начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Експертиза при дело за издръжка?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Експертиза при дело за издръжка?

Мнениеот sunrise » 04 Дек 2007, 17:46

Колеги, предстои ми за пореден път завеждане на иск за присъждане на издръжка на непълнолетно дете . И понеже знам , колко е" щедър "съдът и как ще прецени ,че за едно дете са необходими 100 лв.за издръжката му , ми хрумна дали да не поискаме експертиза. Ей така, да установи колко средства са необходими на едно дете до 1г. за издръжка. Първо ми хрумна на шега , но мисля ,че има резон. И тук не се касае за "глезотии" в които да включвам памперсите да речем , а за разходи за храна , лекарства и др. Дъщеря ми е по-голяма и съм забравила, но нарочно онзи ден се загледах в пюретата в магазина. Там нямаше на по-ниска цена от 1.50лв. А с едно не може да се храни цял ден. Така,че какво мислите по въпроса , дали може да се поиска експертиза, ама се чудя към какъв експерт да се обърна. :roll: :wink: :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nasso_5 » 05 Дек 2007, 19:26

ако бебето е циганче или евреиче и джобни пари ще му дадат.
Ако е българче забрави.
правото е алгоритъм.....
Аватар
nasso_5
Потребител

Re: Експертиза при дело за издръжка?

Мнениеот donna » 05 Дек 2007, 19:26

Здравейте колежки :D ето какво правя аз в такъв случай не искам експертиза ,а моля да ми бъде издадено съдебно удостовение ,с което да се снабдя от ИНСТИТУТ ЗА СИНДИКАЛНИ И СОЦИАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ КЪМ КНСБ-адрес София-град, общ. Столична, гр.София, район Триадица, п. код 1040
пл. МАКЕДОНИЯ № 1 с информация какъв е размера на минималната издръжка за дете на .............години за 2007г.
То ва удостоверение го изпращам с писмо и те ми отговарят с писмо.

КЪСМЕТ
donna
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Дек 2007, 10:52

Много благодаря за насоките, колеги! Ще се пробвам , пък каквото съдът реши. В случая съм сигурна ,че бащата е с достатъчно висок доход за да дава една прилична издръжка на детето си. Естествено и майката също ще участва. Но като присъди съдът напр. 40 лв., а майката е в майчинство и взема 190лв.,нали е сигурно ,че детето се обрича на мизерия или майката трябва да е факир за да оцелеят.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 11:12

не виждам кой съдия ще назначи такава експертиза-тя се назначава за специални знания, кои са специалните знания в случая. Не пречи да си представите доказателства, например: касови бележки за закупените дрешки в един избран от вас месеца, за храна, за памперси за лекарства, за такса за ясла/градина, за балет, за английски. Какво не съм представял? И какво от това дори и да докажете че нуждите на детето са 100 лева на месец съдът ще се вмести в законовите ограничения. Просто трябва да се отмени максималната издръжка по закон според мен. Само това ще разреши проблема.
Така както си си наумили доникъде няма да стигнете-просто гледайте през година да искате увеличаване и скоро ще достигнете максимума, ако имате късмет.
Съдът все пак като дава издръжка вижда и възможностите на родителя който я дължи.
В тази връзка една клиентка ми каза, че е по-лесно да плаща издръжка 50 лева за детето си и да няма грижи с него, мъжът й пък твърдеше че й дава прекалено много пари и тя си ги харчи за себе си, а не за детето и това се повтаря почти при всяка издръжка-родителите все смятат, че са в по-неизгодното положение. Българска черта ни е май това.
Убедете клиента, че няма да получите много и не се занимавайте с излишни упражнения които ще забавят и без това изплащането на сумите. На въпросните 40 лева се радват само малцинставата и то когата им ги изплаща общината.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 11:17

В тази връзка ето и един истински случай: при едно дело за издръжка на втора инстанция адвокатката на търсещите издръжка подробно описва колко е поскъпнал живота, какви са цените, 3-членен състав я слуша внимателно. Тя влиза в подробности-цените на сиренета но кашкавала салама и т.н. Докладчикът /съдия от кариерата с много стаж/ слуша слуша и накрая не се стърпява и казва : Няма нужда да ни изброявате цените на всички неща от магазина Защо смятате, че ние не пазаруваме от същите магазини и не знаем кое колко струва?
Което не значи че съдът не следва да прилага закона, такъв какъвто е, дори и да не му харесва или да не е съгласен с него.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Дек 2007, 12:24

pitasht идея явно нямате на колко деца е присъдена издръжка от 40 лв.И не ми харесва :"Абе ,вземай и на толкова се радвай." Както виждате и други колеги споделят мнението ми, макар и не с експертиза , а с други доказателства. Законът казва :от 30 до 80 лв. Кой определя , както обикновено става ,че до училищна възраст на детето са достатъчни не повече от 50лв. от родителя , дължащ издръжка. Например :Взема си бащата/или майката, защото и такива случаи има/500лв. заплата и дава за детето си 40-50лв. Ами то си е чиста далавера да си разведен, иначе дали толкова ще даваш за детето си!
Благодаря за предупреждението да не се занимавам с "упражнения",но уверявам Ви , понякога минават. Успях скоро да вдигна издръжка присъдена на дете от 30 лв. на 80лв. директно. Аз не искам нещо извън закона , все пак. Но ако съдът прецени, че издръжката на детето е напр.140лв., какъв е проблема , ако родителят е с голяма заплата да го осъди на 80лв., а останалото от упражняващия родителските права, вместо директно да ми преписва ,че дете на 2г. да речем се нуждае от 100лв
sunrise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 06 Дек 2007, 14:24

Sunrise успех с издръжката. Сподели какво става с експертизата, но не ми се вярва да имаш голям успех
pitasht
Активен потребител

Назад към Семейни казуси