Здравейте,
Правя споразумение за развод по взаимно съгласие, но при уреждането на имуществените отношения между съпрузите ми е нужен съвет на някой по - опитен адвокат. Въпросите ми са следните:
1. Когато единия съпруг е закупил недвижим имот по време на брака със средства които е получил от продажба на друг имот получен като наследство преди брака, то закупения имот по време на брака е негова лична собственост, а не семейна имуществена собственост, нали?
2. Достатъчно ли е в споразумението да се опише, че съпрузите не са придобили недвижими имоти по време на брака, които да са СИО, или трябва задължително да се опише недвижимия имот който се поставя в изключителен дял на единия съпруг, да се иска оценка на вещо лице, да се плащат 2% местен данък и такса и т.н.
Целта ми е ако има някаква законова възможност да помогна на моите клиенти да избегнат допълнителните разходи за оценка на недвижимия имот от вещо лице и т.н.
Предварително Ви благодаря за съветите.
- Дата и час: 19 Дек 2024, 17:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Недвижим имот - споразумение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Недвижим имот - споразумение
По въпрос първи аз мисля, че е така, при условие, че в нотариалния акт на купения имот е описано, че е закупен със средства, които са придобити след продажба на наследствен имот или имот придобит преди брака. Ако това изрично не е описано, тогава този факт трябва да се доказва. Разбира се, ако съпругът, който не е дал парите каже пред съда, че няма претенции към имота, защото е купен с пари на половинката му, тогава това е достатъчно доказателство, но ако реши да се запъне с цел да изкяри, тогава трябва да се търсят други механизми по които да се докаже тая работа.
- edvina
- Младши потребител
Другите механизми могат да бъдат следните: Съпругът, който няма претенции към имота заверява нотариално една декларация в този смисъл, като е желателно в нея да се опише как е придобит имота. Тази декларация се дава на съпруга, чиято собственост е последния. Това е необходимо, при един евентуален бъдещ иск от страна първия съпруг/този без имота/. Нищо не се знае - сега може да твърди, че няма претенции, но след време да му дойде друг акъл. Освен това при евентуална бъдеща продажба нотариусът може да не е съгласен да я извърши, ако не е убеден, че имота не е СИО.
- vega
- Потребител
Благодаря ви за отговорите, но по- добре да бъдат платени таксите за поставянето в дял на единия съпруг на имота и после решението на съда да бъде вписано
- pinkopanter
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|