начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Имам бебе от мьж,който го припозна

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам бебе от мьж,който го припозна

Мнениеот Astera » 22 Яну 2007, 23:10

Имам бебе от мьж,който го припозна,но не пожела да сключи брак.Наскоро ни напусна.Би ли могьл, припознаването на детето да се счете за брак и да има сьщите последици,като права и задьлжения?
Thenks
Astera
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 00:13

Не, не би могло да се счете за брак.
Относно детето - не е и необходимо. Той има права и задължения към него, защото му е баща, а не защото е женен за Вас. Тези права и задължения са абсолютно същите като при брак с майката.
Относно Вас - това, че имате общо дете, не води до отношения между вас и него, които да се "счетат за брак"
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Julyan » 23 Яну 2007, 09:18

Сега следва да потърсите изплащането на издръжка от този баща за детето, той си я дължи, нищо че не налице брак между вас. Детето си е с установен произход.
Julyan
Потребител

Вече досадна

Мнениеот Astera » 23 Яну 2007, 17:15

Благодаря на Г-та portokal i Julian за сьвета им.
Досадна, защото моля за допьлнителни разяснения
По какьв ред да поискам издржка за детето ни-по сьдебен или по споразумение.
Предполагам , че по споразумение е по етичен,но сьществува ли методика за определяне размера на обещетението.Той работи на договор и получава големи хонорари.Последния му хонорар беше около 5000 лв.
И има ли някакви норми които да определят каклко пьти месечно мойе да вижда детето ни.
Astera
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 17:28

Всичко относно детето е както при женените и разведените. В родителските права и задължения няма разлика според това, дали родителите са били женени, или детето е родено без брак. Наблягам на това, понеже върви една приказка, че при липса на брак бащата нямал същите права, а само дължал издръжка (чувала съм я и от работещи в областта на социалното подпомагане дори).
Та така. Няма пречка доброволно да си уредите нещата, но при спор ще се наложи да се обърнете към съда. А съдът присъжда между 30 и 80 лева месечно в зависимост от нуждите на детето и възможностите на родителя. Само при доказани извънредно големи възможности на родителя може да става дума за повече - примерно работи в някоя държава от тези, където заплатите са в хиляди евро.
Няма норми, които да определят точния режим на личните отношения с родителя. Обичайно се определя нещо като веднъж седмично или два пъти месечно плюс определено време (месец, две седмици...) през отпуската веднъж годишно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Отговорьт Ви ме заинтергува

Мнениеот Astera » 23 Яну 2007, 19:22

Ако моят приятел или сьдьт определи разходи в размер на 80 лв. ,то моят баща би и осигурил издрьжка в размер на 800 лв.или 10 пьти по висока от определената.Какьв е проблемьт , след като не сме сключили брак ,той да поиска и да осинови дьщеря ми ,независимо, че моят приятел е припознал.Нали Ви е ясно ,че с 80 лв. аз бих осигурила единственно памперси за месец и нищо повече.Освен това осиновявайки я ,мисля ,че той би имал правното основание да определи кога и колко пьти , приятелят ми да я вижда или не..
Astera
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 19:38

За да я осинови баща Ви, не само Вие, но и бащата на детето трябва да сте дали съгласие.
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Отговорьт Ви ме заинтергува

Мнениеот lidi07 » 23 Яну 2007, 19:39

Astera написа:Какьв е проблемьт , след като не сме сключили брак ,той да поиска и да осинови дьщеря ми ,независимо, че моят приятел е припознал...

ЗАБРАНА ЗА ОСИНОВЯВАНЕ МЕЖДУ РОДНИНИ

Чл. 52. (1)
(2) Дядото и бабата или един от тях могат да осиновят свой внук само когато той е роден извън брак или когато са починали двамата или единият от родителите му. Съдът изслушва и другите дядо и баба на осиновявания.
Последна промяна lidi07 на 23 Яну 2007, 20:03, променена общо 1 път
lidi07
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 19:49

Не, приложима е за всякакви деца, родени извън брак. Припознати, или с установен по съдебен ред баща, или с неизвестен баща. Ако се имаше нещо друго предвид, щеше да си го пише ясно.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lidi07 » 23 Яну 2007, 20:02

хихи, колега, щом пише "другите дядо и баба" в изр. 2 на ал.2, дали това дете има само един известен родител? :wink:
lidi07
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 20:07

Да, де.
Бяхте написали, че разпоредбата се прилага за НЕприпознати деца, на което аз отговорих. :D
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lidi07 » 23 Яну 2007, 20:57

8) и аз затова се цензурирах, за да не вляза в противоречие сама със себе си :D
благодаря за навременната забележка 8)

portokal написа: или с неизвестен баща. .
ама май и вие трябва да се редактирате :wink: :D
lidi07
Младши потребител

G-n lidio7

Мнениеот Astera » 23 Яну 2007, 21:11

Mисл ,че става дума за различни неща.

Когато бащата и майката не са стьпили в брак.
И когато и двамата родители са починали.
Вьв втория случай има абсолютна логика да се призоват и другият дядо и баба , но в пьрвия логиката отсьствува.И майката и припозналият детето родител са живи.Какьв е смисьльт да се привикат и другия дядо и баба при циви родители т.е следва ,че привикването би се отнасало само кьм втория случай.
Прочетох някаде вьв форума ,че дядото би следвало да помогне и при плащане на издрьжка от припознатич родител.
Сигурно би могьл, но ако беше на моите години и мисли.
Бихте ли си представили човек на неговите години и мислене да прости на мьж изоставил двегодишното си дете, да не говориме на мене.
Astera
Младши потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2007, 22:29

Честно казано, не съм се замисляла за другите баба и дядо и каква е логиката при живи родители. Може би целта е била да се запазят някак и техните интереси да не им бъде отнет внукът, независимо, че тяхното дете се е съгласило на осиновяването.
Но общо изискване е, че поне родителите на детето, ако са живи, дават съгласие за осиновяването (освен в определени редки случаи, напр. когато са лишени от родителски права). Така че без съгласието на бащата Вашият баща не може да осинови дъщеря Ви.
Прочетох някаде вьв форума ,че дядото би следвало да помогне и при плащане на издрьжка от припознатич родител.

Не знам къде е било написано и какво се е имало предвид, но издръжката на децата си е задължение на самите родители, за което дядовците съвсем не са длъжни да им "помагат".
Ако родителят е в обективна невъзможност да осигури издръжката на детето, едва тогава остатъкът може да се иска и от дядовците или бабите според възможностите им. Разликата е, че родителят е длъжен да накърни собствената си необходима издръжка, за да отдели от нея за непълнолетните си деца, а дядото не е. В Семейния кодекс е определен редът на задължените за издръжка. На практика не знам за такива случаи.

Към колегата по-горе: не, няма забрана и дете с неизвестен баща да бъде осиновено от дядото или бабата. Другите дядо и баба се изслушват, АКО ИМА такива.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lidi07 » 24 Яну 2007, 11:03

Astera, няма нормативна забрана детето ви да бъде осиновено от баща ви. Смисълът на закона е гарантиране правата на детето и осигуряването им на по-добър живот, а не на създаване на пречки за това. Съдът изслушва „другите баба и дядо”, когато са известни, както е в случая /има припознаване от бащата/, но тяхното мнение има информативен характер, стига да не се трансформира в искане за осиновяване на свой ред. В случая, доколкото разбирам, такава „опасност” няма, засега. Изисква се обаче съгласието и на двамата родители, стига да не са налице изключения за това – „ако той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин; и когато той /родителят/ е оставил детето за отглеждане в специализирана институция и не го е потърсил в шестмесечен срок от деня, когато е трябвало да го вземе” - чл. 57 Семеен кодекс . При всички случаи съдът е този, който съобразява дали осиновяването е в интерес на детето. Осиновяването може да бъде пълно или непълно, като за това важат общите правила. Пълно ще е в случаите на чл. 61 ал.1 СК – хипотези, които за вашия случай НЕ важат. В такъв случай дали осиновяването ще е пълно или не – зависи от волята на лицата, които по закон дават съгласието си за извършването му – чл. 54 СК. Съгласие за осиновяване от бащата не се изисква, ако местожителството му е неизвестно – чл. 54 ал.4 СК. Ако пък бащата бъде лишен от родителски права, то той ще даде НЕ съгласие, а мнение за осиновяването, което НЕ е задължително за съда. Въпросното мнение може да бъде дадено по три начина – лично пред съда; писмено с нотариално заверен подпис; чрез особен пълномощник – чл. 56 ал.2 СК. За съгласието важи същото. Надявам се да съм била полезна.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 24 Яну 2007, 11:58

Отново се дискутира казус, в който майка иска нейният баща да стане осиновител (баща) на нейното дете, на внучето си. Това, макар и предвидено в СК като възможност, си е чист абсурд. В правото трябва да има морал. Тази перверзия: баща и дъщеря му да са родители (по акт за раждане) на дете, е възможна по СК, но е отречена от забраната за кръвосмешение.
Sarra
Потребител

Мнениеот lidi07 » 24 Яну 2007, 12:15

:shock: :shock: :shock:
какво кръвосмешение, колежке - те няма да правят секс!!!!!!!
леле, паднах от стола - ти сигурно се шегуваш?????
добър майтап :D
по-добре ли е детето формално /по акт за раждане/ да има баща, който е напълно дезинтересиран от детето СИ, или да има реален баща в смисъла на човек, който изпитва бащинска обич към детето и полага съответните грижи?
lidi07
Младши потребител

Мнениеот Sarra » 24 Яну 2007, 12:40

Де да беше майтап! Замислете се! Това дете ще има вписани в акта за раждане за родители майка си и дядо си!?! Това, ако не е кръвосмесителна връзка, кое е? Че и законодателят предвидил това да се случи!?! javascript:emoticon(':shock:')
Shocked
Трябва категорично да се държи на цивилизационната забрана за кръвосмешение! Законодателят трябва да предвиди друга форма, а не осиновяване - например форма на настойник, но не осиновител(който става родител).
Навремето тази щуротия е измислена, за да може Тодор Живков да осинови внуците си, след като умира дъщеря му. Тогава са писали закона, за да угодят на първия партиен и държавен ръководител. Така е билО: няма цивилизационни забрани, няма табу - щом го желае той, ще стане.
Но сега, вече трябва да се подчиняваме на табуто, на забраната за кръвосмешение! :shock: :shock:
Sarra
Потребител

Мнениеот lidi07 » 24 Яну 2007, 13:30

кръвосмешението предполага сексуални отношения :D
но....., сигурно вече сте водили този... хм.. дебат във форума? :wink:
сега ще погледна :lol:
lidi07
Младши потребител

Мнениеот portokal » 24 Яну 2007, 14:00

Това дете ще има вписани в акта за раждане за родители майка си и дядо си!?!

При пълно осиновяване като родител в новия акт за раждане се записва само осиновителят - дядото. Детето ще бъде с единствен родител. (Родителските отношения с рождения родител се запазват само при осиновяване от неговия съпруг.)
При непълно осиновяване в стария акт за раждане се отбелязва осиновяването, а родителите си остават същите.
Няма опасност от "кръвосмешение". :D

А на мен ми се струва, че авторите на двете теми са баща и дъщеря. Може и да греша.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси