начало

КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат КС отклони питанията на политиците какво може и не може ВСС с изтекъл мандат

припознаване от баща, който не е мой съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

припознаване от баща, който не е мой съпруг

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:06

Здравейте,
преди години имах връзка с един мъж въпреки, че имам сключен брак и живея със съпруга ми. От тази връзка се роди дете, което е вече на 4г. и истинския баща знае за детето, въпреки че нищо не искам от него. Детето носи иманата на съпруга ми и си го гледаме с другите ни две деца.
Сега след толкова време биологичния баща реши че иска да оспори бащинството и да разбие семейството ми /съпруга ми не знае нищо/.
Въпроса е : има ли шансове този човек, каква е процедурата и как да се предпазя от него?
kleer
Нов потребител

Re: припознаване от баща, който не е мой съпруг

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 19:11

kleer написа:Здравейте,
преди години имах връзка с един мъж въпреки, че имам сключен брак и живея със съпруга ми. От тази връзка се роди дете, което е вече на 4г. и истинския баща знае за детето, въпреки че нищо не искам от него. Детето носи иманата на съпруга ми и си го гледаме с другите ни две деца.
Сега след толкова време биологичния баща реши че иска да оспори бащинството и да разбие семейството ми /съпруга ми не знае нищо/.
Въпроса е : има ли шансове този човек, каква е процедурата и как да се предпазя от него?

Юридически няма никакв шанс.
donna
Старши потребител

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:14

какво означава това........ той е чужденец и сега ме плаши с разни процедури и дела, а аз не искам дори да разбира мъжа ми за това
kleer
Нов потребител

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 19:46

kleer написа:какво означава това........ той е чужденец и сега ме плаши с разни процедури и дела, а аз не искам дори да разбира мъжа ми за това

Съгласно Семейния кодекс
Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
Съгласно кодекса по международно частно право- вие и съпруга ви сте бг граждани ,детето също-Българските съдилища и други органи са компетентни по производствата за установяване и оспорване на произход ............така ,че нито вие нито съпруга ви сте оспорили произхода в срок. Детето има за баща съпруга ви тов :wink: а е положението според нашите закони,които са приложими в случая.
Биологичния баща няма никакви права да оспорва каквото и да е ,няма право на иск по нашия закон ,така ,че споко. :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:56

а чл.38 от СК .... Припознаване може да бъде оспорено от всяко лице , което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването.???????????
Ако го накарам да ми разпише декларация без да му обяснявам за какво е ... в която той да декларира че знае за детето от момента на зачеването му както и след раждането му, но до момента не е предявявал каквито и да било претенции?????????? Така доказвам ли че е знаел?
kleer
Нов потребител

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 20:02

kleer написа:а чл.38 от СК .... Припознаване може да бъде оспорено от всяко лице , което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването.???????????
Ако го накарам да ми разпише декларация без да му обяснявам за какво е ... в която той да декларира че знае за детето от момента на зачеването му както и след раждането му, но до момента не е предявявал каквито и да било претенции?????????? Така доказвам ли че е знаел?

Ох боже когато не е оспорен произхода не може да се прави припознаване. За разтуха прочети тук:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=23697
donna
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2007, 09:18

Дори и да го направи -баща на детето ще си остане съпругът на майката. Така че споко
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси