начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Как да се възпрепятства извеждането на дете в чужбина?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се възпрепятства извеждането на дете в чужбина?

Мнениеот benka_t » 01 Юни 2007, 11:18

Въпросът ми е следният?
Родителите са разведени. След дело за родителски права съдът разделя децата-по едно при всеки родител. Може ли един от родителите да изведе повереното му дете извън страната без знанието и съгласието на другия родител? Как може да се възпрепятства това? Кои закони уреждат тези въпроси?
Моля да ми отговорите, въпросът е спешен.
Благодаря предварително! :(
benka_t
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 01 Юни 2007, 12:18

Моето мнение е, че родителят, който не притежава упражняването на родителските права не може да възпрепятства извеждането на детето в чужбина, по този въпрос има противоречива практика, но смятам, че четох последно едно решение на ВАС където ясно бе казано, че за издаване на задгреничен паспорт не се иска съгласието на другия родител, който не упражнява род. П.
Остава вече чисто технически какво ще реши граничния служител.
А как да се възпрепятства-може да стане с ново искане до съда да упражнява родителските права и над другото дете.
Не може обаче /поне по моите разбирания на законодателството/ да пречите на родителя да заведе детето да живее в държавата, където живее или работи, все пак смисълът е да упражнява родителските права лично и там където той желае, а не да го прави изрично в България.Една част от родителските права е и местоживеенето на детето, което означава че то трябва да съвпада с това на родителя, всички пречки, които бихте създали биха били опит да не изпълните влязло в сила решение и за това се носи наказателна отговорност, така че заведете си нова дело. Друг ред не виждам
Естествено ако смятате, че извеждането на детето би го поставило в тежко положение-здравословно, психически или физически може да сигнализирате Отдел за закрила на детето да предприемат временна мярка за настаняване на детето при роднина, докато се реши къде ще живее, но мисля, че не това е проблемът.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот benka_t » 01 Юни 2007, 13:26

Благодаря за отговорите!
Наистина ще потърся старите теми.
Имам един пропуск- за въпросното дете все още не са присъдени родителски права- в момента се води дело. Всъщност има решение, но се обжалва в момента и тече дело, което не е приключило. Така, че въпросът не е приключен. Това дете може ли в момента да се изведе от страната?
benka_t
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 01 Юни 2007, 13:44

Щом нямате окончателно решение-не може да се изведе без съгласието на родителя.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bobo_16 » 01 Юни 2007, 17:33

benka_t, Правната регламентация на вашето питане е в ГПК, СК, и Закона за закрила на детето, но най добре е да се обърнете към отдел "Закрила на детето" към Дирекция "Социално подпомагане".
Там имат юрист, за когото такива казуси са ежедневие и негово задължение е да дава безплатни консултации. Подайте и сигнал в съответната служба ако смятате, че детето е в риск. Смятам, че детето не може да бъде изведено без съгласие на другия родител. Успех.
bobo_16
Нов потребител

Мнениеот benka_t » 01 Юни 2007, 19:52

Благодаря за отзивчивостта ви!
Честно казано прегледах доста закони и конвенции и останах с впечатление, че в определен момент се зачитат законите на новата страна, а тях вече не ги познавам...
benka_t
Младши потребител

Мнениеот danna » 08 Юни 2007, 08:28

Наистина тази тема е дискутирана много пъти. Аз съм разведена от 11 години, имам родителските права, от 3 години живея в чужбина. Бащата също живее в чужбина, но в друга страна. Първият път, когато трябваше да изведа детето от БГ, ми трябваше Пълномощно-Декларация от бащата, че мога да напусна страната, същото се отнасяше и за задграничния паспорт. Миналото лято си ходих в БГ, отново представих нова декларация от бащата за подновяването на паспорта на детето. Също представих и нова декларация на границата, че бащата е съгласен детето да напусне страната и да се ЗАВЪРНЕ в страната, в която живее. На всичкото отгоре, декларацията не може да е по-стара от 6 месеца. Наскоро направих допитване до МВР, трябва ли ми декларация всеки път, на което ми отговориха, че е достатъчно да имам първото Пълномощно, което ми бе издадено преди 4 години.
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, на границата полицаите няма да пуснат детето без съгласието на другия родител, дадено чрез Декларация.
Но си задайте въпроса, защо няма да пуснете детето да замине - заради себе си, или заради благополучието на детето?
danna
Младши потребител

Мнениеот adv.hristova » 08 Юни 2007, 09:24

в никакъв случай не може да се изведе дете от държавата ни без съгласие на другия родител, независимо на кого са присъдени родителските права.задължително е да бъде подписана декларация съгласие на другия родител.
adv.hristova
Младши потребител

Мнениеот benzi » 08 Юни 2007, 09:36

Само със съгласието на другият родител, удостоверено с декларация- съгласие за извеждането извън пределите на България.
benzi
Младши потребител

Мнениеот alegrina » 09 Юни 2007, 19:13

Но дори и да се запънете, знайте, че има начин другият родител да азамени вашето съгласие чрез съд. решение, стига да докаже че пътуването и живеенено в другата държава е в интерес на детето или няма да му навреди по никакъв начин.
Но без декларация от другия родител /без значение дали са в брак, разведени и на кого е предоставено упр.родителските права/ е практически невъзможно детето да напусне РБ. И няма никаква противоречива практика по този въпрос.
alegrina
Потребител

Мнениеот danna » 11 Юни 2007, 05:46

Пак вземам думата: - аз водих такова дело, съдът го прекрати с основание на това, че преди няколко години бащата ми е дал пълномощно, което е безсрочно и е валидно, въпреки че на границата ми искат ново пълномощно. Бях представила и документи, че детето вече учи в съответната страна, че има среда и т.н., но въпреки всичко съдът не пожела да се произнесе по темата. Струва ми се невъзможно спечелването на това дело.
Но какво лошо има в това детето да живее в чужбина, освен ако не мислите, че другият родител ще го продаде или ще го малтретира?
danna
Младши потребител

Мнениеот juli.di » 29 Юни 2007, 13:44

Абсолютно подкрепям адв. Христова! ТОВА Е ИСТИНАТА! 8)
Преди да поискаш, помисли какво си дал!
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот katia20071978 » 04 Сеп 2008, 15:30

Може ли безсрочното пълномошно за излизане зад граница да се прекрати и по какъв начин ? Благодаря ви предварително !
katia20071978
Младши потребител

Мнениеот octavia » 04 Сеп 2008, 16:55

Стига с това пълномощно бе, хора, това е дете, не МПС... Казва се съгласие, а съгласието се изразява в декларация.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Сеп 2008, 17:44

:roll: :) Подкрепям Ви, колега.
Гост.
Старши потребител

Имам вече казус

Мнениеот plamenflo » 08 Сеп 2008, 06:22

Ето реална ситуация - разведение сме. В момента има 3 висящи дела по промяна на режим на свиждане, замяна на моето съгласие...
Всички тези дела са висящи защото очакваме становището на ВКС за родителските права върху едното дете - синът ни (те са 2 а аз съм бащата). Правата върху другото - дъщеря ни са дадени на мен след поредица от дела.
За последната години считано от 09'2007 тя живее при съпруга си - играч на високо в Брюксел ЕК. Детето върху което има права остави тук на майка си и баща си. Дошла е да го види 4 пъти за това време. А каката която е при мен я видя точно 2 пъти - на нова година и 06'2008.

През 06'2008 нави синът ни да ходи с нея на почивка в Куба. Дадох съгласието си пред нотариус.

Резултат - вчера разбирам от нея, че детето нямало да го връща в България а го била записала на училище в Брюксел и той вече ходел там на училище!

Моля Ви дайте съвет - не съм адвокат!

Само да вметна, че по такива притеснения миналата година есента помолих полицията и прокуратурата да отнемат задграничния паспорт на детето което не стана защото според тях нямало такива признаци за извеждане - има официални отговори от тях.
plamenflo
Нов потребител

Назад към Семейни казуси