начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

призоваване???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

призоваване???

Мнениеот dar7 » 31 Яну 2007, 13:24

Бракът е сключен преди повече от 3 години, българин и чужденка в България. Сега за постигнали споразумение за развод по взаимно съгласие. В момента и двамата не са в България. Въпросите ми са:

1.Могат ли да упълномощят адвокат, да подаде молбата за развод по чл.100 и 101 от СК? - знам, че на самите заседания се изисква да присъстват лично и двамата.

2.Ако се избере другия вариант по исков ред - как трябва да се призове чужденката, която е имала постоянно/временно местожителство(не знам точно кое) в България, но в момента не е в страната - чрез ДВ или със съдебна поръчка?
dar7
Младши потребител

Мнениеот enigma » 31 Яну 2007, 13:55

Не е много правилно, но съдилищата приемат изрично пълномощно.

Другият вариант е да се разведат в чужбина. После само се прави опростена екзекватура - регистрация на решението в сътветната община в РБ.

Относно призоваването, зависи дали говорим за ЕС или договаряща страна по Хагската конвенция?
enigma
Потребител

Мнениеот dar7 » 31 Яну 2007, 14:23

много благодаря
изричното пълномощно и за самите заседания ли ще важи?
Съпругата е украйнка, но доколкото ми е известно не живее и там.
Призоваване с ДВ в тази хипотеза, мисля че не е приложимо или греша...?
dar7
Младши потребител

Мнениеот enigma » 31 Яну 2007, 15:01

След като ще ти даде изрично пълномощно, за какви ти е това международно призоваване - пускаш една молба по делото, че за съдебен адрес в РБ украинката посочва адреса на кантората ти и готово. Или друг адрес. Но това правомощие го отбележи за всеки случай и в пълномощното.
enigma
Потребител

Назад към Семейни казуси