начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

постоянно пребиваване на чужденец женен за българка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

постоянно пребиваване на чужденец женен за българка

Мнениеот danna » 25 Сеп 2007, 07:19

В Закона за чужденците в България се казва, че чужд гражданин, сключил брак с български гражданин има право да кандидатства за виза за постоянно пребиваване 2 години след сключването на брака. Имате ли идея дали трябва да са живели в България през тези 2 години или самият факт, че са женени от 2 години е достатъчен?
danna
Младши потребител

Мнениеот rts » 25 Сеп 2007, 11:38

На първо време отново си прочетете актуалния текст на закона !
rts
Активен потребител

Мнениеот sto70 » 19 Апр 2008, 19:11

не 2 а 5 и то откак е влязал в страната. После мин. 6 мес.в година в BG или в страна от EC.
sto70
Нов потребител

Мнениеот diaida » 20 Апр 2008, 21:58

sto70 написа:не 2 а 5 и то откак е влязал в страната. После мин. 6 мес.в година в BG или в страна от EC.

Извинявай, но срока от 5 години е за кандидатстване за БГ гражданство , а въпросът на питащият/ата е за виза за постоянно пребиваване или може би разрешително за постоянно пребиваване ...
БГ карта за постоянно пребиваване може да получи и при други обстоятелства
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Re: постоянно пребиваване на чужденец женен за българка

Мнениеот zolotonoshka » 16 Яну 2009, 17:07

Здравейте! Аз съм от Украина и вече 3 години съм омъжена за българин. Всяка година вадила карта за продължительно прибиваване, но тази година наруших закона, защото бях тук по-малко от 6 месяца. Причината че моят съпруг беше на работа в Гърция и аз бях заедно с него. Засега трябва да напусна страна и всяки 3 месяца трябва да изваждам "D" виза от Киев. Има ли в закона вратичка, която да ми разреши да кандидатствам за продължительно пребиваване в България. Предварително Ви благодаря.
zolotonoshka
Нов потребител

Re: постоянно пребиваване на чужденец женен за българка

Мнениеот nastq » 16 Фев 2009, 13:02

Временно пребиваване - е разрешение за 1 година,май сега вече е за 6 месеца, постоянно - е за срока за валидността на задгранияния паспорт, щом си от Украйна, като мен :P , значи за 10 години. Те с тая виза "Д" са побъркали всички.... За гражданство по натурализация ще ти трябват 5 години престой тука, но това е за гражданство, а не за постоянно пребиваване. Ако си бесарабска българка там реда е друг, уж кем се води по-облекчен режим, уж кем, защото се чака страшно много време.... За постоянно пребивавне има редица изрично посочени случаи, като те мерзи сама да си ги намериш, обади се в Консулство да ти кажат
nastq
Младши потребител

Назад към Семейни казуси