето, няма да стане. Попитайте в отдел Задгранични паспорти в полицията и те ще ви кажат.

Второ, без декларация от бащата, че е съгласен детето да напусне страната, дори и детето да има вече паспорт, пак няма да стане напускането. В началото на август, когато напусках България с детето си, говорих със служителката на граничен контрол на аерогарата - при мен случаят накратко е такъв: аз и дъщеря ми живеем в чужбина, бащата, с който сме разведени също живее в чужбина, но в друга държава. В интернет страницата на Гранична полиция пише, че когато родителите и детето живеят в чужбина, не е необходима декларация от родителите, но служителката ми каза, че това е вътрешна разпоредба на Директора (но не разбрах дали на Гранична полиция на аерогарата или Директора на служба Гранична полиция към МВР) и се изисква декларация, не по- стара от 6 месеца. Предварително бях уведомена, че декларацията дори остава в граничния пункт. Аз понеже имах генерално пълномощно, не исках да го оставям на граничния пункт и си направих нотариално заверено копие на това пълномощно. Служителката ми взе него, но не защото е копие, а защото имаше по-нова дата на заверка от оригинала.

Единственият начин да получите разрешение, е да заведете дело в съда, който да разреши детето да напусне страната, но се съмнявам, че съдът ще разреши, особено за отиване на почивка. Ако пък искате да живеете в чужбина, тогава трябва да представите един куп документи, с които да докажете, че за детето е по-добре да живее в чужбина. Най-добре е, да се опитате да убедите бащата, но честно казано, не знам как ще го направите.

Не е честно, но е така. И аз преминавам през куп перипетии, но няма начин - това е съдбата на родителя, поел отговорностите да отглежда детето, което обаче и двамата родители са правили заедно!

danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 25 Авг 2006, 09:37

danni
Младши потребител

Назад към Семейни казуси