начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Погасяване по давност на издръжка от родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот REVOLUTION » 23 Яну 2008, 17:21

donna написа:
REVOLUTION написа:
ianeva написа:
REVOLUTION написа:Съгласно чл.72 СК двамата родители упражняват родителските права заедно и поотделно.При развод , ограничаване на род. права , унищожаване на брака , практически и психологически приложението на този член става невъзможно.На практика в над 80% от случаите родителите няма да могат да се разберат за упр. на правата и ще искат намесата на съда.Поради това съдът предоставя упражняването на родителските права на 1 от родителите.На практика всички родителски права , които предвижда чл.72 се упражняват от единия родител.Разбира , се зависи от допуснатите от съда мерки.Например съдът може да предвиди , че без съгласието и на двамата родители , детето не може да напуска страната.

А дали при развод от "заедно и поотделно" упражняването на род. права не става само поотделно? Защо на родителят се определя режим на лични контакти?

И как го виждате поотделеното упражняване на родителските права.Например бащата записва детето си в едно училище.Майката не е съгласна , обаче и тя има право да упр.род. си права и опряна на правото си записва детето си в друго училище.Детето е болно , бащата го кара в една болница , майакта не е доволна отива и си взима детето и го кара в друга болница………и т.н. и т.н.Мисля , че няма да стане.Режима на лични контакти се определя , точно защото родителят не е лишен от родителски права , но това не означава , че може да ги упр.

Колко му е да предоставим в такъв случай съда да се произнесе с решение на основание чл.72 СК в кое по -точно училище да учи детето :lol:

Дали само с този спор ще се изчерпят нещата……..
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Яну 2008, 17:22

Да допуснем, че родителите на са сключили брак и единият родител "фактически" се лиши от упражняването на родителските права - примерно за 10г.
В този случай между този родител и детето ще тече ли давност?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Яну 2008, 17:24

ianeva написа:
REVOLUTION написа:
ianeva написа:
REVOLUTION написа:Съгласно чл.72 СК двамата родители упражняват родителските права заедно и поотделно.При развод , ограничаване на род. права , унищожаване на брака , практически и психологически приложението на този член става невъзможно.На практика в над 80% от случаите родителите няма да могат да се разберат за упр. на правата и ще искат намесата на съда.Поради това съдът предоставя упражняването на родителските права на 1 от родителите.На практика всички родителски права , които предвижда чл.72 се упражняват от единия родител.Разбира , се зависи от допуснатите от съда мерки.Например съдът може да предвиди , че без съгласието и на двамата родители , детето не може да напуска страната.

А дали при развод от "заедно и поотделно" упражняването на род.
права не става само поотделно? Защо на родителят се определя режим на лични контакти?

И как го виждате поотделеното упражняване на родителските права.Например бащата записва детето си в едно училище.Майката не е съгласна , обаче и тя има право да упр.род. си права и опряна на правото си записва детето си в друго училище.Детето е болно , бащата го кара в една болница , майакта не е доволна отива и си взима детето и го кара в друга болница………и т.н. и т.н.Мисля , че няма да стане.Режима на лични контакти се определя , точно защото родителят не е лишен от родителски права , но това не означава , че може да ги упр.

Не, REVOLUTION, определено не ги виждам така нещата. Единият родител упражнява тези права в техния по-пълен обем. Означава ли това обаче, че възможността да виждам детето си, да се грижа и да нося отговорност за него и действията му през периода, който е определен от съда /т.нар. режим на лични контакти/, не представлява израз на упражнени родителски права?

Ianeva права сте , но това са изключения , които показват , че действително родителят не е лишен от права.Обаче да не забравяме , че иде реч за вземане.Като представител или попечител действа родителят , на които са предоставени за упр. правата!Другия няма право!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 23 Яну 2008, 17:37

До тук становища в подкрепа и на двете тези. Ще ми е интересно да чуя и някой друг извън кръга на нас 4-та активно пишещи.
donna
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 23 Яну 2008, 17:42

REVOLUTION написа:
ianeva написа:
REVOLUTION написа:
ianeva написа:

А дали при развод от "заедно и поотделно" упражняването на род.
права не става само поотделно? Защо на родителят се определя режим на лични контакти?

Не, REVOLUTION, определено не ги виждам така нещата. Единият родител упражнява тези права в техния по-пълен обем. Означава ли това обаче, че възможността да виждам детето си, да се грижа и да нося отговорност за него и действията му през периода, който е определен от съда /т.нар. режим на лични контакти/, не представлява израз на упражнени родителски права?

Ianeva права сте , но това са изключения , които показват , че действително родителят не е лишен от права.Обаче да не забравяме , че иде реч за вземане.Като представител или попечител действа родителят , на които са предоставени за упр. правата!Другия няма право!

Не, REVOLUTION, не са изключения :). Режим на лични контакти /при ненавършили пълнолетие деца/ си има във всяко съд. решение за развод /поне тези, които аз съм виждала :) /. Кой действа като представител и попечител? Да, съгласна съм, единият от родителите. Защо, обаче? Каква е целта на закона? Сам посочихте, че упражняването на родителски права /говоря в хипотезата след развод/ "заедно и поотделно" е на практика невъзможно. Поради това и такова упражняване на род. права вече не е целесъобразно, не е в интерес на самото дете. Затова единият родител следва да упражнява тези права в по-пълен обем, да носи по-голяма отговорност, да упражни тези права "поотделно" в по-голяма цялост. Но и той е ограничен /пак с оглед интересите на детето/ - веднъж, трябва да спазва режима на лични контакти, определен за другия родител /ако не - СИ!/, че и неизпълнение на съд. решение и втори път - ще се повторя, но няма как - паспорт, пътуване зад граница - със съгласие и на другият родител /ако не - чрез съд, но ако не е в интерес на детето? и съда не даде съгласие посредством съд. решение, ще може ли да го изведе?, нищо, че му е законен представител/. Всичко това според мен, точно защото и другият родител упражнява род. права, макар и не в тяхната цялост.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот system » 23 Яну 2008, 17:42

donna написа:До тук становища в подкрепа и на двете тези. Ще ми е интересно да чуя и някой друг извън кръга на нас 4-та активно пишещи.

Аз след малко сядам на бира, така че ме отпишете. Ако до довечера мога да се закрепя на стола пред компютъра, пак ще се включа :D Приятна почивка на всички !!!
system
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 23 Яну 2008, 17:45

Аз, честно казано, съм малко като магаре на лед в случая, но докато не видя ТР не мога да бъда убедена в противната теза /освен ако някой не се включи с нещо, което направо да ме зашемети/ :lol:
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Яну 2008, 17:57

...бях задал едно въпросче - на края на 2стр. - някой ще опита ли да отговори?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2008, 18:01

ch3oh написа:Да допуснем, че родителите на са сключили брак и единият родител "фактически" се лиши от упражняването на родителските права - примерно за 10г.

Няма да тече.
Но вярно, че стана бирено време (за мен май по-скоро кафеено).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 23 Яну 2008, 18:01

ch3oh написа:Да допуснем, че родителите на са сключили брак и единият родител "фактически" се лиши от упражняването на родителските права - примерно за 10г.

В този случай и двамата упражняват род. права. Няма да тече.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот donna » 23 Яну 2008, 18:12

ianeva написа:

Точно и не би следвало да се разделят децата на деца на разведени и на "неразведени", съгласна съм с вас с това което написахте в горните постове ,а и живота го доказва :D
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 23 Яну 2008, 18:12

portokal написа:

Няма да тече.
Но вярно, че стана бирено време (за мен май по-скоро кафеено).

Кафе ама с коефин или безкофеиново :D
donna
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Яну 2008, 18:13

Точно така. Каква разлика има за давността дали родителите са сключили брак или не; както и дали упражняването на родителските права е било обект на решение на съд?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 23 Яну 2008, 18:14

donna написа:
ianeva написа:

Точно и не би следвало да се разделят децата на деца на разведени и на "неразведени", съгласна съм с вас с това което написахте в горните постове ,а и живота го доказва :D

Сега остава само едно ТР в тази насока ... :lol:
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 23 Яну 2008, 18:16

А, с кофеин. N-тото за деня. :lol:
Ch3oh - не ти разбрах идеята: как да няма значение?!

Леле, какво значи тоя ник? Нещо от химията за девети клас?
Метилов алкохол (метанол)? Чак сега, като го изписах, забелязах. :lol:
Едно време много я обичах химията, дори учителка по химия исках да ставам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Яну 2008, 18:22

Независимо дали упражняването на родителските права е предоставено на единият родител, другият "де юре" продължава да упражнява родителските си права /и задължения/, поради което давност, според мен, няма да тече и в този случай.

portokal - довечера няма да можеш да заспиш! :D
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот donna » 23 Яну 2008, 18:28

Колеги какво мислите ,как ли ще стоят нещата при родител с ограничени родителски права...това е по лекия случай от лишаването от права.
Да си призная идея нямам.
donna
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Яну 2008, 18:29

portokal - поздрави! "Разконспирира" ми ника. Сега да не почнете да ме бъркате с някои други по-отровни съединения.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 23 Яну 2008, 18:33

donna написа:Колеги какво мислите ,как ли ще стоят нещата при родител с ограничени родителски права...това е по лекия случай от лишаването от права.

Аз тук честно, нямам отговор, макар че го видях въпроса и преди това. Пак обаче не е лишен изцяло, ако следвам собствената си теза, макар и в още по-ограничен обем, този родител пак упражнява род. права.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот donna » 23 Яну 2008, 18:36

ianeva написа:
donna написа:Колеги какво мислите ,как ли ще стоят нещата при родител с ограничени родителски права...това е по лекия случай от лишаването от права.

Аз тук честно, нямам отговор, макар че го видях въпроса и преди това. Пак обаче не е лишен изцяло, ако следвам собствената си теза, макар и в още по-ограничен обем, този родител пак упражнява род. права.

Стигнах до извода ,че едно ТР няма да е излишно ,касаещо давността при разведени родители ,такива които нямат брак ,лишени и ограничени от род. права.

За ограничените от род. права бих тълкувала в полза на детето -давност да не тече.
donna
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси