начало

КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат

Странен казус

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Странен казус

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 15:53

Приятелката ми е бременна в 3 месец. Иска да задържи детето но не желае да съжителства с мене повече. На 22.09 трябваше да сключим брак.
Въпроса за помощ/съвет ми е: Какви права имам и до колко мога да си ги търся.
dturbinov
Нов потребител

Re: Странен казус

Мнениеот donna » 06 Авг 2007, 16:01

dturbinov написа:Приятелката ми е бременна в 3 месец. Иска да задържи детето но не желае да съжителства с мене повече. На 22.09 трябваше да сключим брак.
Въпроса за помощ/съвет ми е: Какви права имам и до колко мога да си ги търся.

хипотеза №1- Освен да припознаете детето като се роди друго не виждам .

Хипотеза №2-Майката може сключи брак с някого другиго докато е бременна и детето се роди след скл. на брака , тогава и права да припознаете детето нямате,освен ако майката или съпруга и не оспорят произхода от бащата и съда уважи оспорването ........,чак тогава ще може да направите припознаване /тази хипотеза е малко възможна /.
donna
Старши потребител

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 16:02

тя в случая има повече права от мене така ли да го разбирам?
dturbinov
Нов потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2007, 16:05

Какво разбирате под права ,тая жена е свободен човек може да прави каквото си реши!
donna
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 06 Авг 2007, 16:06

Можете да припознаете своето дете. Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданско състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданско състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:09

Можете да припознаете детето и още сега, а не когато се роди. Със заявление до общината. Сега се замислям коя точно община - по местоживеене на майката ли... Ама не ми се мисли. :oops: Във всеки случай законът допуска припознаване на заченато и неродено дете.
Но сключи ли брак бъдещата майка преди раждането, във всички случаи Ви отива на кино припознаването, както казаха по-горе.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 16:12

donna написа:Какво разбирате под права ,тая жена е свободен човек може да прави каквото си реши!

става въпрос за мойте права в случая. Аз искам това дете, което е мое и ще се роди след 6месеца. Тя също го иска.
Кой е по-тежък на везната - АЗ или ТЯ
dturbinov
Нов потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2007, 16:12

Все пак да допълня ,за да не се стигне до хипотеза две .........
Вижте закона позволява да бъдат припознати и заченати деца :wink:
утре е работен ден идете в общината и предприемете действия по припознаването :wink:
Последна промяна donna на 06 Авг 2007, 16:17, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:15

Според мен и да има припознаване преди раждането, ако тя се омъжи, презумпцията за бащинство пак ще има действие и за баща ще се смята съпругът, а не припозналият. Тоест пак ще се стигне до хипотеза две.
Лично мнение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 16:16

donna написа:Все пак да допълня ,за да не се стигне до хипотеза две .........
Вижте закона позволява да бъдат припознати и заченати деца :wink:

Благодаря! И последен въпрос. Мога ли да заведа дело за родителски права още сега? знам че делото ще се точи а искам това дете да е при мене!
dturbinov
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:18

Мога ли да заведа дело за родителски права още сега?

Не.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2007, 16:18

portokal написа:Според мен и да има припознаване преди раждането, ако тя се омъжи, презумпцията за бащинство пак ще има действие и за баща ще се смята съпругът, а не припозналият. Тоест пак ще се стигне до хипотеза две.
Лично мнение.

Много интересно ,ако майката не е оспорила припознаването ........търся практика но не намирам .......в такъв случай тоя път ще дам превес на биологичния баща :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:21

Ако е за справедливост, и аз бих дала превес на биологичния. (Дори нещо повече, бих му дала право да оспорва брачното бащинство.) Но към сегашния закон ми се струва, че презумпцията за бащинство не допуска изключения. На практика не съм чувала за такъв случай. Пак казах, лично мнение.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 16:22

portokal написа:

Не.

Значи да разбирам че в случая съм просто един семе раздател така ли? :( и че нямам никакви права върху бъдещото си детенце? :( :( :(
dturbinov
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:24

Споко, бе, човек.
Припознай си го.
Така или иначе, тя нали не е тръгнала още утре да се омъжва за друг?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Авг 2007, 16:25

dturbinov написа:
portokal написа:

Не.

Значи да разбирам че в случая съм просто един семе раздател така ли? :( и че нямам никакви права върху бъдещото си детенце? :( :( :(

Ако не искаш горното да е вярно иди си припознай заченатото и неродено дете .Късмет.
donna
Старши потребител

Мнениеот Julyan » 06 Авг 2007, 16:25

Не бързайте да плачете. Изчакайте раждането и си направете припознаването. Ако го оспорят пък имате възможност да си гу докажете в съда.
Освен ако приятелката Ви не се разбърза да се жени. Може да я сетите да го направи, ако сега, преди раждането вземете че се занимаете с припознаването. Изчакайте раждането, все пак.
Julyan
Потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2007, 16:28

Може да я сетите да го направи, ако сега, преди раждането вземете че се занимаете с припознаването.

И аз допускам да я подсети. Но човекът най-добре си я познава. Нека има наум всички възможности и да си избере.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот dturbinov » 06 Авг 2007, 16:29

portokal написа:Споко, бе, човек.
Припознай си го.
Така или иначе, тя нали не е тръгнала още утре да се омъжва за друг?

дам не е тръгнала. ок.
dturbinov
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2007, 16:42

Не мислете обаче , че щом го припознаете , някой ще Ви даде детето . Не и докато е малко, а и в повечете случаи след това.
Само ще имате право на до виждате, а и да си плащате издръжката.
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси