начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Еднократна парична помощ от ДАЗД?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Еднократна парична помощ от ДАЗД?

Мнениеот irina_in_love » 28 Юли 2007, 14:30

Бременна съм вече в девети месец.Преди известно време исках да дам детето си в дом,за временно отглеждане тъй като с приятеля ми нямаме възможност да го гледаме.Ходих в Отдел Закрила на детето за да питам какви са възможностите за такова настаняване.От там ми обясниха,но ми казаха,че с цел предотвратяване изоставянето на деца отпускат еднократна парична помощ.Сега решихме да задържим детето си и ме интересува какво трябва да направя за да получа такава помощ и на какви условия трябва да отговаряме с приятеля ми(нямаме брак,ако това е от значение). Благодаря!
irina_in_love
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 30 Юли 2007, 02:36

Вървете в ДАЗД и попитайте, да Ви обяснят процедурата.
Вдигам темата с надежда, че изоставените деца ще станат с едно по-малко.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Re: Еднократна парична помощ от ДАЗД?

Мнениеот donna » 30 Юли 2007, 07:32

Съгласно ЗСПД ,ЧЛ.5 Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода 200лв , имат право на еднократна помощ при бременност в размер, , когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.Размера на помощта е 200 лв

Други средства ,които ще получите по ЗСПД са :

Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете-200лв ;
Предполагам ,че да се стигне до това положение не работите и не сте осигурена ,ако е така имате право на Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер, 100лв ,които се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв, при условие, че:1. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване ;
2. детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
3. детето живее постоянно в страната.;
Месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 200лв , при условие, че детето:не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца-разчера и за първо детет е 18 лв
donna
Старши потребител

Назад към Семейни казуси