начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Семеен кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Семеен кодекс

Мнениеот jiji22 » 30 Яну 2005, 11:09

Смятам, че правото да получавате детски надбавки се е породило, когато детето е дошло да живее при вас. До момента, до който не подадете в Социалните служби молба да получавате вие тези детски добавки - за държавата правоимащ е другият родител, който преди това е подал такава молба и те (социалните) ще продължават да ги превеждат на него, защото за тях не е известна промяната в местоживеенето на детето. Така че, по-най бързия начин подавайте молба, че вие трябва да ги получавате за напред и те са длъжни да ги прехвърлят към вас. Приложете към молбата всички изисквани от закона документи, в това число и невлязлого в сила решение за родителски права, бележка от учулището и т.н..
За минало време - за периода, в който детето е живяло при вас, имате право да съдите за неоснователно обогатяване другия родител, който е получавал от държавата детските добавки, но не ви ги е давал на вас като родител, който отглежда детето. Ако спечелите делото - ще Ви присъдят и направените разноски за това дело, стига да ги поискате от съда и да докажете какви разноски сте направили.
jiji22

Мнениеот Сашо » 31 Яну 2005, 23:04

jiji22, относно незаконното обогатяване на ответната страна, която е получавала детските надбавки 8 месеца назад, моля само да ми подкаскажете къде и по кой член от ГПК или СК да заведа делото за което ме съветвате. Ще го направя сам. Само ми помогнете за това , не е трудно според мен.
Сашо

Мнениеот jiji22 » 01 Фев 2005, 01:24

Неоснователното обогатяване е уредено в ЗЗД - мисля, че беше чл.59 -общия състав на неоснователно обогатяване за чужда сметка, като обогатилият се дължи връщане на това, с което е обедняло другото лице.
jiji22

Мнениеот Сашо » 01 Фев 2005, 21:43

Благодаря от сърце!
Сашо

Предишна

Назад към Семейни казуси