начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Законни лихви по неплащана издръжка?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законни лихви по неплащана издръжка?

Мнениеот avelcheva » 26 Яну 2007, 13:33

Имам изпълнителен лист за изплащане на издръжката на детето,в който бившият ми съпруг е осъден да плаща от 2004 година до настоящия момент- по 80 лв на месец.
До момента не съм получавала никаква сума от него.Живее в чужбина и няма доходи и имоти в България.
В последния ни тел.разговор изяви желание да изплати цялата сума и лихвите по просрочените вноски.

Как мога да изчисля какъв е размера на законните лихви?

Предварително благодаря. :)
avelcheva
Нов потребител

Мнениеот ostin » 26 Яну 2007, 13:52

вариант 1 отивате при някое вещо лице което има програма за изчисляване и ви я изчисляват. вариант 2 искате от съдебния изпълнител да ви назначи вещо лице, което да изчисли лихвите и то ви я изчислява. вариант 3 изчисляваш грубо една сума като имаш предвид че законата лихва е 10 пункта над основната и я казваш на бившия си съпруг и той плаща
ostin
Потребител

Мнениеот Julyan » 26 Яну 2007, 14:31

В някои банки могат да Ви направят тази услуга. Случвало ми се е при заведено изпълнително дело за издръжка, тъй като същото е безплатно за взискателя- кредитор, а съдия- изпълнителят не искаше да назначи вещо лице за сметка на бюджета, за изчисляване на издръжка потърсихме по негово искане такава услуга именно от банка. Не казвам, че е законно, просто не желаехме да си създаваме проблеми със съдия- изпълнителя пък и стана по- бързо.
Julyan
Потребител

Мнениеот titin » 26 Яну 2007, 14:59

Не сте посочили точната дата на 2004г. от която е дължима издръжката. Приемам, че е от 01.01.2004г и до 01.02.2007г дължимата Ви издръжка е 3547.18 лв от които 587.18 лв е лихвата. Пък ако иска бившия Ви съпруг да ви плати повече :D ще е добре и за вас.
titin
Потребител

Назад към Семейни казуси