начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

по какъв начин да им ги дам

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

по какъв начин да им ги дам

Мнениеот gao » 30 Дек 2006, 22:34

Дъщеря ми е омъжена и двамата със зет ми са решили да си купят жилище.Аз имам възможност да им помогна с една част от необходимата им сума.Въпросът ми е:по какъв начин да им ги дам,за да може това лесно да се установи ,ако един ден решат да се разделят /без разбира се да искам това да им се случи/!
gao
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 31 Дек 2006, 01:18

Здравейте,

Съществува правна възможност, която ще защити интересите на дъщяря ви при едно евентуално прекратяване на СИО / съпружеската имуществена общност/. За какво говоря...

Принципно положение, е че вещите придобити от двамата съпрузи през времето на валидно сключен граждански брак са СИО. Това е предположение, което е установено от закона. Законодателят е допуснал тази хипотеза, защото е приел, че тези вещи са придобити чрез съвместен принос. Този съвместен принос се предполага, до доказване на противното.

Възможността, за която говорех по-горе и която ще служи за доказване, че апартаментът не е СИО, или не изцяло / понеже казахте, че можете да помогнете с определена сума/, се нарича - преобразуване на личното имущество, или т.нар. трансформация на лично имущество. За по-лесно възприятие ще ви дам пример:

Апартаментът, който дъщеря ви и съпругът й желаят да си закупят е с цена 10000 лв. Вие дарявате на дъщеря си 5000 лв, с които тя заплаща част от продажната цена. При един евентуален развод, дъщеря ви ще притежава 75 % или 3/4 ид.части от апартамента, а съпругът й - само 25 % или 1/4 ид.части.

За да осъществите тази правна възможност правилно и според изискванията на закона е необходимо да се консултирате с адвокат. Вярно е, че ще се наложи да заплатите адвокатско възнаграждение, но само по този начин интересите на дъщеря ви ще бъдат защитени максимално.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот gao » 01 Яну 2007, 16:43

Благодяря Ви за отговора Monteskio! Аз дори си мислих за консултация с нотариус... :cry: ,може би..,тъй като не ми е ясно,все пак, как може да се докаже един ден, тази правна възможност- за процентното участие на всеки един от двамата, за придобиване на семейната имуществена общност!
gao
Нов потребител

Мнениеот ana_maria » 03 Яну 2007, 08:11

Нотариусите не са лица, които имат задължението да правят юридически консултации. Те изповядат сделки и заверяват документи.
Направете на името на дъщеря си банков влог с изрично условие, че парите ще се вложат при закупуването на апаратамента. Хубаво е при изповядаве на сделката да се направи банков превод от тази смека по сметка на продавачите.
ana_maria
Младши потребител

Мнениеот tiara » 03 Яну 2007, 20:35

Нотариусите не са лица, които имат задължението да правят юридически консултации. Те изповядат сделки и заверяват документи.

А не са ли длъжни нотариусите да охраняват интересите на страните?
tiara
Младши потребител

Мнениеот ostin » 04 Яну 2007, 12:03

"А не са ли длъжни нотариусите да охраняват интересите на страните?"
точно тези интереси които вас ви касаят във въпроса нотариуса не е длъжен да охранява. За него е важно да бъде спазена формалната част от сделката . Другите изводи възможност за които ви пишат колегите са задължение на адвокатите. Те защитават вашите интереси и затова е добре и двете страни да имат адвокат.
ostin
Потребител

Мнениеот pitasht » 04 Яну 2007, 14:03

Можете и да оформите сумата, която ще дарите на дъщеря си в договор за дарение, тогава ще знаете със сигурност, че тези пари, дори да са се трансформирали в апартамент, като дял от общото ще останат за нея. т.е ако апартаментът е 30 000, а сте дали 5 000, тя ще си има лични 1/6 а останалите 5/6 ще се делят по 1/2 между нея и мъжа й при евентуален развод.
На практика не е страшно и никакви документи да не оформите, защото договор за дарение между Вас и дъщеря Ви се доказва и със свидетели, можете да доведете двама приятели и пред тях да дарите парите и т.н.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот protekta » 04 Яну 2007, 16:02

А най-добре ще бъде всички тези неща да бъдат описани в самия нотариален акт за покупко-продажба.
protekta
Потребител

Назад към Семейни казуси