начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

Грижи за самотна жена от роднините й

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грижи за самотна жена от роднините й

Мнениеот Aratron » 19 Фев 2008, 17:57

Нуждая се от компетентното мнение по следния въпрос - В съседство до нас живее самотна възрастна жена на 85-86г. Жевее абсолютно сама, като до есента можеше да излиза и да се обслужва, но от няколко месеца е на легло и едва успява да се придвижва в апартамента си. Трудното идва от това, че тя няма деца, апартаментът в който живее е на нея и нейния покоен съпруг, който има две деца. Между дъщерята на покойния съпруг и нашата съседка има подписан договор за наследство, според който дъщерята ще получи полагащата се половина от апартамента на възрастната госпожа след нейната смърт, а другата половина от жилището тя получава по право от баща си. За съжаление договорът за наследство НЕ Е СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. Въпросната дъщеря живее далеч, на другия край на града и НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА или се интересува твърде слабо от състоянието на своята доведена майка. Според информацията, която имам, за последните 5 месеца е звъняла веднъж по телефона. Посещения от нейна страна не е имало. Всички ежедневни грижи засега се поемат от съседите и някои добросъвестни хора от църквата. Тези грижи обаче не са достатъчни. Жената е с ПЪРВА ГРУПА ИНВАЛИДНОСТ, не вижда добре, има склероза, проблеми с оросяването и пазенето на равновесие. Има двойно гражданство. Губи си личната карта и пенсията, като ги оставя на скрити места у тях и след това забравя къде ги е сложила. Няма кой да я изкъпе, преоблече, да и сготви, заведе на лекар, плати сметките за ток, вода, телефон. Да не говорим за това, че понякога губи равновесие и пада на пода, без да има кой да я вдигне, прави сърдечни кризи. През зимата беше останала без електричество, тъй като пенсията й често се оказва недостатъчна.
Въпросът ми е: КАК ДА БЪДАТ НАКАРАНИ ДЕЦАТА НА ПОКОЙНИЯ Й СЪПРУГ ДА ПОЛАГАТ НУЖНАТА ГРИЖА ЗА НЕЯ. Има ли начин това да стане чрез Прокуратурата. Може ли държавата да се намеси и как. Доколкото знам в държави като Холандия има специални служби, които следят за това наследството да бъде получено само срещу положени грижи. За съжаление възрастната госпожа не иска да обвързва никого, но това е невъзможно предвид състоянието й, за което тя не е в състояние да си даде ясна сметка.
Има ли начин за Настойничество или Попечителство при положението, пред което сме изправени тя и съседите.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩТА!
Aratron
Младши потребител

Re: Грижи за самотна жена от роднините й

Мнениеот donna » 19 Фев 2008, 18:06

Aratron написа:Нуждая се от компетентното мнение по следния въпрос - В съседство до нас живее самотна възрастна жена на 85-86г. Жевее абсолютно сама, като до есента можеше да излиза и да се обслужва, но от няколко месеца е на легло и едва успява да се придвижва в апартамента си. Трудното идва от това, че тя няма деца, апартаментът в който живее е на нея и нейния покоен съпруг, който има две деца. Между дъщерята на покойния съпруг и нашата съседка има подписан договор за наследство, според който дъщерята ще получи полагащата се половина от апартамента на възрастната госпожа след нейната смърт, а другата половина от жилището тя получава по право от баща си. За съжаление договорът за наследство НЕ Е СРЕЩУ ГЛЕДАНЕ. Въпросната дъщеря живее далеч, на другия край на града и НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА или се интересува твърде слабо от състоянието на своята доведена майка. Според информацията, която имам, за последните 5 месеца е звъняла веднъж по телефона. Посещения от нейна страна не е имало. Всички ежедневни грижи засега се поемат от съседите и някои добросъвестни хора от църквата. Тези грижи обаче не са достатъчни. Жената е с ПЪРВА ГРУПА ИНВАЛИДНОСТ, не вижда добре, има склероза, проблеми с оросяването и пазенето на равновесие. Има двойно гражданство. Губи си личната карта и пенсията, като ги оставя на скрити места у тях и след това забравя къде ги е сложила. Няма кой да я изкъпе, преоблече, да и сготви, заведе на лекар, плати сметките за ток, вода, телефон. Да не говорим за това, че понякога губи равновесие и пада на пода, без да има кой да я вдигне, прави сърдечни кризи. През зимата беше останала без електричество, тъй като пенсията й често се оказва недостатъчна.
Въпросът ми е: КАК ДА БЪДАТ НАКАРАНИ ДЕЦАТА НА ПОКОЙНИЯ Й СЪПРУГ ДА ПОЛАГАТ НУЖНАТА ГРИЖА ЗА НЕЯ. Има ли начин това да стане чрез Прокуратурата. Може ли държавата да се намеси и как. Доколкото знам в държави като Холандия има специални служби, които следят за това наследството да бъде получено само срещу положени грижи. За съжаление възрастната госпожа не иска да обвързва никого, но това е невъзможно предвид състоянието й, за което тя не е в състояние да си даде ясна сметка.
Има ли начин за Настойничество или Попечителство при положението, пред което сме изправени тя и съседите.
БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩТА!

Господине ,най добре поговорете със социалните ,така като чета на жената може да и бъде назначен личен асистент, това е добра идея ,щи едва ще и помага .

За поставяне под запрещение .......абе може ама не ви го препоръчвам.
donna
Старши потребител

Мнениеот Aratron » 19 Фев 2008, 18:18

Госпожо, благодаря Ви за бързия отговор! Личен асистент към момента й се явявам аз, макар и да не съм такъв по документи. Въпросът е, че тя си губи пенсията и документите и не ми дава да и бъркам по чекмеджетата, за да ги търся и трябва някой от домашните. Освен това има процедури, които само близките й или професионален гледач могат да направят - къпане, пране и т.н. Ако говоря със социалните, те ще настояват да я преместим в дом, а госпожата за нищо на света не иска да чуе дори такова нещо и я разбирам.
Може ли Прокурор да поиска отмяна на договора за наследство и да го превърне в такъв за Наследяване срещу Гледане?
Aratron
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Фев 2008, 18:22

Aratron написа:Госпожо, благодаря Ви за бързия отговор! Личен асистент към момента й се явявам аз, макар и да не съм такъв по документи. Въпросът е, че тя си губи пенсията и документите и не ми дава да и бъркам по чекмеджетата, за да ги търся и трябва някой от домашните. Освен това има процедури, които само близките й или професионален гледач могат да направят - къпане, пране и т.н. Ако говоря със социалните, те ще настояват да я преместим в дом, а госпожата за нищо на света не иска да чуе дори такова нещо и я разбирам.
Може ли Прокурор да поиска отмяна на договора за наследство и да го превърне в такъв за Наследяване срещу Гледане?

С прокуратура няма да стане , личния асистент за тая работа си получава заплата,послушайте ме .
donna
Старши потребител

Ре

Мнениеот Aratron » 19 Фев 2008, 18:37

Добре, но дори и за да говоря със Социалните, ми е нужна легитимация, каквато нямам. Нужно ми е поне пълномощно.
Освен това се опасявам от това, че може да ми бъде търсена отговорност... Тъкмо заради това търся съдействието на Държавата.
Aratron
Младши потребител

Re: Ре

Мнениеот donna » 19 Фев 2008, 18:41

Aratron написа:Добре, но дори и за да говоря със Социалните, ми е нужна легитимация, каквато нямам. Нужно ми е поне пълномощно.
Освен това се опасявам от това, че може да ми бъде търсена отговорност... Тъкмо заради това търся съдействието на Държавата.

Отговорих ви на лична.

Няма нужда от пълномощно ,може да и донесат и книжата у тах да ги подпише.
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 20 Фев 2008, 10:01

От написаното ме съмнява, че става въпрос по-скоро за завещание.
Странно, скоро ме питаха по такъв казус- самотната жена беше продала жилището на роднината си, като срещу това не беше получила никакви пари, социалните и отказаха помощ, болницата я доставиха с линейка в дома и...изтекла клиничната пътека, роднината категорично отказа и нямаше кой да я гледа. Намерили се добри съседи, но 2 дни след това почина.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Семейни казуси