Привет на всички!
Не практикувам в тази област на правото и ще съм много благодарна на всички, които ми отговорят на въпроса. Лично съм обвързана с потърпевшата.
Откраднат акт за раждане от страна на бащата. Ако майката отиде да подаде молба за издаването на нов акт, старият автоматично ли се анулира или трябва да предприеме някакви допълнителни стъпки? И може ли бащата самостоятелно, без присъствието или съгласието на майката, да осъществи същото действие?
Благодаря предварително!!!
- Дата и час: 20 Дек 2024, 15:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов акт за раждане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
4. А това изобщо не го разбрах :
"... И може ли бащата самостоятелно, без присъствието или съгласието на майката, да осъществи същото действие?... "
"Същото действие" ще да е издаването на дубликат на удостоверението за раждане.
П.П. Интересно ми е защо смятате, че трябва да се "анулира" първото удостоверение. Да не вземе случайно бащата да доказва някъде, че е баща на това дете, или какво... Защото удостоверението за това служи - да установява дата и място на раждане, родители и т.н.
-
portokal - Старши потребител
Re: Нов акт за раждане
1.Това подчертаното малко грубо ми звучи !... Да така е. Бащата изгони от къщата, в която живеят, майката и детето, скри всичките документи и не иска да ги върне.
2. Имате предвид удостоверение за раждане , предполагам !...
Защото актът не се съхранява у лицето ... Сигурно, не съм запозната.
3. Няма никаква пречка да се вземе препис от удостоверението !...
Старото (оригиналното ) удостоверение нито се унищожава, нито се анулира
нито се предприемат някакви други " стъпки " , защото то си е валидно. Имате предвид, че не се анулира, а се издава дубликат. тогава в този случай, първото издадено също ще може да се използва?
"... И може ли бащата самостоятелно, без присъствието или съгласието на майката, да осъществи същото действие?... "[/quote] Имах предвид, понеже си мислех, че процедурата е чрез обяваване на невалидно на първото удостоверение, щом майката може да си издаде ново, то би било възможно и бащата да отиде да издаде ново и така до незнам кога....
Извинявам се, че не поставям точно въпросите, но просто съм на космически години от тази област на правото, но ми стана мъчно и обещах доколкото мога да помогна на майката
2. Имате предвид удостоверение за раждане , предполагам !...
Защото актът не се съхранява у лицето ... Сигурно, не съм запозната.
3. Няма никаква пречка да се вземе препис от удостоверението !...
Старото (оригиналното ) удостоверение нито се унищожава, нито се анулира
нито се предприемат някакви други " стъпки " , защото то си е валидно. Имате предвид, че не се анулира, а се издава дубликат. тогава в този случай, първото издадено също ще може да се използва?
"... И може ли бащата самостоятелно, без присъствието или съгласието на майката, да осъществи същото действие?... "[/quote] Имах предвид, понеже си мислех, че процедурата е чрез обяваване на невалидно на първото удостоверение, щом майката може да си издаде ново, то би било възможно и бащата да отиде да издаде ново и така до незнам кога....
Извинявам се, че не поставям точно въпросите, но просто съм на космически години от тази област на правото, но ми стана мъчно и обещах доколкото мога да помогна на майката
- p_petkova
- Младши потребител
Споделям мнението на колегите иразено по -горе.
Само да добавя, че ако все пак става въпрос за "изчезнал" акт за раждане а не за удостоверение, тогава по съдебен ред (чл.436 от ГПК) би могло да се поиска да бъде саставен акт за раждане на детето.
Само да добавя, че ако все пак става въпрос за "изчезнал" акт за раждане а не за удостоверение, тогава по съдебен ред (чл.436 от ГПК) би могло да се поиска да бъде саставен акт за раждане на детето.
- neznaiko
- Потребител
neznaiko написа:Споделям мнението на колегите иразено по -горе.
Ако съм разбрала правилно: ако искам да бъде издаден ново удостоверение, а не препис от старото, то това следва да стане по съдебен ред? Защото целта е бащата да не притежава такъв документ, който е валиден
- p_petkova
- Младши потребител
Не сте разбрали, Незнайко говореше за случай извън Вашия, а целта е непостижима, освен ако вие не му "откраднете" обратно удостоверението (или не ви го върне). А и не виждам какво ще постигнете, ако у бащата няма удостоверение за раждане.
-
portokal - Старши потребител
Изглежда наистина сте на светлинни години от проблема, с който сте се захванала , а и разсъжденията Ви ме карат доста да се зачудя по някои други въпроси !...
Да на светлинни години съм и не го крия, не практикувам семейно право и не вярвам да го практикувам някога. може въпросите ми да са смешни, но аз ги задавам в случая не като юрист, а като човек, който и хабер си няма от въпросната област. задавам ги защото съм обещала на една майка просто да попитам. едно обещание. не съм тръгнала да я представлявам.
а и не смятам. не считам че е редно.
Благодаря все пак на всички.
Да на светлинни години съм и не го крия, не практикувам семейно право и не вярвам да го практикувам някога. може въпросите ми да са смешни, но аз ги задавам в случая не като юрист, а като човек, който и хабер си няма от въпросната област. задавам ги защото съм обещала на една майка просто да попитам. едно обещание. не съм тръгнала да я представлявам.
а и не смятам. не считам че е редно.
Благодаря все пак на всички.
- p_petkova
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|