начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

относно наследство от починал родственик

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот nikolm » 10 Мар 2007, 20:47

със сестра ми сме наследници на имот записан в поземлената комисия на името на прадядо ни, тъй като съответно: дядо ни /неговият син е починал преживе - 1925 год./, баща ни също е починал - 1977 год. Прадядо ни е живял до 1948 год. Има ли право майка ни , да участвува в делбата, която правим двамата със сестра ни в момента със сестрата и брата на баща ни.
nikolm
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Мар 2007, 22:09

Наследници на прадядо Ви по закон се явяват починалият Ви дядо /евентуално ако има и други наследници - негови братя и сестри и техните низходящи/.

По правото на заместване Вие встъпвате в правото на наследяване.Но в случая мисля,че майка Ви не се явава наследник на имущество,останало в наследство на прадядо Ви.Ако издадете удостоверение за наследници на прадядото ще видите,че майка Ви не фигурира в него като наследник на прадядото.

Нещо повече-вижте разпоредбата на чл.10 от ЗН,която е точно за Вашия случай-дядо Ви е починал преди прадядото:

Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него или са недостойни, се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
(2) Починалите преди наследодателя или недостойни негови братя и сестри се заместват само от своите деца или внуци (3) Наследяването в тези случаи става по коляно.
(4) Заместването се допуска и в полза на лице, което се е отказало от наследството на възходящия, когото замества, или което е недостойно да наследи същия.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот alissa » 10 Мар 2007, 22:59

Според мен майката наследява. Не прадядото естествено, а съпругът си.
alissa
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Мар 2007, 23:02

alissa написа:Според мен майката наследява. Не прадядото естествено, а съпругът си.

За наследството на починалия си съпруг-да,няма спор.Но тук до колкото разбирам се касае за наследство на възходящ от 3-та степен на питащите наследници.

Ако делбата е доброволна същата се извършва посредством договор с нотариална заверка на подписа.Нотариуса ще провери фигурира ли в удостоверението за наследници,но няма да фигурира специално по отношение наследството на прадядото.
По отношение на съдебната делба съдът служебно ще провери процесуалната легитимация на съделителите.Ако има съделбител-нямащ право да учавствува в делбата същия ще бъде изключен.И обратно-ако има съделител,който не е включен съдът ще го конституира като страна.Инак делбата е нищожна.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот alissa » 11 Мар 2007, 00:00

sarbijanac, уважавам това което пишеш във форума и по- принцип си прав, обаче, за мен казусът изглежда по следния начин:
nikolm пита" Има ли право майка ни , да участвува в делбата, която правим двамата със сестра ни в момента със сестрата и брата на баща ни".
Прадядото е починал през 1948г., праводателят на nikolm и техен баща е починал през 1977г. Кой го наследява понастоящем: децата му и съпругата му-при равни квоти.
За мен така стоят нещата. И ако удостоверението за наследници е правилно издадено, имената на майката следва да фигурират в него.
В качеството и на наследник на съпругът си. :wink:
alissa
Потребител

Мнениеот nikolm » 11 Мар 2007, 01:29

благодаря и напълно съм съгласен с подробното и компетентно мнение наг-н сарб-к и цитата даден от него"ПОЧИНАЛИЯТ ПРЕДИ НАСЛЕДОДАТЕЛЯ СЕ НАСЛЕДЯВА ОТ СВОИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ" Буди недоумение последното мнение на другия г-н, който дори не прочете цитата от закона определящ начина на делбата/нашата дори не е доброволна, а съдебна/ Защото именно упорството на майка ни е пречка делбата ни досега да не се осъществи.
nikolm
Младши потребител

Re: относно наследство от починал родственик

Мнениеот kontrol » 11 Мар 2007, 18:29

nikolm написа:именно упорството на майка ни е пречка делбата ни досега да не се осъществи.

Е след като делбата е съдебна, какъв е проблемът с (не)желанието на майка Ви?
Завеждате иск (дори само един от наследниците) и съдът конституира останалите в първата фаза.
Общо взето той си бие главата кой е наследник.

Алиса, струва ми се, е не е точно господин :) А и на пръв поглед ми изглежда, че тя е права.
Бащата на питащия не е починал приживе на прадядото => е станал собственик. След смъртта му негов наследник е майката на питащия.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот tiarra » 11 Мар 2007, 18:44

най-важното в случая е - когато бащата е починал били ли са възстановени земите? Ако бащата е бил жив при възстановяването и съпругата му е собственик
tiarra
Потребител

Мнениеот tiarra » 11 Мар 2007, 18:45

най-важното в случая е - когато бащата е починал били ли са възстановени земите? Ако бащата е бил жив при възстановяването и съпругата му е собственик по наследство
tiarra
Потребител

Мнениеот nikolm » 12 Мар 2007, 01:19

баща ми е починал през 1977 год., а земеделските земи в случая са възстановени след 1990 година
nikolm
Младши потребител

Назад към Семейни казуси