Здравейте!Пиша ,за да получа някакъв професионален съвет какво да направя в идиотската ситуация,в която се намирам.
Имам връзка от 8 и половина години със свободен мъж/вдовец/.до преди 4 години живеехме в град в провинцията в самостоятелни жилища.В момента живеем в апартамент в София,който купихме и обзаведохме заедно.При нас живее и сина ми от първия брак, който е на 18 години в момента.Апартаментът е собственост на приятеля ми по нотариален акт заради кредити,които изтегли при закупуването му.Аз разбира се имам вложени мои средства в него и съм се занимавала изцяло с довършване,обзавеждане и поддържане на жилището.Имаше обещание за брак още в началото на връзката ни, но това не се получи по много причини...Аз изоставих работата си/началник на отделение в УМБАЛ/,роднините си,приятелите си и доведох и сина си в чужд град,за да бъда с него.От 1 година той реши да се върне в родния ми град и пожела да се разделим, просто ей така.Аз междувременно строя жилище в момента , което ще стане след 1/2 година.Той обаче ни притиска със сина ми и иска да освободим жилището сега.Синът ми е с депресия от 1 година и на терапия.Тази година ще е абитуриент.Мина на самостоятелна форма на обучение и завърши 11 клас успешно.Ситуацията е доста подтискаща и объркана.Финансово не мога да си позволя да взема квартира за тази половин година, а и синът ми ще се обърка още повече от това местене.Не знам дали имам някакво юридическо право за някакви финансови претенции от това съжителство/за да мога с тях да си платя квартирата за този период/. Защото тук е ад от психарското поведение на човекът, с когото делях всичко през тези години.Между другото около 5 години бях Управител безвъзмездно на шивашка фирма,която беше прехвърлена на сина му преди година.Не съм имала никакви претенции към това,както и нямаше да имам и към жилището, ако ме беше оставил да живея тук със сина ми докато се нанесем в нашето жилище.
Историята е достойна за латино сериал,защото има хиляди подробности, но искам само някаква помощ и съвет какво да правя,тъй като съм в безизходица.Между другото работя на 3 места за да си плащам кредита и за издръжка на семейството ми.Помагам на болната си майка.Благодаря предварително!
- Дата и час: 20 Дек 2024, 14:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съжителство на семейни начала
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Между другото около 5 години бях Управител безвъзмездно на шивашка фирма,която беше прехвърлена на сина му преди година.
Освен казаното от Лютия по-горе, добавям, трудово дело (освободено от съд.такси), но дали е или не е изтекла давността (с оглед същестува ли още правото на иск или е погасено) и точно какво ще претендирате и как ще го доказвате - само адвокат ще ви каже.
дали имам ...юридическо право за някакви финансови претенции от това съжителство
Не, от "това съжителство" нямате право на претенции за парично овъзмездяване.
Но могат да се обмислят доста други възможности за правно обосноваване на парични претенции от вас към него(една вече посочих). За да постигнете целта си - адвокат, който подробно да запознаете с останалото, спестено на нас, и да ви насочи точно как да стане.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
Re: Съжителство на семейни начала
Живели сте на семейни начала ,взаимоотоншенята ви се урежадт за жалост по реда на ЗЗД , ако сте закупили имота преди 4 г. и тогава сте вложили средствата ,давността не е изтекла ,ако решите да го съдите да си вземете поне вложените пари .
Но имайте предвид ,че в случая сумя над 1000лв м съда се доказва с писмени документи ,имате ли такива , тоест книижа на ваше име ,една разписка подписана от лицето с което сте живели на семейни начала ,в смисъл ,че в това жилище има и вложени еди какви си средствя пак би свършила работа , разните му фактури ,извлечения от сметки и т.н.
Ако имате както ви казах доказателства са дадените от вас суми във връзка с "неговот"жилище,то можете да упражните правото на здържане ,на оснвание чл.91ЗЗД-Който има изискуемо вземане във връзка със запазване, поддържане, поправяне или подобрение на чужда движима вещ или за вреди, причинени от нея, има право да я задържи, докато бъде удовлетворен . А ако се стигне до съд -Кредиторът, който упражнява задържането, има право на предпочтително удовлетворение от стойността на задържаната вещ.
Що се отнася до "Имаше обещание за брак още в началото на връзката ни, но това не се получи по много причини"-Тук спокойно можете да си го съдите за обещание за брак-чл.45 ЗЗД и да поискате обещетение за нанесените ви неимуществени вреди. тях съда определя по справедливост. Осемгодишното ви съжителство е достатъчно основание за такъв иск
По отношение на "Между другото около 5 години бях Управител безвъзмездно на шивашка фирма,която беше прехвърлена на сина му преди година."-били сте управител вписани сте като такъв в търговския регистър ,имате догоовр за управление така е нали -щото тогава отношенията ви пак се уреждат по ЗЗД , ДУК е вид граждански договр , записана ли е сума за възнаграждение в тоя договр ,внасяне ли са осигуровки. Ако не е записано може да се претендира сума равна на обичайното заплащане по такъв договор ,ако не ви е внесъл осигуровки жалба НАП. Е разбира се някъде и ДУК нямат ,но в края на краищата не е фатално ,стига да сте вписали в ТР. Давността за вземанията ви е 5г. Разбира се предполагам ,че не сте подписали каквто и да е докумен ,че формално уж сте получавали няккви пари. В случая понеже явно става дума за ДУК , то тия договори не са трудови ,а вид граждански , така че държавна такаса се дължи за завеждане на делото -4% върху ценаат на иска.
Жалко е наистина ,не сте единствената потърпевша , въпроса със съжителството на семейни начала уж щяха да го уредят в новия семеен кодек,който уви не е видял още бял свят.
Но имайте предвид ,че в случая сумя над 1000лв м съда се доказва с писмени документи ,имате ли такива , тоест книижа на ваше име ,една разписка подписана от лицето с което сте живели на семейни начала ,в смисъл ,че в това жилище има и вложени еди какви си средствя пак би свършила работа , разните му фактури ,извлечения от сметки и т.н.
Ако имате както ви казах доказателства са дадените от вас суми във връзка с "неговот"жилище,то можете да упражните правото на здържане ,на оснвание чл.91ЗЗД-Който има изискуемо вземане във връзка със запазване, поддържане, поправяне или подобрение на чужда движима вещ или за вреди, причинени от нея, има право да я задържи, докато бъде удовлетворен . А ако се стигне до съд -Кредиторът, който упражнява задържането, има право на предпочтително удовлетворение от стойността на задържаната вещ.
Що се отнася до "Имаше обещание за брак още в началото на връзката ни, но това не се получи по много причини"-Тук спокойно можете да си го съдите за обещание за брак-чл.45 ЗЗД и да поискате обещетение за нанесените ви неимуществени вреди. тях съда определя по справедливост. Осемгодишното ви съжителство е достатъчно основание за такъв иск
По отношение на "Между другото около 5 години бях Управител безвъзмездно на шивашка фирма,която беше прехвърлена на сина му преди година."-били сте управител вписани сте като такъв в търговския регистър ,имате догоовр за управление така е нали -щото тогава отношенията ви пак се уреждат по ЗЗД , ДУК е вид граждански договр , записана ли е сума за възнаграждение в тоя договр ,внасяне ли са осигуровки. Ако не е записано може да се претендира сума равна на обичайното заплащане по такъв договор ,ако не ви е внесъл осигуровки жалба НАП. Е разбира се някъде и ДУК нямат ,но в края на краищата не е фатално ,стига да сте вписали в ТР. Давността за вземанията ви е 5г. Разбира се предполагам ,че не сте подписали каквто и да е докумен ,че формално уж сте получавали няккви пари. В случая понеже явно става дума за ДУК , то тия договори не са трудови ,а вид граждански , така че държавна такаса се дължи за завеждане на делото -4% върху ценаат на иска.
Жалко е наистина ,не сте единствената потърпевша , въпроса със съжителството на семейни начала уж щяха да го уредят в новия семеен кодек,който уви не е видял още бял свят.
- donna
- Старши потребител
Благодаря за отговорите,особено на Донна.Разбира се,че по въпроса за фирмата съм регистрирана в ТР.Имам копие от решението на съда.Не съм получила никакви възнаграждения за това.Доколкото знам осигуровки са ми внесени.аз бях управител и собственик още от регистрацията на ЕООД-то,защото бях единствения доверен човек за това в момента.
По отношение на обещанието за брак имам доста свидетели на това.Аз дори се разведох по негово искане в началото на връзката ни.
По въпроса за инвестициите в обзавеждането на жилището теглих кредит от Биохим за 5000 лв., с който купих кухнята и уредите.Имам гаранционни карти на мое име и касови бележки за някои неща.
Към какъв адвокат трябва да се обърна и има ли смисъл цялата тази разправия. Или да си взема"дрешките и сина" както той се изрази и да напусна безропотно.Единствения проблем е в това,че сега просто нямам средствата за свободен наем,тъй като строя.Благодаря още веднъж!
По отношение на обещанието за брак имам доста свидетели на това.Аз дори се разведох по негово искане в началото на връзката ни.
По въпроса за инвестициите в обзавеждането на жилището теглих кредит от Биохим за 5000 лв., с който купих кухнята и уредите.Имам гаранционни карти на мое име и касови бележки за някои неща.
Към какъв адвокат трябва да се обърна и има ли смисъл цялата тази разправия. Или да си взема"дрешките и сина" както той се изрази и да напусна безропотно.Единствения проблем е в това,че сега просто нямам средствата за свободен наем,тъй като строя.Благодаря още веднъж!
- matcola
- Нов потребител
Обърнете се към колега ,който разбира от облигационно право ,нека ви разгледа книжата обстойно предполагам ,че кухнята е вградена и може да мине за подобрения .........като начало решете с колегата как да действате ,може би една нот. покана или телеграма с известие за получаване със съответния текст ,че ще упражните правото на задържане да го стимулира да кротне временно .
- donna
- Старши потребител
БТК възвърна услугата телеграма преди около 2 години -това за сведение ............Така,че ползвайте смело !
-------------------------------------------------------------------------------------
Не ходи след мен да ми опонираш ..........знаеш ,че не е здравословно ,ако не си го разбрал ще ти се наложи ,което не е мн. хубаво.
-------------------------------------------------------------------------------------
Не ходи след мен да ми опонираш ..........знаеш ,че не е здравословно ,ако не си го разбрал ще ти се наложи ,което не е мн. хубаво.
- donna
- Старши потребител
.........хм, това с обезщетение за неизплатено възнаграждение по ДУК трудно ще се получи предвид цитат matcola- ....аз бях управител и собственик още от регистрацията на ЕООД-то ,защото бях единствения доверен човек за това в момента.....
И къв е проблема ,то ако не е доверен човек няма да е управител ,а възнаграждение на управителя се дължи дори и собственик на капитала да е ..............в смисъл ,че дружеството дължи възнагражданието ,а не собственика на капритала сам на себе си. И в този смисъл за да се отчитат разходи ,това възнаграждение се начислява на 100% ,друг е въпроса дали се изплаща или тя проформа да се е разписвала ,че го е получавала.
- donna
- Старши потребител
Била е собственик на капитала и управител ,не е полчавала възнаграждание ,няма проблем ЕООД ,си е отделно юридическо лице ,вярно е че звучи смешно ,обаче къв е проблема
- donna
- Старши потребител
Благодаря още веднъж!Обаче в крайна сметка не разбирам има ли някакъв смисъл да предявявам някакъв иск или не. доколко юридически има однование за това и вероятност нещо да се получи.
- matcola
- Нов потребител
matcola написа:Благодаря още веднъж!Обаче в крайна сметка не разбирам има ли някакъв смисъл да предявявам някакъв иск или не. доколко юридически има однование за това и вероятност нещо да се получи.
Дали ще предевите искове или няма решавате вие !
- donna
- Старши потребител
Това , разбира се ми е пределно ясно.Като имам предвид какви позиции има "бившия", и моето затруднено положение в момента, май най-добре е да не се занимавам, а да оставя Всевишния да го съди за творенията му.Просто е крайно време в тази държава да има предбрачни договори,неоспорими завещания и защита на правата на партньорите по време на съвместно съжителство без брак. приятно ми беше да се поровя в този форум.подейства ми антидепресивно, ако не друго.Лютият, бъди малко по-толерантен в коментарите си.Ще станеш още по-симпатичен на питащите във форума.
А сега чао1Отивам да си приготвям багажчето за изнасяне!!!!
А сега чао1Отивам да си приготвям багажчето за изнасяне!!!!
- matcola
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|