начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Кажете ми какво да правя?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кажете ми какво да правя?

Мнениеот trina_baby » 17 Яну 2007, 17:23

Аз съм жена на 40 години,омъжена повторно от 7 години.Имам 2 деца от първия брак,съпругът ми има също 2 деца от първия си брак.Въпроса ми е следния ако се разведа със съпруга ми,какви са шансовете да получа част от апартамента в който живеем,при положение че апартамента е придобит преди брака(не е наследствен). Като се има впредвид че през тези години през повечето време аз съм стопанисвала апартамента(чистила съм го и т.н.),дори съм теглила заем с който да го ремонтирам.В този заем мъжът ми не е гарант а една приятелка,причината за това е че той пътува в чужбина.Другото което искам да попитам е мога ли да се раведа с него по вина,като изтъквам че през тези години той пиеше и ме биеше и за това имам свидетели(целия жилищен блок в който живеем).

Може би 2-та въпроса които зададох съм се изразила по детински, но се надявам на отговор.
Моля ако някои може да ми отговори.Благодаря предварително.
trina_baby
Нов потребител

Мнениеот Sarra » 17 Яну 2007, 18:38

Не можете да придобиете никаква част от собствеността върху апартамента. Чистенето си остават за ваша сметка. Имотът е придобит преди брака.Но, що се отнася до ремонта, там имате основание да търсите парите за този ремонт от съпруга си, когато стане бивш съпруг.
Sarra
Потребител

Мнениеот amateur » 17 Яну 2007, 19:02

Сарра, за съжаление, е права – единственото, за което бихте могли да претендирате е по-голямата измежду двете суми:1. вложените в ремонта пари или 2. разликата в цената на апартамента преди и след ремонта.
Колкото до развода – няма пречка да подадете иск по чл.99 от Семейния кодекс за прекратяване на брака, поради дълбокото му и непоправимо разстройство. Това, обикновено, се доказва със свидетели. Успех!
amateur
Младши потребител

Мнениеот shekila » 18 Яну 2007, 00:25

колегите са прави, след като апартамента е придобит преди брака нямате право върху него. За подобренията в него имате право на сумата, която сте вложили от заема, но следва да я докажете с документи или стойността, с която се е увеличил имота, чрез съд. експертиза.
По втория въпрос можете да подадете иск по чл. 99 ал. 1 от СК, това е развод по вина.
Моят съвет е обаче наемете си адвокат, ако действително ще доказавте вина на съпруга и ще търсите подобрения в имота, който както разбирам е сем. жилище. Не е толкова проста работата.
Успех!
shekila
Младши потребител

Мнениеот amateur » 18 Яну 2007, 12:05

Между другото, няма изобщо да е лесно да се докаже, че кредитът за ремонта е плащан единствено от Вас, особено ако съпругът Ви, макар и работещ в чужбина, е изпращал пари. Иначе казано - кредитът също влиза в съпружеската имуществена общност (СИО) по презумпция, т.е. до доказване на противното. Успех.
amateur
Младши потребител

Мнениеот headshot » 18 Яну 2007, 12:09

Единствено ще допълня, че евентуално може да се помисли за ползване на семейното жилище! Предвид факта, че нямате родени от брака деца, вероятно сте и работоспособна, ще е доста трудно да не кажа почти невъзможно!
headshot
Нов потребител

Назад към Семейни казуси