начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

припознаване от баща, който не е мой съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

припознаване от баща, който не е мой съпруг

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:06

Здравейте,
преди години имах връзка с един мъж въпреки, че имам сключен брак и живея със съпруга ми. От тази връзка се роди дете, което е вече на 4г. и истинския баща знае за детето, въпреки че нищо не искам от него. Детето носи иманата на съпруга ми и си го гледаме с другите ни две деца.
Сега след толкова време биологичния баща реши че иска да оспори бащинството и да разбие семейството ми /съпруга ми не знае нищо/.
Въпроса е : има ли шансове този човек, каква е процедурата и как да се предпазя от него?
kleer
Нов потребител

Re: припознаване от баща, който не е мой съпруг

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 19:11

kleer написа:Здравейте,
преди години имах връзка с един мъж въпреки, че имам сключен брак и живея със съпруга ми. От тази връзка се роди дете, което е вече на 4г. и истинския баща знае за детето, въпреки че нищо не искам от него. Детето носи иманата на съпруга ми и си го гледаме с другите ни две деца.
Сега след толкова време биологичния баща реши че иска да оспори бащинството и да разбие семейството ми /съпруга ми не знае нищо/.
Въпроса е : има ли шансове този човек, каква е процедурата и как да се предпазя от него?

Юридически няма никакв шанс.
donna
Старши потребител

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:14

какво означава това........ той е чужденец и сега ме плаши с разни процедури и дела, а аз не искам дори да разбира мъжа ми за това
kleer
Нов потребител

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 19:46

kleer написа:какво означава това........ той е чужденец и сега ме плаши с разни процедури и дела, а аз не искам дори да разбира мъжа ми за това

Съгласно Семейния кодекс
Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.
Съгласно кодекса по международно частно право- вие и съпруга ви сте бг граждани ,детето също-Българските съдилища и други органи са компетентни по производствата за установяване и оспорване на произход ............така ,че нито вие нито съпруга ви сте оспорили произхода в срок. Детето има за баща съпруга ви тов :wink: а е положението според нашите закони,които са приложими в случая.
Биологичния баща няма никакви права да оспорва каквото и да е ,няма право на иск по нашия закон ,така ,че споко. :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот kleer » 30 Авг 2007, 19:56

а чл.38 от СК .... Припознаване може да бъде оспорено от всяко лице , което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването.???????????
Ако го накарам да ми разпише декларация без да му обяснявам за какво е ... в която той да декларира че знае за детето от момента на зачеването му както и след раждането му, но до момента не е предявявал каквито и да било претенции?????????? Така доказвам ли че е знаел?
kleer
Нов потребител

Мнениеот donna » 30 Авг 2007, 20:02

kleer написа:а чл.38 от СК .... Припознаване може да бъде оспорено от всяко лице , което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването.???????????
Ако го накарам да ми разпише декларация без да му обяснявам за какво е ... в която той да декларира че знае за детето от момента на зачеването му както и след раждането му, но до момента не е предявявал каквито и да било претенции?????????? Така доказвам ли че е знаел?

Ох боже когато не е оспорен произхода не може да се прави припознаване. За разтуха прочети тук:
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=23697
donna
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 31 Авг 2007, 09:18

Дори и да го направи -баща на детето ще си остане съпругът на майката. Така че споко
neznaiko
Потребител

Назад към Семейни казуси