начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Безработна и самотна майка- какво майчинство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Безработна и самотна майка- какво майчинство?

Мнениеот samodiwa » 31 Яну 2007, 20:11

Здравейте. Много се надявам да намеря необходимата ми ясна информация за това какво майчинство ми се полага по закон, при положение, че съм безработна, осигурява ме здравно единствено университетът, в който уча, не съм омъжена за бащата на детето, но ще живеем на семейни начала.
ще съм благодарна на всякаква компетентна помощ тук!
samodiwa
Нов потребител

Мнениеот portokal » 01 Фев 2007, 18:22

Обърнете се към Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Полагат Ви се след раждането 130 лева месечно, ако не са ги вдигнали напоследък, както и преди раждането еднократна помощ при бременност. Също и т.нар. "детски" - 18 лева месечно. Всичко това е при условие, че доходът Ви не надвишава определена граница (щом сте безработна, значи не надвишава). Отделно на всяка жена, родила живо дете, и се полагат 200 лева еднократна помощ без оглед на дохода и.

Между другото, понятието "самотна майка" не се среща вече в българското законодателство. Единствено в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане се говори за "самотен родител" и това е лице, което отглежда децата си, не е в брак и НЕ съжителства на съпружески начала. Въпреки това упорито се твърди, че всяка неомъжена майка "се води" самотна. Не знам в какво трябва да се изразява това "водене". ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот samodiwa » 02 Фев 2007, 18:38

portokal, благодаря за информацията.колкото до това къде присъства понятието "самотна майка " няма толкова голямо значение, една моя близка, която не е в брак, но съжителства с бащата на детето си , също се води самотна майка в общината .не ми викайте, това е което е факт.
lyitiyat, ако съм объркала форума за пускане на темата си - предполагам, че тук си има модератор, който би трябвало да си върши работата и да премести толкова обезпокояващата те тема. без лични нападки, щом нищо лично не е било казано точно срещу тебе- по-добре си замълчи като не знаеш .
samodiwa
Нов потребител

Мнениеот portokal » 02 Фев 2007, 18:55

една моя близка, която не е в брак, но съжителства с бащата на детето си, също се води самотна майка в общината .не ми викайте, това е което е факт.

Не съм викала, ама изобщо. :roll:
Но никой нищо никъде не води. Нито в общината, нито другаде. Просто понятието е извън употреба в българското законодателство от известно време насам. Имаше го в отменения Указ за насърчаване на раждаемостта. Затова са ми смешни разпространените и настоятелни твърдения: "води се самотна майка, това е факт". В какво се изразява "воденето"?
С това съвсем не правя опит да Ви засегна.
Разликата с омъжените е, че по отношение на т.нар. детски (семейни помощи за деца) при пресмятането на дохода не се взема предвид доходът на бащата, ако майката не е омъжена за него. Важи еднакво и за разведените. Както и в някои общини се плаща по-ниска такса за детска градина. Също важи и за разведените. Ако това наричате "води се...". :wink:
Успех!
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси