начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Не мога да виждам детето!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Не мога да виждам детето!

Мнениеот bulgaranov.b.v » 07 Дек 2006, 17:28

Разведен съм от две години и редовно плащам издръжка за детето.
Според съдебното решение имам право да виждам детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца. Когато поисках да видя детето - бившата ми съпруга отказа без да изтъкне мотив за отказа.
Какво да направя за да мога да виждам детенцето?
Предварително благодаря.
bulgaranov.b.v
Нов потребител

Мнениеот grozil2002 » 11 Дек 2006, 11:08

Здравейте! Вие можете да поискате изпълнение на съдебното решението по реда на чл.423а ГПК. За целта трябва да се обърнете км съдебен изпълнител. Това, което той може, е да наложи глоба от 200 лв., ако тя откаже да Ви даде детето. Пръво обаче, ще й се изпрати призовка за доброволно изпълнение. Трябва също да знаете, че майката носи и наказателна отговорност по чл.182, ал.2 НК.
grozil2002
Младши потребител

Мнениеот wit » 11 Дек 2006, 11:51

Да, колегата е прав. Първо вземете изпълнителен лист по делото, в което е определен режима на лични отношения между Вас и детето. После се обърнете към СИзпълнител - може частен - хем ще Ви помогне с написване на молбата и с напътствия (ако е свестен). Междувременно задължително сезираъте Отдел Закрила на детето към ДСП, по местоживеене на детето. Обяснете им, че майката го настройва срещу Вас и ограничава контактите. Изискайте да насочат майката, детето и Вас към компетентен специалист - психолог. Споменете им, че вероятно майката опитва да вложи в главата на детето отчуждаване от Вас. Ако сте от София - скоро АСП и АЗД + софийските подрезделения и Брачна колегия на СРС минаха обучение по Синдром на родителското отчуждаване (Ричард Гарднър). В другите градове са по-назад и в този случай е добре да предоставите и становище от някоя от лицензираните към АСП фондации - Фондация за психологичска подкрепа и Деца и Родители отново заедно. Свържете се с г-жа Кубратова на тел. 0898880279. Ако опитите Ви да видите детето по реда на изпълнителното производство не помогнат - наистина опитайте с чл. 182, ал. 2 НК. Все пак - може би е добре да се обърнете към специалист по брачни дела за по-подробни указания за действие. Успех!
wit
Младши потребител

Мнениеот bulgaranov.b.v » 11 Дек 2006, 12:36

Mnogo blagodarq
bulgaranov.b.v
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Дек 2006, 19:12

Да, такъв е редът /принудително изпълнение върху жив човек!/, но е доста гадно. Виждала съм подобно нещо и може би е по-добре да го спестите на детето си.
Gabi1
Потребител

Мнениеот ana_maria » 13 Дек 2006, 08:12

Колегите Ви отговориха естествено за юридическата обосновка на еветнуалните Ви действия.
Хайде сега си представете как ще настроите детото "за" себе си, когато полицай и съдия- изпълнител започнат да го дърпат от ръцете на лошата " бивша". :x Това е най- верният път детето Ви да бъде наранено за цял живот. Работила съм в съдебното изпълнение, но това е най- гадният му вариант.
ana_maria
Младши потребител

Мнениеот ostin » 13 Дек 2006, 12:05

Дали ще дърпат детето от "лошата" бивша е въпрос на спор. Целта на изпълнението е родителят , който е неоснователно лишен от възможност да види детето си да упражни своето законно право. Родителят трябва да си го търси. Още повече тук не става въпрос за посещение в дома на лошата бивща заедно със съдебния изпълнител и полицията. Считам, че като се наложат глоби на майката и плати разноските по делото /200 лв. глоба и поне 90 лв. разноски по изпълнението/ ще се вразуми и ще осъзнае, че тези пари е по-добре да ги даде на детето си отколкото да настройва детето срещу баща му. Ако пък се намеси и Отдел Закрила на детето към ДСП считам, че няма да бъде наланено детето, а дори ще спечели, тъй като ще има пълноценен контакт с двамата си родители. Вярно, че материята е гадна, но е време родителите да знаят правата си и да ги търсят
ostin
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 13 Дек 2006, 17:17

Естествено, родителят има права. Но дали тези права са от полза на детето и дали контактът ще е наистина пълноценен? Мисля си, че родител в подобно положение е по-скоро амбициран да докаже на "Бившата", че няма да остави нещата така, че ще се наложи. А доколко пълноценен е контактът за два дена в месеца е друг въпрос. Тогава е лесно да си добър, да заведеш детето където поиска, да му купиш всичко..... И когато постоянно живеещият с него родител му откаже някоя прищявка или му се скара за нещо чува, че другият е добрият.
Законът си е закон и трябва да се спазва. Но в подобен случай аз лично бих се замислила...
Gabi1
Потребител

Мнениеот ostin » 14 Дек 2006, 11:54

За да е пълноценен контактът деца-баща трябва да се промени мантаритета на всички. Трябва да се изкорени схващането, че след като има развод бащата винаги е лош. Вярно има и такива, но те обикновено не искат да си виждат децата, не пращат издръжка и т.н. Има и друга категория, които искат да поддържат добри отношения с детето си и макар да не са час от семейството да имат дял във възпитанието на детето си. Не само да му кипиват глезотии, а действително да полагат грижи. Обикновенно проблеми възникват от бабите и дядовците, те са тези които най вече настройват детето. А то обикновенно се манипулира лесно, защото не може да разбере цялата картина. Щом бабата каже , че баща му е лош и не трябва да го вижда, то и да има друго мнение не смее да го изрази. Затова и в закона за закрила на децата има специален текст за психически тормоз. Защото настройването на едно дете си е психически тормоз. Всеки случай е толкова индивидуален, че не може с лека ръка да се заключи , че родителят "искал да покаже нещо на бившата си".
ostin
Потребител

Мнениеот tatbrat » 29 Дек 2006, 12:56

здравейте, аз не съм юрист, но съм експерт по закрила на детето. от опит мога да ви кажа, че ще трябва да преглътнете доста горчивини. конкретния съвет-обърнете се към отдел закрила на детето, обяснете им ситуацията. съветвам ви да проведете среща в началото само с майката /без детето/ в присъствието на социален работник, за да изясните взаимоотношенията си. така, ако все пак не успеете да се въздържите и се скарате, детето няма да е свидетел на това, а социалния работник, психолога и юриста в отделе ще ви запознаят с психическите преживявания на детето, правата на всеки един от вас, както и задълженията ви и ще ви посъветват как да накарате детето си да се чувства спокойно. а за да е спокойно и да не се страхува какво ще каже и кого ще обиди, вие с майката трябва да демонстриранете пред него добри взаимоотношения. така то ще ви приеме по-лесно и няма да се притеснява да каже че иска да отиде при вас например, защото ще знае, че майка му няма да бъде наранена. децата чувстват вина, когато са поставени в центъра на конфликта между родителите и го изживяват тежко, макар и в повечето случаи скрито. в началото е добре да се виждате с детето за по-къси периоди от време /особено ако раздялата между вас е била по-дълга/ в присъствието на майката, после постепенно времето да се удължава, докато се стигне до нощуване във вашия дом и т.н. никога не говорете и не позволявайте на хората около вас да се говори на детето лошо за майка му /тя е вашата бивша, но е неговата единствена и любяща майка-това не се променя/. надявам се да съм ви била от полза. успех и много търпение-заради детето.
tatbrat
Нов потребител

Назад към Семейни казуси