начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Казус по наследствени права върху имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус по наследствени права върху имот

Мнениеот doktor2633 » 20 Яну 2007, 15:03

Моля и се надявам за спешен отговор на 3 въпроса!
(1) Какви са наследствените дялове (на чичо ми, на сестра ми, на майка ми и на мен) върху недвижим имот, който е бил собственост на моите дядо и баба (родители на баща ми и на чичо ми), като се има предвид следното: дядо ми е починал през 1985 г; баща ми – 1993 г.; баба ми – 1996 г.? Важно (може би): дядо ми е придобил този имот по наследство, а не е бил СИО на него и баба ми.
(2) Допустимо ли е ЕДИН ОТ СЪНАСЛЕДНИЦИТЕ ДА ПРОДАДЕ своята идеална част от гореспоменатия имот НА ДРУГ СЪНАСЛЕДНИК, БЕЗ ОСТАНАЛИТЕ СЪНАСЛЕДНИЦИ ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ и/или да са дали съгласие за това?
(3) ВЪЗМОЖНО ЛИ Е (въз основа на чл. 33, ал. 1 от ЗС или друг) и как ДА СЕ АТАКУВА УСПЕШНО ТАКАВА СДЕЛКА?
Благодаря Ви предварително!
doktor2633
Нов потребител

Мнениеот portokal » 20 Яну 2007, 15:28

1. Чичото - 1/2. Вие със сестра Ви - по 7/36 всеки. Майка Ви - 1/9 (били са в брак по време на смъртта на баща Ви, нали?).
Общо прави единица - просто съкращавам максимално дробите.
2. и 3. Да, на друг сънаследник може и сделката не може да се атакува по чл. 33 от ЗС, нито пък е относително недействителна по чл. 76 от ЗН. Ограниченията са относно прехвърляния към трети лица.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси