начало

Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС Градският съд отказа да впише първото решение за изключване на Делян Пеевски от ДПС

Семейна къща на името на фирмата му

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Семейна къща на името на фирмата му

Мнениеот sapruga » 11 Сеп 2007, 13:39

Казусът е следният:
Женени сме от 4г. Ще строим къща. Той предлага да я построи на името на неговата фирма (ЕООД, създадена по време на брака), защото така ще се спестят 20% ДДС.(от материали, обзавеждане...)
Като цяло перспективата да спестим 20%, ме блазни.
Обаче:
Какво става, ако, не дай Боже се разведем, да пази Господ.
Реално къщата е на името на фирмата му. Ще имам ли права над нея и каква част?
Да не излезе, че погасяваме заедно заеми и прочие, пък после...
И не мисля толкова за мен, но за децата.
Макар че съпругът ми е изключително почтен човек и надали би постъпил несправедливо, но знае ли човек.
Та въпросът ми е дали ще съм равноправен собственик на къщата при евентуален развод, за да реша дали да се съглася да строим по този начин?
sapruga
Младши потребител

Мнениеот d_d » 11 Сеп 2007, 13:51

щом имота е на еоод -то Вие нямате дял от него.
Станете съдружник.
d_d
Потребител

Мнениеот sapruga » 11 Сеп 2007, 15:01

Mnogo blagodaria.
sapruga
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Сеп 2007, 19:32

Хубаво го мислите това с ЕООД-то и ДДС-то, но можете да си вкарате голям таралеж в гащите. Надявам се, че съпругът ви има добър счетоводител.
Може да ви изглежда странно, но точно в този случай ЕТ-то е много по-удачно решение, не че не могат да се правят и магии, но не е в това въпроса.
prnedev
Активен потребител

Назад към Семейни казуси