- Дата и час: 19 Дек 2024, 20:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пак за оспорването на бащинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Пак за оспорването на бащинство
Здравейте ! Предстои ми да взема решение по следния случай и затова се обръщам към Вас за компетентна помощ. До месец ще родя дете, което по мое желание няма да бъде припознато от биологичния си баща, във връзка с което се спрях на варианта детето да носи презимето и фамилията на моя собствен баща. Отношенията ми с биологичния баща на детето никога не са били формализирани чрез брак. Как биха се развили в последствие нещата край мен и детето, ако сключа граждански брак с друг мъж и той изяви желание да припознае детето? Доколкото ми е известно в акта за раждане на детето ще има графа "Баща: Неизвестен", която след припознаването ще бъде променена с имената на моят евентуален съпруг. Настъпването на такъв юридически факт като припознаването на детето в последствие, автоматично ли означава, че ще бъда защитена от евентуални претенции, които биха се появили от страна на биологичния баща в някакъв произволен момент от време? Дано да съм успяла да обясня цялата сложност на ситуацията с достатъчна точност. Накратко: Целта ми е да уредя правно нещата с детето, така, че в последствие да не съществува възможност биологичния баща да се намеси в живота ми и в живота на детето по съдебен път. Предварително ви благодаря за помощта!
- leksikona
- Младши потребител
Pripoznavaneto moje da bade izvarsheno predi da rodite deteto/a sashto i predi da e sastaven akta za rajdane.V tozi slu4ai v akta za rajdane niama da bade zapisano "Bashta - neizvasten" a shte badat zapisani imenata na pripoznavashtia.Tova bi pregradilo patia na biologi4nia bashta da izvarshi pripoznavane ili da ospori bashtinstvoto na deteto.Printsipat e 4e pri nali4en titul za bashtinstvo -ne moje da se izvarshi pripoznavane.T.s. ako kam momenta na pripoznavane ot strana na biologi4nia bashta na deteto v akta za rajdane ima vpisan bashta na deteto -to biologi4nia bashta niama da moje da pripoznae bashtata - sire4 shte postignete tsela si.
Mai az vi otgovorih oshte po obarkvashto no s dve dumi da tova koeto predpolagate 4e pripoznavatneto na deteto ot litse koeto ne e negov bashta shte pregradi patia za pripoznavane na biologi4nia bashta e viarno:)
Mai az vi otgovorih oshte po obarkvashto no s dve dumi da tova koeto predpolagate 4e pripoznavatneto na deteto ot litse koeto ne e negov bashta shte pregradi patia za pripoznavane na biologi4nia bashta e viarno:)
- neznaiko
- Потребител
Уважаема leksikona, ще се опитам да ви представя само част от проблемите, които искате да си създадете. Сега вероятно сте изпълнени с много чувства (повечето от които негативни) към биологичния баща на бъдещото дете...
Само че, освен за вас, трябва да мислите и за това, още неродено, дете.Какъвто и да е мъжът, ТОЙ е бащата на детето. Този факт не можете да го заличите, каквото и да правите. Не се заблуждавайте, и по-добре не играйте игрички с такъв изключителен и важен въпрос, какъвто е произходът на човек.
Мисля, че би било добре, да изчакате няколко месеца след раждането на детето действителният баща да го припознае. Това е добре за детето, защото за всяко дете, за всеки човек е много важно да има баща и бащата, който е вписан в акта за раждане, да е истинският баща.
Ако бащата не припознае детето си, ви съветвам да НЕ го освобождавате от бащинството, а да заведете дело срещу него за установяване на произход от бащата.
Желая ви здраве и сили!
Само че, освен за вас, трябва да мислите и за това, още неродено, дете.Какъвто и да е мъжът, ТОЙ е бащата на детето. Този факт не можете да го заличите, каквото и да правите. Не се заблуждавайте, и по-добре не играйте игрички с такъв изключителен и важен въпрос, какъвто е произходът на човек.
Мисля, че би било добре, да изчакате няколко месеца след раждането на детето действителният баща да го припознае. Това е добре за детето, защото за всяко дете, за всеки човек е много важно да има баща и бащата, който е вписан в акта за раждане, да е истинският баща.
Ако бащата не припознае детето си, ви съветвам да НЕ го освобождавате от бащинството, а да заведете дело срещу него за установяване на произход от бащата.
Желая ви здраве и сили!
- Sarra
- Потребител
Съгласно чл.38 от СК припознаването може да бъде оспорено и от трето лице, което има правен интерес в рамките на едногодишен срок от узнаване на припознаването. Считам, че биологичният баща има право да предяви такъв иск, да оспори припознаването, извършено от друго лице и по този начин да обори вписания в акта за раждане произход от бащата. Единствено хипотезата, при която детето се роди след като сте сключили граждански брак с дадено лице, ви дава исканите от вас гаранции. Извън правните аргументи, подкрепящи намеренията ви, аз също смятам, че трябва да обмислите по-сериозно решението си, отнасящо се до юридическото оформяне на бащинството на детето ви.
- softy
- Младши потребител
ако сега сключите брак за баща на детето се счита съпругът Ви.
но и аз се присъединявам към съвета на колегите , помислете добре, за детето най-добре ще е за баща да е посочен истинския родител.
но и аз се присъединявам към съвета на колегите , помислете добре, за детето най-добре ще е за баща да е посочен истинския родител.
- rossa
- Младши потребител
Не мога да не коментирам и това, което казвате "се спрях на варианта детето да носи презимето и фамилията на моя собствен баща". Какво ще се получи? Вие се казвате примерно Ивана Петрова Стоянова и детето ви ще се казва примерно Надежда Петрова Стоянова. От имената ви ще следва, че сте сестри, защото и двете ще сте с едно и също бащино име. Баща ви ще бъде ДЯДО на детето, той не може да бъде БАЩА на вашето дете. Това е объркващо, дори нещо повече ...
Желая ви здраве и успех!
Желая ви здраве и успех!
- Sarra
- Потребител
Защо пък от имената да следва, че са сестри? Просто име.
Ами ако и родният баща, и дядото се казват Петър Петров, следва ли от имената, че майката и детето са сестри?
Само да подчертая казаното вече от колежката (защото понякога хората наричат това "осиновяване") - дядото НЕ става баща на детето, той не осиновява, нито припознава детето. Просто детето получава бащино име, образувано от мъжко (неговото) име. Но дядото няма да се счита за баща, няма да бъде записан като такъв в акта за раждане, бащата си остава неизвестен.
Ами ако и родният баща, и дядото се казват Петър Петров, следва ли от имената, че майката и детето са сестри?
Само да подчертая казаното вече от колежката (защото понякога хората наричат това "осиновяване") - дядото НЕ става баща на детето, той не осиновява, нито припознава детето. Просто детето получава бащино име, образувано от мъжко (неговото) име. Но дядото няма да се счита за баща, няма да бъде записан като такъв в акта за раждане, бащата си остава неизвестен.
- neregistrirana
- Потребител
Не е просто име, neregistrirana, не е толкова просто. Дори доста сложно и объркано става. Детето да има еднакво бащино име с бащиното име на майката е НЕДОПУСТИМО. Не юридически недопустимо... Какво сочи бащиното име? Името на бащата. Името на този МЪЖ, с когото майка му е осъществила сексуален контакт, за да се роди ТО! Кой ще сочи за баща бащиното име в случая, както го е замислила leksikona? Ще сочи за баща ДЯДОТО, нейния баща!
АБСУРД!
АБСУРД!
- Sarra
- Потребител
Това най-малко ме смущава, че детето и аз, погледнато спрямо имената ни, ще бъдем като сестри или като брат и сестра ) Законът за гражданската регистрация допуща такава правна възможност. Визирам фактическия състав на Чл.15: "......Бащиното име на дете, на което е установена само майката, се образува от собственото име на майката или неговия корен, а за фамилно име се взема фамилното име на майката или името на нейния баща.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката......"
Ето, това е варианта, на който съм се спряла: хипотезата на ал.2 от ЗГР ) Притесненията ми са от съвсем друго естество, а именно:
Това, че не е предвиден някакъв преклузивен срок, в който биологичния баща може да упражни правото на припознаване и че това е действие, което може да бъде предприето от него във всеки един произволен момент от време, тъй като не е ограничено от закона по никакъв начин...Ако правилно съм разбрала. Целта ми е, дори след като сключа брак със сегашния си приятел, да избегна последиците на една евентуална декларация от биологичния баща, че се прнизнава за баща със всичките права и задължения, които поражда този факт....Ето, това искам да разбера и да предотвратя.
(2) В случаите по ал. 1 със съгласието на бащата на майката неговото име може да се вземе за бащино име на детето. В този случай за фамилно име се взема фамилното име на майката......"
Ето, това е варианта, на който съм се спряла: хипотезата на ал.2 от ЗГР ) Притесненията ми са от съвсем друго естество, а именно:
Това, че не е предвиден някакъв преклузивен срок, в който биологичния баща може да упражни правото на припознаване и че това е действие, което може да бъде предприето от него във всеки един произволен момент от време, тъй като не е ограничено от закона по никакъв начин...Ако правилно съм разбрала. Целта ми е, дори след като сключа брак със сегашния си приятел, да избегна последиците на една евентуална декларация от биологичния баща, че се прнизнава за баща със всичките права и задължения, които поражда този факт....Ето, това искам да разбера и да предотвратя.
- leksikona
- Младши потребител
И още нещо, което сега разбирам и поражда следния въпрос. За целта ще използвам конкретни дати: Детето се ражда на 12.02.2007 г. Аз го записвам с презимето и фамилията на моя собствен баща, но с наличието на изричен запис в акта за раждане "баща: Неизвестен". На 01.06.2007 г. аз сключвам граждански брак с настоящия си приятел, които не е биологичния баща. Съпругът ми припознава детето. Кой е момента, от който започва да тече този едногодишен срок за оспорване на бащинството от старна на трето лице, което би могло да заяви правния си интерес. Казвате, че това е момента на узнаване на припознаването. Как се доказва този момент....твърде е субективно, за съжаление?
- leksikona
- Младши потребител
Добре, това е ясно, но аз питам как с точност се доказва този момент на узнаване. Искам да кажа, че той не е свързан със събитие, което е фиксирано по време, така че да не може да поражда съмнения, относно настъпването. Оказва се, че това трето лице може да избере всяка една дата от време, заявявайки, че това е момента на узнаване? Така ли е?
[/b]
[/b]
Последна промяна leksikona на 13 Апр 2008, 00:18, променена общо 1 път
- leksikona
- Младши потребител
Всъщност аз не съм видяла, че в предходното си мнение сама сте го написали - от момента на узнаване, и че въпросът Ви е: как се доказва този момент.
Ами да - като всеки факт, подлежащ на доказване, с предвидените в ГПК средства. Малко несигурно е наистина, но така е и с много други факти.
Да, а Вие евентуално можете да доказвате, че в действителност е узнал по-рано.
Ами да - като всеки факт, подлежащ на доказване, с предвидените в ГПК средства. Малко несигурно е наистина, но така е и с много други факти.
това трето лице може да избере всяка една дата от време, заявявайки, че това е момента на узнаване
Да, а Вие евентуално можете да доказвате, че в действителност е узнал по-рано.
-
portokal - Старши потребител
Това означава ли, че той /имам предвид биологичния баща/ може да декларира писмено момента на узнаването като факт, след което да завери декларацията нотариално и да се счита, че това е частен документ с достоверна дата за пред трети лица, така, както е предвидено в Чл.145 от ГПК. Това достатъчно ли е или биха могли да се изискват и други доказателствени средства? Евентуално какви?
Обръщам внимание на тези подробности, защото наистина бих искала да съм наясно с датата, от която започва да тече този едногодишен срок за оспорване от страна на истинския баща.... От всичко казано дотук оставам с впечатлението, че трябва във всеки един момент да се чувствам потенциално уязвима за такъв развой на нещата... По какъв начин аз бих могла да докажа, че момента на узнаване е различен, респективно по-ранен от твърдяния? Извинявам се предварително, ако не задавам въпросите си с нужната терминология, но съм безкрайно объркана... Още веднъж Ви благодаря за вниманието ![/b]
Обръщам внимание на тези подробности, защото наистина бих искала да съм наясно с датата, от която започва да тече този едногодишен срок за оспорване от страна на истинския баща.... От всичко казано дотук оставам с впечатлението, че трябва във всеки един момент да се чувствам потенциално уязвима за такъв развой на нещата... По какъв начин аз бих могла да докажа, че момента на узнаване е различен, респективно по-ранен от твърдяния? Извинявам се предварително, ако не задавам въпросите си с нужната терминология, но съм безкрайно объркана... Още веднъж Ви благодаря за вниманието ![/b]
Последна промяна leksikona на 13 Апр 2008, 00:18, променена общо 1 път
- leksikona
- Младши потребител
Виждам, че си объркана. По-добре си изясни животът, вместо да объркваш и този на бъдещото дете. Имаш нужда от помощ, но не я търсиш където трябва. Тук може да получиш много съвети как да осъществиш плана си, но не забравяй - тези сериали с подмяната на произхода не са като във филмите. Детето е заченато от един мъж и само той е неговия баща. Този факт не може да се промени, свиквай с него.
Животът е страдание ...
Животът е страдание ...
- Sarra
- Потребител
Според мен е съвсем достатъчно доказателство.
Друг въпрос е, че припознаването би следвало да съответства на действителния произход, а подобни гимнастики указват, че има нещо съмнително (иначе никой не би се притеснявал от оспорване), и става малко неудобно. Но неудобно или не, при изтекъл срок биологичният баща няма да може да оспори припознаването.
Прокурорът и Агенцията за социално подпомагане, които формално имат право, пък изобщо не биха го оспорили.
Друг въпрос е, че припознаването би следвало да съответства на действителния произход, а подобни гимнастики указват, че има нещо съмнително (иначе никой не би се притеснявал от оспорване), и става малко неудобно. Но неудобно или не, при изтекъл срок биологичният баща няма да може да оспори припознаването.
Прокурорът и Агенцията за социално подпомагане, които формално имат право, пък изобщо не биха го оспорили.
-
portokal - Старши потребител
leksikona написа: наистина бих искала да съм наясно с датата, от която започва да тече този едногодишен срок за оспорване от страна на истинския баща.... От всичко казано дотук оставам с впечатлението, че трябва във всеки един момент да се чувствам потенциално уязвима за такъв развой на нещата... [/b]
Точно така стоят нещата, защото винаги е възможно дори чрез изфабрикувани свидетелски показания да се установява факта на узнаване от страна на биологичния баща - т.е. идват като свидетели близки или роднини на ищеца и заявяват, че той случайно разбрал за припознаването от еди кого си или още по-силно става когато ищецът заявява, че отишъл в общината с декларация за припознаване и служителите му казали, че детето вече е припознато и той бил толкова шокиран, консултирал се с адвокат и разбрал, че трябва да оспори припознаването по съдебен ред. Затова ви писах, че единственият начин да избегнете подобна ситуация е да сключите брак преди раждането на детето и тогава съпругът ви ще се води за негов баща. Установен по този начин произход може да се оспорва единствено от майката и от нейния съпруг, но не и от трети лица.
- softy
- Младши потребител
И все пак ако предприемете действия в желаната от вас насока, надявам се, че ги предприемате само с оглед интересите на детето. Силно се надявам, че целта ви не е отмъщение спрямо биологичния баща на детето.
- softy
- Младши потребител
Благодаря ви за отговорите. Все пак е необходимо да поясня, че предприемането на подобни действия, определени от Вас като "гимнастики и игрички", не е продиктувано от някакъв мой каприз, желание за отмъщение или търсене на реваншизъм. Целя единствено да предпазя детето си и бъдещото си семейство от деструктивното влияние на човек като биологичния баща. Дори и аз да съм направила грешката да бъда в определен момент от живота си с него, това ще бъде несправедливо спрямо детето, което ще трябва да расте в присъствието на алкохолизирания си, но истински баща. Предпочитам да избегна тези, травмиращи психиката сцени. Предпочитам да създам нормално семейство на детето си....Толкова е просто. А сега се замислям какво би се случило, ако бях забременяла по изкуствен път, например "ин витро" и все още не съм омъжена, към датата на раждането...Това също ли създава такива уязвими откъм произхода на детето обстоятелства, като припознаване, оспорване на бащинство....Нима не е същото?
[/b]
[/b]
Последна промяна leksikona на 13 Апр 2008, 00:21, променена общо 1 път
- leksikona
- Младши потребител
Sarra, чувствам че на теб трябва да ти благодаря персонално, защото през цялото време се опитваш да ми обясниш ситуацията от морална гледна точка. Така е, права си, и не желая да оставаш с впечатление, че аз съм лишена от морал, след като взимам подобно решение. Но определено аз отдавна си изясних въпроса от морална позиция, така че този етап вече е зад гърба ми....Сега ми е необходимо да погледна въпроса от юридическа гледна точка, което и правя, търсейки помощ тук....Иначе ако нещата станат толкова сериозни, винаги мога да потърся квалифицираната психиатрична помощ, за която загатваш....Все пак детето ми трябва да расте в стабилна и здрава среда и бих направила всичко, за да му я осигуря ))) Животът е страдание, ако свикнем с тази мисъл. Аз не желая моят Живот да е страдане....още по-малко животът на бъдещото ми дете. С поздрав: Лексикона[/b]
Последна промяна leksikona на 13 Апр 2008, 00:21, променена общо 1 път
- leksikona
- Младши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|