начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

наследява ли се правото на запазена част от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследява ли се правото на запазена част от наследство

Мнениеот neviadv » 16 Яну 2008, 15:37

Здравейте, казусът пред който съм изправена е доста интересен по лично мнение.Имаме починала жена, с единствен наследник дъщеря, 100 %инвалид, имаме и завещание в полза на брата на майката, с което тя оставя ВСИЧКО на него, като в самото завещание пише, че лишава дъщеря си от наследство, т.к. е НЕСПОСОБНА ДА СЕ ИЗВЪРШВА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ.Съответно адвокати, нотариуси и аз лично смятаме че това "лишаване" е недействително и дъщерята има право на запазена част от наследството равняваща се на 50 процента от имуществото на майката.Дотук го изяснихме, но идват два проблема:Един от апартаментите част от наследството е в продажба, като договора е сключен от братът на починалата на база завещанието, но сега нотариуса иска: първо експертиза дали момичето е дееспособно и ако е такова да се попълни декларация, че се отказва от наследството си.Въпросите ми са два:
1.Задължителна ли е такава експертиза, за да може след това да се направи отказ от наследство
2.Момичеро е в много тежко състояние, "на смъртно легло".Ако тя почине, нейните наследници- жив баща-имат ли право на иск за възстановяване на запазената част от имуществото намайка и.
Знам че е типично, но ме интересува много спешен отговор.Благодаря!
neviadv
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 16 Яну 2008, 20:03

по първия въпрос- да, нотариусът е длъжен да се увери в дееспособността на лицето, а няма специалните знания да го направи, когато въпросът е на психиатрична или друга медицинска преценка.
по втория въпрос- също да, правото на възстановяване на запазена част е наследимо право.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neviadv » 17 Яну 2008, 10:56

В момента сме стигнали до там или да правим експертизи и отказ от наследство, или да се обърнем към нотариус, отворил завещанието и съгласен да изповяда сделката така.
neviadv
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 17 Яну 2008, 11:13

=
Последна промяна kpavlova на 03 Юни 2010, 11:54, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neviadv » 17 Яну 2008, 11:28

Майката е почина Ноември 2007г. и веднага е открито наследството.Момичето е наистина много "зле" и затова искаме да не се прави експертиза.Тук казуса е и малко морален, т.к. за момичето се грижи изцяло чичото и то добре, самата тя не би имала никакви претенции към имуществото, а и тя не може визически да има.Другото което е, че нотариуса обявил завещанието продължава да твърди, че няма абсолютно никакъв проблем чичото да продаде апартаментът и дори, че лишаването от наследство е действително и това обърква много чичото, който си мисли, че купувача си измисля някакви условия, които не са необходими и т.н.Съвсем скоро предстои развръзката и ако ви е интересно ще напиша каква е била.
neviadv
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Яну 2008, 11:40

Каква е връзката между "смъртното легло " и лишаването от наследство? :shock:
И какво общо има експертизата за пордажбата? Момичето иска да се откаже от наследството си ли?
Трябва да се води дело за възстановяване на запазена част.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 17 Яну 2008, 11:46

=
Последна промяна kpavlova на 03 Юни 2010, 11:53, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neviadv » 17 Яну 2008, 12:06

Цената я плаща моят приятел, с който живеем на семейни начала, аз като човек който има долу-горе представа от юридическата страна на сделки с недвижими имоти се опитвам да преценя премерен ли е риска, това което казвате го знам перфектно.Въпроса го поставих най-вече, защото има опасност момичето да почине всеки момент и се притеснявам да не вече баща и, който я е изоставил като 1-месечно бебе да се сети, че вече няма задължения, но има права.Ако момичето се почувства по-добре ще направим декларация за отказ от наследство, но в момента тя няма нужда нито такива декларации, нито от експертизи или каквито и да е неща, които да я обезпокоят.Аз съм готова да поема риска, но исках да разбера дали съм права.
neviadv
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 17 Яну 2008, 12:17

=
Последна промяна kpavlova на 03 Юни 2010, 11:53, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neviadv » 17 Яну 2008, 12:25

Благодаря, знам го, но наистина ми е по-добре когато го обсъдя с някой безкористно! :)
neviadv
Младши потребител

Назад към Семейни казуси